– Jeg tror ikke Benitez får den tiden han kanskje fortjener

Liverpool møter en motstander som har slitt med skader og dårlige resultater. Nå har mange av Evertons supportere vendt manager Rafa Benitez ryggen.

Gary Judge er en del av Across the Park – en YouTube-kanal og podcast hvor tre Liverpool- og tre Everton-supportere snakker fotball. Judge er blå på sin hals, men jobbet faktisk i seks år på akademiet til Liverpool hvor han trente blant andre Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones, Tyler Morton og Neco Williams. Nå jobber han som sportsdirektør for en idrettsskole i Liverpool, og vi tok en prat med han om onsdagens Merseyside-derby.

– Det avhenger av skader

Judge tror at alt avhenger av skader. Hvis Evertons nøkkelspillere er skadefrie, kan de ta noe fra Liverpool på Goodison Park onsdag.

– Alt avhenger av skader. Hvis Dominic Calvert-Lewin og Abdoulaye Doucoure er klare så tror jeg vi kan skape trøbbel for Liverpool. Hvis de ikke er det, kan jeg ikke se at vi har nok til å dominere i det området på banen.

Everton har vært uheldige med skader denne sesongen, men spillere har begynt å komme tilbake. I helgens møte med Brentford manglet de seks spillere; Dominic Calvert-Lewin, Andre Gomes, Yerry Mina og Tom Davies er alle skadet. Mason Holgate (rødt kort) og Richarlison (fem gule kort) var suspendert, men sistnevnte kan spille mot Liverpool. Demarai Gray var tilbake på benken, og Doucoure var i startoppstillingen.

TILBAKE: Doucoure var tilbake til start mot Brentford.

TILBAKE: Doucoure var tilbake til start mot Brentford.

– Salah kan vinne kampen på egen hånd

I februar 2021 vant Everton mot Liverpool på Anfield. 2-0 ble seieren til de blå, foran de tomme tribunene. Det var Evertons første seier på Anfield siden 1999.

– Å slå Liverpool på Anfield var en stor boost, en stor lettelse. Forhåpentligvis vil spillerne som spiller onsdag huske det. Det vil være ganske like lag som den gangen, og spillerne vil ha tro på at de kan slå Liverpool.

SJELDEN EVERTON-SEIER: Gylfi Sigurdsson scoret gjestenes 2-0-mål fra straffemerket i kampen på Anfield i februar.

SJELDEN EVERTON-SEIER: Gylfi Sigurdsson scoret gjestenes 2-0-mål fra straffemerket i kampen på Anfield i februar.

– Det er en ny manager, og nå har vi i tillegg tribunene på vår side. Goodison under flomlysene er et fryktinngytende sted.

Judge er dog klar over at Liverpool er et rimelig godt fotballag.

– Jeg frykter dem alle, ler han.

– Jeg tror ikke midtbanen er i nærheten så god som den var forrige sesong, jeg tror Wijnaldum er et stort tap. De er ikke like farlige som før, så nei, jeg frykter egentlig ikke midtbanen. Det er de tre spissene som kommer til å skremme livet av vårt forsvar.

– Hvis Mina er skadefri er vi fysisk gode nok til å håndtere det meste men Salah er jo på en annen planet i Premier League akkurat nå. Hvis vi ikke klarer å stanse ballen før den havner hos han, så kan han vinne kampen helt på egen hånd.

De andre spissene er han litt mer lunken til, men Liverpools høyreback – hans tidligere elev på akademiet – er en stor fare.

– Mané kan score men han kan vi håndtere. Jota er litt hipp som happ. Trent er også farlig. Lucas Digne har ikke hatt en spesielt god sesong, han er ikke en spesielt godt forsvarer. Hvis han ikke klarer å stanse Trent kan vi være i trøbbel.

Lite tålmodighet rundt Rafa

I sommer ble det klart at tidligere Liverpool-manager, Rafael Benitez, tok over jobben fra Carlo Ancelotti som manager i Everton. Reaksjonene var mange.

– Jeg tror det er en ganske 50/50 fordeling, hvor den ene halvdelen ikke klarer å se forbi hans fortid i Liverpool. Den andre halvdelen er litt mer pragmatisk. Vi trengte en manager med en lignende profil som Carlo Ancelotti for å fortsette det han startet. Det var ikke mange andre som passet i den kategorien.

– Jeg ønsker bare det beste for Everton og jeg tror ikke det er så mange andre som kan klare å snu den dårlige trenden som kanskje han kan klare, sier Judge.

Benitez har vært Everton-manager siden 30. juni. Siden den gang har han ledet Everton i 15 kamper. De blå var ubeseiret på sine første fem kamper, men så snudde trenden. På de 15 kampene har det blitt totalt fem seire, og syv tap. Benitez og Everton har dog hatt skadeproblemer som kan minne om Liverpools i 2020/21.

VANSKELIG: Rafa Benitez har ikke fått en drømmestart på Everton-karrieren og er nå bookmakernes favoritt til å få fyken.

VANSKELIG: Rafa Benitez har ikke fått en drømmestart på Everton-karrieren og er nå bookmakernes favoritt til å få fyken.

– Det er vanskelig å bedømme hvordan han har gjort det, for vi har slitt så mye med skader. Han arvet ikke en spesielt sterk tropp i utgangspunktet, men jeg var imponert over hvor godt organisert vi var på starten av sesongen, og hvor bra angrepsspillet fløt. Det virket som at spillerne skjønte hva han ville veldig tidlig.

– Det var mer spennende spill enn under Ancelotti, men så kom skadene på Calvert-Lewin og Richarlison nærmest samtidig, og også Yerry Mina og Doucoure, så det har vært vanskelig. Å miste Mina og Doucoure som er to store, fysiske spillere har gjort det vanskeligere på dødballer blant annet. Resultatene har vært dårlige i det siste men jeg er ikke overrasket.

Etter helgens tap mot Brentford dukket det opp flere videoer på sosiale medier av Evertons supportere som raste på tribunene. Har supporterne mindre tålmodighet med han på grunn av hans Liverpool-link?

– 100%. Ingen tvil. Det er uheldig men sånn er det når man ansetter en manager fra Liverpool. Jeg tenker på hvordan Liverpool-supportere hadde reagert om man ansatte Howard Kendall, jeg tror kanskje ikke han heller hadde fått mye tid hvis resultatene hadde vært dårlige.

– Jeg tror ikke Benitez får den tiden han kanskje fortjener. Den halvparten som var i mot han til å begynne med, kvesser nok klørne nå. Selv i begynnelsen, da vi vant, var de i mot han.

– Mange vil ikke ha han her. Fotball handler om resultater så man kan ikke si for mye imot dem heller.

Everton - Liverpool spilles onsdag kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.