Likhetene mellom Liverpools formdupp og Klopps marerittsesong i Borussia Dortmund

Formduppen Liverpool har opplevd har fått noen tyske journalister til å mimres Jürgen Klopps siste sesong i Borussia Dortmund.

Alt gikk galt. Ikke en eneste margin var på Jürgen Klopps Borussia Dortmunds side da Bundesligaen 2014/15 ble sparket i gang. Sesongen før hadde de havnet på en andreplass, og bare tre sesonger tidligere hadde de vunnet hele sulamitten – for andre gang på rad. 18 måneder tidligere hadde de vært i Champions League-finalen.

Så hvordan i alle dager kunne det ha seg at da den tyske toppligaen gikk inn i sin tradisjonelle vinterpause da 2014/15-sesongen var halvspilt, lå Borussia Dortmund nesten på bunnen av tabellen – bare over SC Freiburg på jumboplass på flere scorede mål?

Raphael Honigstein skriver i en artikkel i The Athletic at det er noen likheter mellom Liverpools 2020/21-sesong, og sesongen hvor alt raknet for Jürgen Klopps Borussia Dortmund.

Liverpool er definitivt ikke i en krise på Borussia Dortmund-nivå akkurat nå, og utfallet vil ikke bli det samme. Seieren over Tottenham torsdag kveld er nok et bevis på det.

Men det er likevel noen likheter som er interessante. Og det som ble løsningen i Dortmund er ingen løsning i Liverpool.

Manglet nøkkelspillere

Klopps Dortmund manglet viktige nøkkelspillere da 2014/15-sesongen ble sparket i gang.

Et av problemene var at Klopp og hans støtteapparat var for gode. De fant ungt og purt talent, og gjorde dem til superstjerner. De gjorde dem så store at Borussia Dortmund ikke hadde råd til å holde på dem, og dermed forsvant de beste spillerne hver sommer. Sommeren 2014 forsvant Robert Lewandowski. Den polske spissen hadde vært Dortmunds toppscorer de tre foregående sesongene med henholdsvis 22, 24 og 20 mål. Nå hadde han forsvunnet til erkerivalen Bayern München, akkurat som Dortmunds unge superstjerne, Mario Götze, hadde gjort året før han.

Pierre-Emerick Aubameyang, som skulle hjelpe til med å fylle tomrommet etter Lewandowski, ble brukt ute av posisjon halve sesongen.

For å gjøre vondt verre hadde den viktige midtstopperen Mats Hummels skadet seg under VM den sommeren, og måtte følge syv av de første 13 kampene fra sidelinjen – og så rusten ut i de kampene han spilte.

Den vanligvis så kjappe, overgangsbaserte spillestilen deres så plutselig tam og utdatert ut. I kampprogrammet ble det spekulert i at motstanderne hadde funnet ut av Klopps system og lært seg å møte det. Noen avisartikler spurte hvor plan B var. Men Klopp og støtteapparatet var overbeviste om at Plan A fortsatt var god nok og bare trengte noe finjustering.

NEDBRUTT: Dortmund tapte for Werder Bremen i 2014s siste kamp. De måtte tilbringe den seks uker lange vinterpausen på nest-sisteplass på tabellen.

NEDBRUTT: Dortmund tapte for Werder Bremen i 2014s siste kamp. De måtte tilbringe den seks uker lange vinterpausen på nest-sisteplass på tabellen.

Ifølge midtstopper Neven Subotic hadde noen av spillerne blitt litt vel komfortable.

– Når du føler du har oppnådd noe, at du har litt erfaring, har du plutselig ikke lyst til å si «ja» til alt du blir bedt om lengre, sa Subotic til The Athletic. Klopp, som fortsatt ville at spillerne skulle løpe sokkene av seg, opplevde å møte motstand blant noen av de etablerte spillerne.

– Det er vel bare menneskelig. Hvis det var nødvendig, hevet han stemmen. Røsket i oss, vekket oss. Ikke bare ved å si «dere må spille annerledes, gutter, og det blir vanskelig.» Nei, på et tidspunkt gikk han opp til en spiller og klapset til ham.

Slik gikk det

Da Borussia Dortmund tapte mot Werder Bremen i den aller siste kampen i 2014, var det lettede spillere som gikk av banen.

– Vi visste det ikke kunne bli verre, sa Peter Krawietz til Raphael Honigstein i boka Bring the Noise, om Jürgen Klopp.

– Vi skulle være seks uker under nedrykksstreken men vi hadde endelig en mulighet til å gjenfødes og til å øve på ting uten presset som er konkurrerende fotball. Vi hadde en ganske god forståelse av hva vi manglet i spillet vårt: noen systematiske prosesser som vi ikke hadde hatt muligheten til å øve på. Det var helt klart at etter en pause for beina og hodet, kunne vi klare å irettesette det hele. Vi kunne få laget til å funke igjen, med en gang. Og det er akkurat det som skjedde.

Mer eller mindre. Det ble uavgjort og tap i de to første kampene etter pausen. Etter 19 kamper lå de helt på bunnen av tabellen. Men så begynte det å rulle igjen. Borussia Dortmund vant fem kamper på rad og dermed tok de et kjempebyks oppover på tabellen.

