Nå stemmer det meste for David Moyes – men Liverpool kan sprekke boblen

Lykken har omsider snudd for David Moyes etter at han tok over i West Ham, men Liverpool er ikke hans drømmemotstander.

Etter noen tunge år har det endelig begynt å klaffe for David Moyes i West Ham. Liverpools motstander søndag er i knallform, men de rødkledde kan sprekke boblen – Moyes har slitt voldsomt mot Liverpool siden 2002.

Fra lavt til høyt

Moyes fikk West Ham-jobben for første gang i november 2017, da laget slet på nedrykksplass. Under Moyes sin ledelse overlevde London-klubben i Premier League. Manageren hadde bare fått en seks måneder lang avtale, så da sesongen var over, var også Moyes ferdig i London for denne gang. I stedet var det Manuel Pellegrini som ble tilbudt en treårskontrakt.

Pellegrini fikk sparken i desember 2019. Klubben lå på en 17. plass og hadde tapt fire kamper på rad på hjemmebane, da de kalte på sin tidligere frelser, David Moyes. Denne gangen fikk han en 18 måneder lang kontrakt, men han klarte bare å ta laget ett hakk opp fra Pellegrini. West Ham endte 2019/20-sesongen på en 16. plass, med sin laveste poengsum siden 2010/11.

Året etter forandret alt seg. West Ham stortrivdes med pandemi-fotball, og hadde aldri tatt flere Premier League-poeng enn de 65 de plukket med seg foran stort sett tomme tribuner.

LIVERPOOL VANT: Til tross for at West Ham har vært gode de siste to sesongene, er det Liverpool som har vunnet kampene.

LIVERPOOL VANT: Til tross for at West Ham har vært gode de siste to sesongene, er det Liverpool som har vunnet kampene.

Spennende spillere

I januar 2021 hentet de Jesse Lingard på lån ut sesongen, og Manchester United-spilleren storspilte under sin tidligere manager. På 16 kamper for David Moyes’ West Ham scoret han ni mål og hadde fem målgivende.

Samme måned ble Said Benrahma den tredje dyreste West Ham-signeringen, da han gikk fra en låneavtale til en permanent avtale fra Brentford verdt 25 millioner pund. Bare Sebastian Haller og Felipe Anderson har kostet mer – men det er liten tvil om hvem som har gitt mest valuta for pengene. Playmakeren har vært en åpenbaring i West Ham-trøya, mye takket være det høye nivået Moyes krever av sine spillere. I Aston Villa-kampen forrige helg leverte Benrahma en målgivende pasning men han ble likevel byttet ut siden han hadde trukket seg fra en 50/50-duell. Moyes krevde mer.

Samtidig har Michail Antonio blomstret, og gått forbi klubblegende Paulo di Canio som mestscorende Premier League-spiller for Hammers. Antonio hylles for sin allsidighet, og har spilt som høyreback, høyreving og på tampen av 2019 ble han omskolert til spiss. Etter en litt treg start, sa det etterhvert klikk. Før helgens runde ligger han på en tredjeplass på toppscorer-listen, med seks nettkjenninger i Premier League. Like mange mål som Sadio Mané.

ALLSIDIG ANTONIO: Michail Antonio må nok bryne seg på Virgil van Dijk og ikke Nat Phillips denne søndagen.

ALLSIDIG ANTONIO: Michail Antonio må nok bryne seg på Virgil van Dijk og ikke Nat Phillips denne søndagen.

Moyes skal være opptatt av dødballer hele managerkarrieren, og siden han tok over West Ham i desember 2019 har ingen lag scoret flere mål fra dødball enn the Hammers.

West Hams messias

Noen West Ham-supportere skal ha døpt om Moyes til Moyesiah – et spill på det engelske ordet for messias.

– Når det kommer til kallenavn så har jeg blitt kalt mye verre i min tid, så jeg er fornøyd med det hvis det er det de har gitt meg, sa Moyes ifølge Evening Standard i april.

