Har fulgt i fotsporene til Klopp hele karrieren. Torsdag møtes de igjen

Chelsea-manager Thomas Tuchel har fulgt i fotsporene til landsmannen Jürgen Klopp hele karrieren.

Når Liverpool er vertskap for Chelsea i Premier League den 4. mars vil Jürgen Klopp få bryne seg på en gammel kjenning. Thomas Tuchel har på mange måter fulgt Jürgen Klopps rute til England.

Tuchel var mannen som tok over for Jürgen Klopp i Mainz 05 da den nåværende Liverpool-manageren lot seg friste av større oppgaver i Borussia Dortmund i 2008, og jaggu var ikke Tuchel mannen som tok over etter Klopp også i Dortmund sju år senere!

Samme fotballfilosofi

Dette er ikke tilfeldig, da 47 år gamle Tuchel benytter den samme kontringspress-filosofien som sin seks år eldre forgjenger i de to Bundesliga-klubbene.

Tuchel har nå hatt Chelsea-jobben i en drøy måned, og hans oppgave er å få mer ut av det kostbare stjernegalleriet til London-klubben enn klubblegenden Frank Lampard jr klarte. Etter et intermesso på et par år hos Paris Saint-Germain kom tyskeren til England, og er på omtrent samme alder som Klopp var da han tok fatt på jobben i Liverpool.

Tuchel har fått en kontrakt på halvannet år i Chelsea, med muligheter for en forlengelse. 

– Det er aldri enkelt å bytte manager midt i en sesong, men vi er fornøyd med å ha sikret oss en av Europas beste trenere i Thomas Tuchel, sa Chelseas klubbdirektør Marina Granovskaia da tyskeren ble ansatt.

Tuchel fikk sparken i PSG i desember, trass i at han vant Ligue 1 to ganger med den franske hovedstadsklubben og gjorde nærmest rent bord i de nasjonale cupturneringene, Han tok Paris-klubben til Champions League-finalen i 2020. 

I tillegg til triumfene i Frankrike vant Tuchel den tyske cupen med Borussia Dortmund i 2017.

Tuchel har tuftet mye av sin fotballfilosofi på de samme prinsipper som hans forgjenger og læremester i Mainz og Dortmund. Men på 14 møter mellom de to har han kun klart å utmanøvrere den erfarne ringreven Klopp to ganger. Klopp har på sin side gått seirende ut av ni av duellene, mens tre kamper mellom de to har endt uavgjort.

De fleste av disse møtene har selvsagt kommet i Bundesliga. Ti i tallet.

Fire interessante oppgjør

Interessant nok har Klopp også allerede møtt Tuchel i kamp fire ganger som Liverpool-manager. 

Vi husker alle Dejan Lovrens avgjørende mål på overtid i den andre kvartfinalen i Europa League mellom Liverpool og Borussia Dortmund på Anfield i april 2016. Kampen som Liverpool til slutt vant 4-3, etter å ha ligget under 2-0 til pause og 3-1 med en halv omgang igjen å spille. Det første møtet i Tyskland endte 1-1.

Klopps Liverpool møtte også Tuchels Paris Saint-Germain i gruppespillet i Champions League i 2018/19-sesongen, som var sesongen da Liverpool vant turneringen ved å slå Tottenham i finalen i Madrid. Liverpool vant 3-2 på Anfield i september, men tapte 2-1 i Paris i slutten av november.

– Tuchel er en kreativ manager som alltid jobber med å finne løsninger. Det betyr at vi må være forberedt på mange ulike scenarier, sa Klopp om mannen som nå er blitt Chelsea-manager i forkant av den andre kampen mot PSG for litt over to år siden.