Jakten på den nye Ragnar Klavan

Her er de mulige nødløsningene Liverpool kan gå for på midtstopperplass.

Liverpools stopperkrise ser ikke ut til å avta med det første. I søndagens FA-cupkamp på Old Trafford kom bekreftelsen på at 19 år gamle Rhys Williams neppe er klar til å bli stolt på i de største kampene, og Nat Phillips virker å være bak unggutten i køen. 

Med Virgil van Dijk og Joe Gomez ute trolig resten av sesongen, må Liverpool støtte seg til Joel Matip og Fabinho på midtstopperplass. Historien har vist at Matip neppe holder hele vårsesongen, og dermed begynner det å bli tynt i rekkene ved sien av Fabinho, som selv i utgangspunktet er midtbanespiller.

Jürgen Klopp og Liverpool har ikke hatt for vane å gå for nødløsninger de siste årene, men et kjøp som skiller seg fra mengden er signeringen av Ragnar Klavan sommeren 2016. Estlenderen hadde bikket 30 år og ble hentet fra tyske Augsburg for drøyt fire millioner pund. 

Få nødløsninger

Vanligvis velger Liverpool yngre løsninger som enten skal betale seg i form av videresalg eller sportslige bidrag til trofeer, eller begge deler, men i 2016 ønsket Klopp seg litt rutine i forsvarsrekka, og gikk for den trygge løsningen fra Estland. 

Klavan viste seg aldri som noen stopper i verdensklasse, men steppet inn da han måtte, før han dro videre til Cagliari i 2018. 35-åringen spiller fortsatt for italienerne. 

SOLID: Jürgen Klopp skulle nok ønske det fantes en ny Ragnar Klavan der ute. Nå har estlenderen fylt 35 år og spiller for Cagliari.

SOLID: Jürgen Klopp skulle nok ønske det fantes en ny Ragnar Klavan der ute. Nå har estlenderen fylt 35 år og spiller for Cagliari.

En annen nødløsning Klopp har gått for var i hans første sesong, da Steven Caulker ble hentet inn på lån fra QPR. Men midtstopperen ble stort sett brukt som spiss da Liverpool trengte mål på slutten, og kan ikke settes i samme kategori som Klavan. 

Klopp ville nok gitt mye for å få inn en liknende type som Klavan i forsvaret nå, men dessverre vokser ikke Ragnar Klavans på trær. I stedet har vi sett på noen av navnene Liverpool har blitt linket til den siste tiden. 

Sannsynligvis vil svært få av disse navnene være realistiske alternativer som løsninger på kort sikt, men etter at det ble rapportert at Liverpool hadde følere ute hos greske Sokratis Papastathopoulus, kan alt være mulig (selv om han kort tid etter signerte for Olympiakos).

På utgående kontrakt

I første omgang har vi sett på fem spillere som er på utgående kontrakt. De vil nok eventuelt være mest åpne for å signere en pre-kontrakt og melde overgang først til sommeren, men det kan også være mulig å forhandle med klubber som sliter med økonomien om å få til en overgang allerede nå. 

  • David Alaba (28), Bayern München

Østerrikeren har ifølge flere journalister vært klar på at tiden i Bayern München er forbi når sommeren kommer, og en rekke klubber har meldt sin interesse. Liverpool har ifølge Fabrizio Romano kommet med et saftig tilbud til spilleren, men selv skal 28-åringen helst ønske seg til Real Madrid. Spanske Marca har tidligere meldt om enighet mellom de to, men foreløpig er ingenting bekreftet. Vil uansett ikke være tilgjengelig før til sommeren.

  • Sergio Ramos (34), Real Madrid

The Guardian kom med et av vinduets mest absurde rykter tidligere i januar da de linket Ramos til Liverpool og hevdet at de røde var klare til å legge 15 millioner pund på bordet. Spanjolen har ikke fått det tilbudet han ønsker seg i Madrid og vurderer å forlate klubben, men det vil være en av historiens mer sjokkerende overganger om han skulle bli å se i rødt. 

  • Fabian Schär (29), Newcastle

Sveitseren er ifølge Transfermarkt på utgående kontrakt med laget som sliter i bunnen av Premier League. Kan være mulig å få til en permanent overgang allerede i januar for en spiller med Premier League-erfaring. Men det ville vært en nødløsning med stor N. 

  • Jerome Boateng (32), Bayern München

I likhet med Alaba er tyskeren på utgående kontrakt med Champions League-mesterne. Har blitt linket bort fra klubben i flere år, men spiller fremdeles stort sett fast, og vil nok være vanskelig å lokke bort i januar. 

  • Aissa Mandi (29), Real Betis

Ble nevnt flere ganger som erstatter for Dejan Lovren uten at det ble noe mer av det. En billig løsning som kan spille på begge backene i tillegg til sentralt i forsvaret. Spiller stort sett fast for Betis, men kontrakten utløper i sommer.

Mulige lån

  • Antonio Rüdiger (27), Chelsea

Har knapt fått spilletid for London-klubben denne sesongen da han havnet bak både Thiago Silva og Kurt Zouma i køen. Men etter at Frank Lampard har fått sparken og Rüdigers landsmann Thomas Tuchel ser ut til å ta over, kan det være han får en ny sjanse i klubben. Uansett spørs det om Chelsea vil låne ut en midtstopper til en rival.

  • Eder Militao (23), Real Madrid

Kan spille både back og midtstopper, men sliter med spilletiden i den spanske hovedstaden. Ble tidligere i januar meldt at brasilianeren er tilgjengelig for lån, men Marca skriver at han nå har snudd og heller vil kjempe om plassen.

Signeringer for fremtiden

  • Dayot Upamecano (22), RB Leipzig

Franskmannen regnes som et av verdens største stoppertalenter, og han har en klausul i kontrakten som sier at han kan gå for rundt 40 millioner pund til sommeren. Liverpool ryktes å være interessert, men Bayern München regnes som favoritt til å hente stopperen fra Leipzig. Vil trolig ikke være tilgjengelig før til sommeren. 

  • Sven Botman (21), Lille

Et navn som sirkulerte mye rundt i starten av vinduet, men det er ikke en spiller Liverpool skal være nevneverdig interessert i. Nederlenderen har imponert stort for Lille, som kjemper i toppen av Ligue 1, men ifølge David Lynch i sin spalte for liverpool.no kan «interessen» fra Liverpool bare være et spill fra Lille for å drive opp prisen. 

  • Ozan Kabak (20), Schalke

Tyrkeren spiller for et lag som sliter tungt og ligger helt sist i Bundesliga, men Kabak regnes som et stort talent Liverpool muligens er interessert i. James Pearce i The Athletic har tidligere meldt at han er nærmest av de midtstopperne som har blitt linket, mye på grunn av en overkommelig pris, men partene skal ikke ha kommet i nærheten av en avtale.

  • Ben White (23), Brighton

Liverpool er åpenbart en beundrer av stopperen som imponerte stort for Leeds forrige sesong, og som har tatt nivået i Premier League, men Brighton skal kreve minst 45 millioner pund for i det hele tatt å sette i gang samtaler om en overgang.

Et wildcard med kjennskap til klubben

  • Dejan Lovren (31), Zenit

– Jeg tror Liverpool savner meg mer enn jeg savner dem, og Jürgen Klopp vet det, for vi snakker sammen, sa kroaten nylig i et intervju. Han dro fra klubben fordi han ønsket spilletid. Ville nok fått mye mer av det denne sesongen. Kanskje vil han returnere i et halvt år for å redde sine venner i rødt og få heltestatusen han ønsker seg?