Likevel skal noen supportere være frustrerte over at Moyes fortsatt velger en konservativ taktikk i møte med ligaens topplag. West Ham slo ikke noen av «de seks store» forrige sesong. Denne sesongen har de slått Tottenham og tapt mot Manchester United. De slo Manchester City på straffespark i ligacupen – etter å først ha slått ut Manchester United i samme turnering.

Torsdag spilte Londonerne mot Genk på bortebane i Europaligaen – Moyes sin 1000. kamp som manager. Det ble en tøffere oppgave enn kanskje forventet, og Moyes måtte sende Jarrod Bowen, Pablo Fornals og Tomas Soucek fra benken og ut på banen for å ta poeng. Dette var deres fjerde kamp i Europaligaen denne sesongen – Moyes sine menn har tapt to av tre kamper etter Europakamp.

Moyes mot Liverpool

Liverpool er neppe David Moyes sin drømmemodstander. Skotten har ledet Everton, Manchester United, Sunderland og West Ham mot Liverpool i totalt 35 kamper. Bare fem ganger har han klart å komme seirende ut fra kamper mot de rødkledde – Liverpool har vunnet hele 21 ganger. Målforskjellen er 56-27 i Liverpools favør.

Forrige gang Liverpool tapte for et Moyes-lag var et 1-0-tap mot Manchester United i ligacupen i september 2013. Hans West Ham-lag har aldri klart å vinne over Liverpool, på fem forsøk.

Liverpool har ikke tapt mot West Ham siden det ble 2-1 på Upton Park i FA-cupens fjerde runde i februar 2016.

David Moyes mot Liverpool:

Kamper: 35

Moyes-seier: 5

Uavgjort: 9

Moyes-tap: 21

Moyes-mål: 27

Liverpool-mål: 56

«Vis meg hvordan man vinner»

Veien til suksess i West Ham har vært lang. Moyes var elleve år i Everton uten å vinne noen titler, men de blå kunne feire at de fullførte over Liverpool på tabellen i 2004/05-sesongen – sesongen Liverpool ble Champions League-mestere.

David Moyes ble utpekt av Sir Alex Ferguson som sistnevntes etterfølger da han ga seg i Manchester United i 2013. Ferguson hadde vært Moyes sin mentor, de to var nære. Mye kan tyde på at arbeidsoppgaven var litt for stor for Moyes. Ifølge Patrice Evra sin bok, skal Moyes ha innrømmet at han hadde sine svakheter da han møtte spillerne.

FOTBALLGENI: Det var nok et noget sarkastisk banner Liverpool-supporterne holdt opp i borteseksjonen på Old Trafford i mars 2014. Liverpool vant den kampen 3-0.

FOTBALLGENI: Det var nok et noget sarkastisk banner Liverpool-supporterne holdt opp i borteseksjonen på Old Trafford i mars 2014. Liverpool vant den kampen 3-0.

«I garderoben før en kamp, sa han «gutter, dere har vunnet alt her, dere må vise meg hvordan man vinner. Jeg har aldri vunnet ligaen, dere må vise meg hvordan man gjør det». Jeg skjønte hva David prøvde å gjøre ved å la spillerne føle et ansvar, men Ferguson hadde aldri spurt sine spillere hvordan man vinner en kamp. Han ville ha fortalt oss hvordan vi skulle gjøre det.»

Noen Manchester United-spillere var glade i Moyes, og Fellaini har fortalt at han gråt da han fikk vite at Moyes var ferdig på Old Trafford etter bare 10 måneder.

– Jeg trodde han skulle være der lenge. Det var en trist dag. Moyes er en topp mann, han har et stort hjerte. Det er kanskje derfor han ikke lykkes i United – fordi han er for snill, sa Fellaini til The Athletic. Moyes hentet Fellaini til Everton og engelsk fotball da belgieren var 20 år gammel.

– Jeg har sagt det siden begynnelsen.. hvis du gir Moyes tid vil han skape et lag. Jeg har sett West Ham denne sesongen – de har blitt et lag som er vanskelig å slå.

– Det morsomme er at hadde ikke Man United ansatt Moyes da, ville folk sagt at han var den rette mannen for jobben nå, sa Sam Allardyce til The Athletic.