Men Klopps menn var ikke helt friskmeldt enda. De var fortsatt med i Champions League og i åttedelsfinalen ventet Juventus. De tapte 2-1 i Italia, et resultat Klopp kalte «nesten perfekt». Foran et feststemt Signal Iduna Park i returoppgjøret gikk det derimot rett vest. Klopps gutter leverte en forestilling så svak at avisen Süddeutsche Zeitung kalte fotballen de spilte for «usynlig». Og at treneren måtte finne en ny spillestil.

Rundt påsketider møtte Klopp med Dortmund-sjef Hans-Joachim Watzke og Michael Zorc.

– I prinsippet så visste vi at alt ville bli bedre hvis vi bare avsluttet det, sa Watzke til Honigstein.

FORBEDRING: Det løsnet seg for Dortmund i andre halvdel av sesongen, og supportere og spillere ga Klopp en varm avskjed.

FORBEDRING: Det løsnet seg for Dortmund i andre halvdel av sesongen, og supportere og spillere ga Klopp en varm avskjed.

– Men Michael og jeg klarte ikke å si det. Til slutt sa Jürgen «hør her, vi tenker alle det samme. Så jeg bare sier det: jeg går.» Vi var enige om at det hele var ferdigløpt. Det var ikke sånn at effekten hans på laget hadde gått over eller noe sånn, men syv år er lenge. Vi hadde følt på det en stund. Ingen hadde turt å innrømme det. Og det føltes helt ræva å ta den avgjørelsen.

Da spillerne ble klar over situasjonen var de sjokkerte, i følge Neven Subotic.

– Vi ville ikke tro på det først. Men vi hadde så mye respekt for han at vi tenkte «hvis det er det han mener er rett, så er det vel det.»

– Å gi alt vi kunne i de siste kampene den siste måneden var det minste vi kunne gjøre.

Borussia Dortmund tok 13 poeng fra de siste seks kampene. De kom på en syvende plass, og greide dermed å skvise til seg en plass i Europaligaen. Skuffende, men ikke den ekstreme fiaskoen det så ut til å bli noen måneder tidligere.

To lag med regelrett uflaks

Da Colin Trainor analyserte den halvspilte sesongen i løpet av vinterpausen i 2014/15, ble det klart at Dortmund ikke hadde vært så dårlig som tabellen tilsa. I stedet hadde Klopp og hans menn vært fryktelig uheldige, i begge ender av banen.

Trainor konkluderte med at selv om de gule og sorte ikke skulle forbedre spillet sitt, var det likevel veldig usannsynlig at de kunne risikere nedrykk ved sesongslutt. Neida, alt var ikke perfekt, og trenerteamet burde jobbe med laget for å rette opp i et fall i skuddkvalitet og noe mangel på press.

«Likevel, det er antageligvis like mange, hvis ikke fler, aspekter som har påvirket BVBs resultater negativt so mer utenfor den umiddelbare kontrollen til laget. Rekkefølgen av skader på nøkkelspillere, dårlige prestasjoner fra Dortmunds målvakter og målvakter på motstanderlaget som overpresterer, og den tilsynelatende lysten stjernespillerne har til å reise til mer sexy klubber.»

Modellen Trainor brukte forventet at Dortmund skulle ha scoret 25 mål ved halvspilt sesong. I stedet viste fasiten 18 mål. Modellen forventet at Dortmund skulle slippe inn 16,5 mål ved halvspilt sesong. I stedet hadde de sluppet inn 26, takket være skuffende prestasjoner fra Weidenfeller og Langerak i mål.

I følge Trainor var det en 83% sjanse for at Dortmund endte et sted mellom 7-15-plass, så der fikk han altså rett.

ENDELIG: Etter å ha gått over en måned uten en ligaseier kunne endelig Klopp slippe jubelen løs etter Liverpools seier over Tottenham torsdag. Kanskje lykken snur for de rødkledde.

ENDELIG: Etter å ha gått over en måned uten en ligaseier kunne endelig Klopp slippe jubelen løs etter Liverpools seier over Tottenham torsdag. Kanskje lykken snur for de rødkledde.

Situasjonen i Liverpool har vært overraskende lik. Liverpool scoret ikke et eneste mål på fire liga kamper på rad; mot Newcastle United, Southampton, Manchester United og Burnley. Men i løpet av de kampene hadde Liverpool 72 skudd, og å ikke klare å konvertere ett eneste ett av de til nettkjenning er smått utrolig. Liverpool storspilte ikke i disse kampene men hadde gode nok muligheter til å få mer ut av dem.

Ifølge fotball-statistikk-skribent Grace Robertson er sannsynligheten for at ingen av de 72 forsøkene skal havne i mål 0.16%. De forventede mål-verdiene for hvert skudd, hentet fra Understat, ble kjørt gjennom en simuleringsmodell for å finne sannsynligheten for hvor mange mål skuddene burde resultere i: null fra alle disse skuddene, et mål fra disse skuddene, to mål fra disse etc. 

Ifølge informasjonen Robertson viser til hadde seks mål fra disse fire kampene vært det mest sannsynlige utfallet. Nok en gang virker det som at marginene bare ikke er på Klopp sin side.