Adam Lallanas nye rolle stjal Guardiolas oppmerksomhet

Adam Lallanas nye oppgave i Brighton imponerte Pep Guardiola forrige helg. I dag er det Klopp som skal bryne seg på sin gamle elev.

Jürgen Klopp er full av beundring for Adam Lallana, som han måtte se forlate klubben forrige sommer. På pressekonferansen fredag fikk Klopp spørsmål om sin gamle elev.

– Jeg savner fortsatt Adam Lallana, sa Klopp.

– Han satt standarden da jeg kom hit. Han er utrolig god teknisk. Hadde han vært litt mindre skadet, ville han fortsatt vært her. Han er en av de beste spillerne jeg har jobbet med.

Ny rolle

Både i Liverpool, og i hans tidligere klubb Southampton, kjenner man Lallana best for sine offensive bidrag. Brighton-manager Graham Potter har dog gitt Lallana nye oppgaver denne sesongen.

I 2021/22-sesongen har Potter gitt Lallana en dypere midtbanerolle, noe Pep Guardiola la godt merke til etter Citys seier forrige helg.

– Vet du hvem Brightons «holding midfielder» er? spurte Guardiola.

– Det er Lallana. Adam Lallana. Og det skaper problemer for lag. Brighton bygger fra Lallana. Han kan gå til venstre og høyre og starte angrep, veldig bra, veldig bra, sa en imponert Guardiola.

– Tok tre måneder å finne meg til rette

Adam Lallana i Brighton

Kamper: 40

Mål: 1

Målgivende: 1

Sommeren 2020 ble overgangen til Brighton klar. Andre Premier League-klubber hadde også vært interessert i Lallanas tjenester, men det var Brighton som vant kampen.

– Det tok meg to-tre måneder å finne meg til rette. Graham Potter lærte meg å kjenne og jeg ble kjent med han og klubben, sa Lallana til Sussex Live tidligere i år.

– I den andre halvdelen av sesongen var det en periode hvor jeg spilte noe av min beste fotball i min karriere, definitivt de siste tre eller fire årene.

De tomme stadionene avslørte fotballens mest vokale spillere – og Lallana var en av de mer høylytte Brightonspillerne som ropte instrukser og dirigerte sine medspillere. Da Potter og co kjempet for hans underskrift, skal det ha vært på grunn av lederrollen han pådrar seg.

– Han har med seg sine kvaliteter, sin rolighet, sin spillforståelse, alt er på så høyt nivå, sa Potter forrige uke.

–  Og utenfor banen så hjelper han sine lagkamerater.

Potter mener at Lallana har spilt en rolle i Shane Duffys gode form denne sesongen.

– Folk spør med mye om Shane men jeg er ganske sikker på at hvis du spør Shane, om hvor stor rolle Adam har spilt, så tror jeg han vil si en stor rolle.

VOKAL: Tomme tribuner avslørte hvor mye Lallana bruker stemmen på banen.

VOKAL: Tomme tribuner avslørte hvor mye Lallana bruker stemmen på banen.

Slet med Covid-19

Lallana har vært litt uheldig i Brighton. Skadeproblemene som hjemsøkte ham i Liverpool, ble med til sørkysten. Men i januar støtte han på en annen utfordring da han testet positivt for Covid-19.

– Det var ganske ille for å være ærlig, sa han til Sky Sports i mars.

– Jeg var sengeliggende i en uke, måtte være isolert i leiligheten i Hove i to og en halv uke, og det slo meg helt ut.

– Jeg måtte bygge meg opp fra bunnen av. Du går ikke tre uker uten å gjøre noe i løpet av sommeren engang, så det var som om jeg ble satt helt tilbake til start og det har tatt tid. Men jeg føler gradvis at jeg klarer å komme meg tilbake i form igjen.

Den 18. mai kom Manchester City på besøk, og tok ledelsen. Lallana startet på benken. Gjestene ledet 2-0 etter 48 minutter, og da ble Lallana byttet inn. Vertene startet umiddelbart å kjempe seg tilbake i kampen, og klarte omsider å snu 0-2 til 3-2-seier – deres første seier over Manchester City siden 1989.

Bare én gang har Lallana blitt sittende på benken hele kampen. Dersom han ikke har vært involvert i en ligakamp har det skyldtes skader. Potter har valgt å ikke med Lallana med i troppen til ligacupkamper.

Ble stoppet av skader i Liverpool

Lallana ble hentet til Liverpool fra Southampton den 1. juli 2014 for 25 millioner pund. Kort tid etter signeringen ble det bekreftet at han hadde pådratt seg en kneskade på treningsleir i Boston og at han ville være ute i seks uker og dermed miste starten på sesongen.

Han fikk sin debut den 13. september i 1-0-tapet for Aston Villa. Han scoret sitt første mål for Liverpool 4. oktober mot West Bromwich.

Lallana spilte 27 ligakamper for Liverpool i 2014/15-sesongen, 30 sesongen etter og 31 i 2016/17.

Adam Lallana i Liverpool

Kamper: 178

Mål: 22

Målgivende: 22

Sommeren 2017 pådro han seg nok en hamstringskade, denne gangen av det mer alvorlig slaget som holdt han på sidelinjen i fire måneder. Den sesongen fikk han bare 12 ligakamper, og etter skaden klarte han aldri å spille seg inn som Klopps førstevalg i startelleveren. I 2018/19 fikk han 13 ligakamper, og i sin siste sesong på Merseyside ble det 15 ligakamper. Skadeproblemene fortsatte. Totalt gikk han glipp av 82 kamper for de rødkledde, ifølge skadehistorikken til Transfermarkt.

GODE VENNER: Klopp og Lallana hadde et godt forhold da de jobbet sammen i Liverpool.

GODE VENNER: Klopp og Lallana hadde et godt forhold da de jobbet sammen i Liverpool.

– Jeg hadde definitivt noen tunge perioder i Liverpool, men høydepunktene var flere enn nederlagene, har han sagt.

– Vi hadde mye suksess med det laget og jeg vil alltid være takknemlig for Brendan Rodgers som signerte meg, og at jeg fikk muligheten til å jobbe med Jürgen Klopp, som var fantastisk.

Lallana var i Liverpooltroppen som vant både Champions League (2018/19) og Premier League 2019/20. Ligatittelen kom med en bismak.

– Jeg dro fra  Liverpool som en Premier League-mester, men vi vant det i en tom stadion – det føltes ikke riktig.

På lørdag får han spille for fulle Anfield-tribuner igjen, for første gang siden han forlot klubben. Han vil nok få en verdig hyllest fra hjemmepublikummet.