Liverpools stortalent kjemper om å bli Championships assistkonge

Harvey Elliott med sin niende målgivende pasning for sesongen da Blackburn tapte for Barnsley onsdag kveld. Se hvordan tenåringen kommer ut i en sammenligning med Diogo Jota.

Harvey Elliott har fått spille 24 kamper på utlån hos Blackburn Rovers i Championship så langt denne sesongen. Det har resultert i fire scoringer og ni målgivende pasninger. Dermed er han delt assistkonge i Championship med Brentfords Ivan Toney og Readings Michael Olise.

Blackburn, som har 17 kamper igjen å spille, ligger midt på Championship-tabellen, og har ti poeng opp til en playoff-plass. Det er med andre ord ingen toppklubb som Elliott imponerer for.

I bortekampen mot Barnsley onsdag kveld var den utlånte Liverpool-angriperen plassert på innbytterbenken, og manager Tony Mowbray valgte å vente helt til det 76. minutt før han kastet innpå stortalentet. Fire minutter på overtid serverte tenåringen en delikat kjipp til Adam Armstrong, som satte inn Rovers sitt trøstemål i det som var Blackburns tredje strake tap.

Selv om Lancashire-laget sliter med formen, så fortsetter Elliott å imponere i blått og hvitt. Han trengte altså bare tjue minutter på banen for å bokføre sin niende målgivende pasning for sesongen.

Statistikk fra BBC viser at Elliott har skapt 33 sjanser for Blackburn, noe som tilsvarer 1.38 sjanser per kamp. Totalt har han slått 898 pasninger, og av disse har 707 nådd frem til en medspiller, mens 191 har vært feilpasninger. Det gir en pasningssikkerhet på 79 prosent, noe som gjør ham til en av de beste pasningsspillerne i Championship.

Det er bare en uke siden Liverpool fikk vite at de må betale drøye fire millioner pund for Elliott. Liverpool FC meldte selv at dette fordeler seg på 1,5 millioner i kompensasjonssum nå, samt 2,8 millioner pund basert på hvordan den tidligere Fulham-spilleren presterer for Anfield-klubben.

– Et fantastisk talent

Elliott fyller ikke 18 år før i april, og det er ikke tvil om at Liverpool her har et talent utenom det vanlige i sin stall. Vingen var bare 16 år og 30 dager gammel da ble den yngste til å spille i Premier League noen gang, da han kom inn fra innbytterbenken i en kamp for Fulham i 2019.

– Han er et fantastisk talent, uttalte Mowbray til The Athletic nylig.

– Han er bare 17 år gammel, men det er 17-åringer, og så er det Harvey. Han er utrolig. Det er nesten ikke til å fatte at han om fem år forsatt vil være tidlig i 20-årene, og kan ha 250 kamper på baken innen den tid, fortsatte Blackburn-manageren.

– Det er en sann fryd å se ham spille. Han elsker å ha ballen, og kan ikke ha den nok. Du kan ikke ta den fra ham på trening. 

– Når han kommer på trening dagen etter at han har spilt en kamp, og spillerne som ikke var involvert i kampen spiller en liten internkamp, vil Harvey være med. Han er ute på gresset hele tiden. Han er der så mye at jeg må sende ham inn av og til.

– Han har utrolig gode holdninger. Han hjelper oss. Han hjelper laget vårt, og forhåpentligvis hjelper vi både Harvey og Liverpool med å utvikle spilleren. Alle vinner på dette, slik jeg ser det.

Totalt, i alle turneringer, har Elliott spilt 26 kamper for Blackburn denne sesongen.


Diogo Jota (Liverpool)

Harvey Elliott (Blackburn)
Antall kamper1724Totalt
Minutter spilt10261943Totalt
Byttet inn73Totalt
Mål94Totalt
Målgivende-9Totalt
Offsides11Totalt
Gule kort-1Totalt
Byttet ut9-Totalt
Skudd3428Totalt
Skudd på mål2011Totalt
Straffespark--
Straffemål--
straffemål %--
Pasninger2342Snitt per kamp
Treffprosent pasninger, %83%77%Snitt per kamp
Nøkkelpasninger10,75Snitt per kamp
Innlegg0,471,67Snitt per kamp
Treffprosent innlegg, %-22%Snitt per kamp
Mistet ballen67Snitt per kamp
Mistet ballen på egen halvdel1,061,17Snitt per kamp
Gjenvunnet ballen0,711,38Snitt per kamp
Gjenvunnet ballen på motstanderens halvdel0,180,33Snitt per kamp
Forventede mål0,340,1Snitt per kamp
Dueller139Snitt per kamp
Dueller vunnet, %37%39%Snitt per kamp
Offensive dueller105,8Snitt per kamp
Hodedueller2,71,42Snitt per kamp
Hodedueller vunnet, %20%23%Snitt per kamp
Driblinger3,62,8Snitt per kamp
Taklinger2,11,92Snitt per kamp
Stoppet fremspill1,062,1Snitt per kamp
Tatt kontroll over frie baller2,45,3Snitt per kamp

Elliott ville ha vært god å ha i troppen etter at Jota ble skadet

Kjøpet av Diogo Jota var trolig den direkte årsaken til at Liverpool til slutt valgte å låne ut Elliott til Blackburn. Vi har ved hjelp av analyseverktøyet InStat sett litt på unge Elliotts tall sammenlignet med spilleren som på mange måter tok hans plass i troppen. Elliott og Jota har ganske lik spillestil, og er begge offensive spillere som kan benyttes både ute på kanten og mer sentralt i banen.

Elliott har spilt betydelig flere kamper enn Jota denne sesongen. 17-åringen har spilt 1943 minutter i Championship mot Jotas beskjedne 1026 minutter totalt for Liverpool. Likevel har Jotavist seg som den klart mest målfarlige av de to. Portugiseren har scoret nå mål mot Elliots fire. Elliott er imidlertid den klare assistkongen med ni målgivende, mens Jota ikke har noen.

Begge spillerne er dyktige til å unngå offsides, og pådrar seg få gule kort.

Jota er flinkere til å treffe mål med sine skudd, mens Elliott er mer en playmaker enn Jota. 17-åringen slår i snitt 42 pasninger per kamp, mens Jota har nesten bare halvparten så mange, med 23. De to treffer med omtrent en like stor prosentandel av pasningene, 78 prosent mot 82%.

Elliott slår i snitt 1,67 innlegg per kamp, mot Jotas beskjedne 0,47. 25 prosent av Elliotts innlegg finner medspiller, mens Jotas treffprosent på innleggende er helt fraværende.

Jota dribler litt mer enn Elliott, mens de to takler omtrent like ofte. Elliott er imidlertid flinkere til å gjenvinne ballen.