Transfervinduet 2021 stenger kommende mandag:Premier League-klubbene har kun hentet inn ni spillere så langt

Låneavtaler og gratisoverganger dominerer januarvinduet i et fotball-Europa i dyp økonomisk krise.

Det er under en uke til vinterens transfervindu stenger, og så langt er det nesten ingen store overganger å skrive hjem om. I skrivende stund er det bare foretatt 210 overganger i Europas fem ledende ligaer, og det er omsatt spillere for beskjedne 128,9 millioner pund, ifølge tall fra The Guardian.

Det er ikke tvil om at koronapandemien og spill for tomme tribuner har enorme økonomiske konsekvenser for fotballklubbene, og forklarer langt på vei den svært begrensede aktiviteten på transfermarkedet.

I Premier League er det blitt registrert 84 overgangssaker, men langt de fleste er spillere som er sendt ut på lån, noe totaltsummen for overganger på utrolig lave 40,6 millioner pund sier alt om.

Ting ser veldig annerledes ut nå enn for ett år siden, og så langt har Premier League-klubbene samlet kun skaffet seg ni spillertilvekster. Til sammenligning sikret Premier League-klubbene seg 50 nye spillere i januar i fjor. Da brukte klubbene i den engelske toppdivisjonen over 233,5 millioner pund på nye spillere.

I Premier League er overgangen til Sebastian Haller fra West Ham til Ajax, verdt 20 millioner pund, fortsatt den største. På andreplass følger Manchester Uniteds kjøp av Amad Diallo fra Atalanta til 18.7 millioner pund. I januar 2020 hadde Manchester United det dyreste spillerkjøpet, da de sikret seg Bruno Fernandes fra Sporting Lisboa for 68 millioner pund. Altså betydelig mer penger enn alle klubbene har brukt til sammen så langt. Men United er altså klubben med det dyreste kjøpet så langt også denne vinteren.

20 MILLIONER PUND: West Ham spedde på klubbkassa med salget av Sebastian Haller.

20 MILLIONER PUND: West Ham spedde på klubbkassa med salget av Sebastian Haller.

De to andre overgangene som involverer seniorspillere det er blitt betalt overgangssummer for er Timothy Fosu-Mensah fra Manchester United til Bayer Leverkusen for 1,4 millioner pund og Hertha Berlin-forsvarer Omar Rekik fra Hertha Berlin til Arsenal for 540 000 pund.

Ellers går det altså i gratisoverganger og låneavtaler. Arsenal, Aston Villa, Brighton, Leicester, Manchester United, Tottenham og West Bromwich har alle benyttet anledningen til å rydde skikkelig opp i sine staller, og har kvittet seg med en rekke spillere på gratisoverganger eller utlån. Leicester og Aston Villa har for eksempel lånt ut hele seks spillere hver i januar, mens Tottenham har sendt fem spillere ut på lån.

Liverpool har til sammenligning lånt ut to spillere så langt i dette transfervinduet. Liam Millar til Charlton og Adam Lewis til Plymouth.

Stille januarvindu i hele Europa

I Serie A har det vært 51 overganger, til en verdi av 45,5 millioner pund, mens det i Ligue 1 er blitt registrert 27 overganger til en verdi av 15,3 millioner pund.

Bundesliga kan skilte med 40 transfers, verdt 38 millioner pund, mens tallene fra La Liga tyder på en mager vinter i Spania, med 25 overganger verdt 10,1 millioner pund.

Den dyreste overgangen i Europa så langt i dette vinduet er Dominik Szoboszlai fra Red Bull Salzburg til RB Leipzig for 22,9 millioner pund. 

Ettersom 31. januar i år faller på en søndag, har Europas fotballklubber frem til midnatt mandag 1. februar til å fullføre sine overganger i dette vinduet.