Slik har de andre topplagene hevet seg etter sine formdupper

Liverpool er ikke den eneste toppklubben som har opplevd en periode med formsvikt denne sesongen.

Liverpool er helt nede på tolvteplass på formtabellen i Premier League, som i praksis er tabellen de seks siste ligakampene. Fasiten på disse seks kampene er magre seks poeng.

Liverpools bakrus etter julefeiringen: 3 av 15 mulige poeng

Jürgen Klopps mannskap har ikke vunnet noen av sine fem siste kamper. Tre av 15 mulige poeng på disse kampene er mager fangst. 1-1 mot West Bromwich, 0-0 mot Newcastle, 0-1 mot Southampton, 0-0 mot Manchester United og 0-1 mot Burnley er langt under pari, og Liverpool-fansen hadde nok på forhånd kalkulert med full pott mot samtlige av disse lagene med unntak av Manchester United.

Trøsten for alle helrøde er at ikke alt har vært rosenrødt hos konkurrentene heller. De andre topplagene har også hatt sine svake perioder denne sesongen. Forhåpentligvis klarer Liverpool å slå tilbake fra sin svake periode minst like bra som rivalene har gjort.

Citys mørke høst: 9 av 21 mulige poeng

Manchester City, som ligger fire poeng foran Liverpool med en kamp mindre spilt, og som kan ta over ligatronen fra byrival United om de vinner sin hengekamp, vant for eksempel bare to av sju kamper fra 27. september til 21. november. I denne perioden spilte de uavgjort tre ganger og tapte for Leicester og Tottenham. De slo Arsenal og Sheffield United, men måtte nøye seg med uavgjort mot Leeds, West Ham og Liverpool.

City tok med andre ord bare ni av 21 mulige poeng i løpet av disse sju kampene. De slo deretter tilbake med 5-0 over Burnley og 2-0 over Fulham, før de spilte uavgjort to ganger til, mot Manchester United og West Bromwich. Det vil si at de fra 27. september til 15. desember bare plukket 17 av 33 mulige poeng. Etter dette har de imidlertid vunnet samtlige seks kamper de har spilt i Premier League. De har i tur og orden slått Southampton, Newcastle, Chelsea, Brighton, Crystal Palace og Aston Villa, og topper dermed formtabellen med full pott på sine seks siste kamper.

Uniteds marerittstart: 7 av 18 mulige poeng

Ligaleder Manchester United hadde også en svak start på sesongen, hvor de fra 19. september til 1. november bare vant to av seks kamper, og gikk på hele tre tap. Med andre ord sanket de røde djevlene bare sju av 18 mulige poeng i denne perioden. Etter tapet for Arsenal 1. november vant Ole Gunnar Solskjærs mannskap i tur og orden over Everton, West Bromwich, Southampton og West Ham, før det endte målløst mot byrival City. Faktisk har United vunnet samtlige kamper i Premier League etter Arsenal-matchen med unntak av de tre toppoppgjørene mot City, Leicester og Liverpool, som alle endte med poengdeling.

United ligger som nummer fire på formtabellen, med fire seiere og to uavgjortkamper på sine seks siste kamper. De har med andre ord plukket 14 av 18 mulige poeng på de seks siste kampene.

Leicesters berg og dalbane: 9 av 21 mulige poeng

Tredjeplasserte Leicester er det av topplagene som ikke har hatt en markant formsvikt ennå. Isteden har sesongen vært mer som en berg og dalbane, med to tap på rad i oktober, og ditto i slutten av november, da de blant annet tapte 3-0 for Liverpool. Vi kan også ta med to uavgjortkamper på rad i romjulen.

Skal vi definere en dårlig periode må det være fra de to tapene for West Ham og Aston Villa i begynnelsen av oktober til og med tapene for Liverpool og Fulham i slutten av november. Men mellom disse vant Brendan Rodgers sitt mannskap tre kamper på rad, mot Arsenal, Leeds og Wolves. Med andre ord ni poeng av 21 mulige på sju kamper.

Leicester ligger på tredjeplass på formtabellen, hvor de som Manchester United har sanket 14 av 18 mulige poeng på sine seks siste kamper, og har vunnet de tre siste over Newcastle, Southampton og Chelsea.

Tottenhams tidlige juleferie: 6 av 18 mulige poeng

Tottenham, Liverpools motstander torsdag kveld, ligger bare poenget bak Jürgen Klopps lag, og har en kamp mindre spilt. Jose Mourinhos mannskap opplevde en markant formsvikt i desember, hvor de spilte fire kamper på rad uten seier.  Tar vi med den målløse kampen mot Chelsea i slutten av november, tok Spurs bare seks poeng på seks kamper fra 29. november til 27. desember.

I denne perioden tapte de to kamper på rad, for Liverpool og Leicester. Ellers ble det uavgjort mot Crystal Palace og Wolves. Kun erkerival Arsenal ble beseiret.

Etter den svake perioden har det blitt seier over Leeds og Sheffield United, og uavgjort mot Fulham. Det betyr at Spurs er nesten like langt nede på formtabellen som Liverpool, med sin tiendeplass. London-laget har sanket åtte poeng på sine seks siste kamper, noe som er to mer enn Liverpool.

Evertons høstdepresjon: 5 av 21 mulige poeng

Everton har to hengekamper til gode på Liverpool, og de blå vil passere de røde om de vinner bare en av disse to kampene. Everton er i knallform, og ligger på andreplass på formtabellen, kun bak City. Blåtrøyene har vunnet fem og tapt en av sine seks siste kamper, noe som betyr at de har sanket 15 av de siste 18 mulige poengene.

Etter å ha startet sesongen med fire strake trepoengere, opplevde Everton en skikkelig formsvikt fra midten av oktober til midten av desember. Fra og med 2-2 kampen mot Liverpool til og med 1-1 mot Burnley ble det bare en seier på sju kamper, og fire av disse matchene ble tapt.

Fra midten av desember fikk imidlertid Everton sving på sakene igjen, med seiere på rad og rekke over Chelsea, Leicester, Arsenal og Sheffield United. I januar er det blitt et tap for West Ham og en seier over Wolves.