Ser vi starten på et krakk i transfermarkedet?

Koronapandemien skaper stor usikkerhet innad i fotballens hierarki, inkludert toppklubbene i Premier League. Det har gitt seg utslag i rekordlav aktivitet i januarvinduet så langt.

Premier League-klubbene taper penger i bøtter og spann som en følge av koronapandemien og kamper som går bak lukkede dører. Samtidig fører de nye reglene som en følge av Brexit til ekstra usikkerhet blant fotballklubbene på øyriket. Dermed vegrer de fleste klubbene seg for å bruke store penger på transfermarkedet i januar, ser det ut til.

Vår løpende oppdaterte sak om aktiviteten på overgangsmarkedet i januar viser bare to overganger av betydning når vi nærmer oss midtveis i transfervinduet.

Selv med langtidsskader på Virgil van Dijk og Joe Gomez tyder alt på at Jürgen Klopp, Michael Edwards og Mike Gordon vil sitte stille i båten denne måneden. 

– Jeg vil ikke definitivt si at vi ikke vil hente noen inn, men det er ikke særlig sannsynlig slik situasjonen er i verden akkurat nå, uttalte Jürgen Klopp for en snau uke siden.

– Vi skal ikke glemme at situasjonen er tøff for alle mennesker, men også for fotballklubber. Jeg vet ikke, men det kan være noen klubber som ikke har noen økonomiske problemer, men denne klubben, og disse eierne, vil alltid opptre ansvarlig med ting vi gjør, la han til.

Transferaktivitet på 2010-nivå

Manchester United er den eneste klubben som har foretatt et storkjøp så langt, da de betalte 19 millioner pund for Atalantas Amad Diallo. West Ham har på sin side benyttet sjansen til å spe på en anstrengt økonomi ved å selge spissen Sebastien Haller til Ajax for 20 millioner pund.

Man risikerer faktisk at transferaktiviteten i januarvinduet settes elleve år tilbake i tid, til 2010-nivå. Da kjøpte Premier League-klubbene spillere for til sammen 30 millioner pund, ifølge The Independent. 

Siden den gang har Premier League-klubbene stadig brukt mer penger i vintervinduene. Det har vært en jevn økning med unntak for et par markante toppår, hvor man har fått en naturlig tilbakegang etterpå. Men det har aldri vært noe som lignet krakk på transfermarkedet, slik man risikerer å oppleve denne vinteren.

Januar 2011 var et av toppårene, hvor man opplevde en markant økning i pengebruken blant Premier League-klubbene. Den vinteren brukte de til sammen 225 millioner pund på nye spillere, og Liverpool var blant de mest aktive da Fernando Torres ble erstattet med Andy Carroll og Luis Suarez. Torres ble solgt til Chelsea for 50 millioner pund, mens Liverpool betalte Ajax 22,8 millioner pund for Suarez og Newcaslte 35 millioner pund for Carroll.

Året etter, i januar 2012, var pengebruken nede på moderate 60 millioner pund igjen.

KOSTET FLESK: Liverpool brukte nesten 60 millioner pund på disse to spillerne i januar 2011.

KOSTET FLESK: Liverpool brukte nesten 60 millioner pund på disse to spillerne i januar 2011.

Rekorden for januarvindet stammer fra 2018, da Premier League-klubbene brukte hele 430 millioner pund. Også for tre år siden bidro Liverpools aktivitet på transfermarkedet i årets første måned til den høye summen, da de hentet inn Virgil van Dijk for 75 millioner pund.

De to påfølgende transfervinduene har vært mer nede på normalnivået igjen, der klubbene brukte henholdsvis 180 millioner pund og 230 millioner pund på nye spillere i 2019 og 2020.