Ian St. John 1938 - 2021– Han er kanskje den signeringen i Liverpool som har hatt størst betydning

Ian St. John har gått bort etter lengre tids sykdom. Nå hylles han.

2. mar 2021 kl 12.34Arild Skjævelandaskjaeveland

Tirsdag kom den triste meldingen om at Ian St. John er død, 82 år gammel. Liverpool-legenden døde etter lengre tids sykdom. Vi har tatt en prat med Torbjørn Flatin om «the Saint».

– Ian St. John er egentlig før min tid, men han spilte for eksempel den første tippekampen med Liverpool i 1970, sier Flatin.

– Det jeg synes er spesielt interessant er at vi hele tiden snakker om at St. John og Yeats var starten og den viktigste bærebjelken som fikk Liverpool opp i førstedivisjon. Liverpool var i andredivisjon, riktig nok en stor klubb, men hadde blitt nummer tre og fire i flere sesonger. Så får de tak i en skotsk landslagsspiller, på et tidspunkt da Skottland var gode. Hvordan all verden greide de det?

– St. John kjente ikke til Liverpool FC, og Shankly skal omtrent ha bløffet om at de er i øverste divisjon. «Nei, nei, dere er ikke det», sa St. John han etter å ha sjekket. «Joda, med deg er vi det», skal Shankly ha svart, på typisk Shankly-vis, forteller han.

Han scoret 118 mål på 425 kamper for Liverpool FC. For Skottland scoret han ni mål på 21 kamper.

– Det mest betydningsfulle kjøpet

St. John kom til Liverpool i 1961. De rykket opp i hans første sesong.

– For meg er det kanskje den mest betydningsfulle signeringa Liverpool har gjort. Det startet det hele, sier Flatin.

– Han var en tøffing, som ikke var redd for noen. Han passa perfekt for Bill Shankly. og tok fighten. Han bidro mer enn noen annen for at Liverpool Football Club ikke lenger var redd for noen. I tillegg fikk de den svære midtstopperen som var sjef bak. Yeats var kaptein, men på banen tror jeg St. John var like mye kaptein.

Allerede i 1963/64 ble det ligagull. I 1965 vant de helrøde FA-cupen for første gang i sin historie, og i 1965/66 ble det nytt ligagull for Shanklys lag.

– Folk har snakket om at han kanskje var en av de største. Det var han kanskje ikke sportslig, men han var av de mest betydningsfulle, og hadde den innstillingen om at «vi ikke er redde for noen». Slik som Bill Shankly hadde. Slik tror jeg St. John har vært på og utenfor banen hele livet. Det var typisk han. Du kødder ikke med St. John.

– Jeg er overbevist om at han har en veldig stor plass i Liverpools moderne historie, de siste 60 årene. Det er et slitt uttrykk med legender og storheter, men han var det.

– I tillegg scoret han også seiersmålet da Liverpool vant FA-cupen første gang. Det er en grei måte å skrive seg inn i historien på det også, med en stupheading. Det virker veldig passende at det var akkurat han som gjorde det.


Dette sa Shankly om St. John:

– Han var mitt første store kjøp. Smart, lur, massevis av ferdigheter, og fikk ting til å skje. Han likte et slagsmål også. Jesus, han likte å sloss. Noen ganger ønsket jeg å knytte hendene hans bak på ryggen. Men han var en stor spiller.

«The Saint» forlot Liverpool i 1971, etter ti år i klubben. Han fortsatte å spille videre, i Hellenic FC i Sør-Afrika, Coventry City, Cape Town City, før han vendte tilbake til Merseyside og spilte for Tranmere Rovers. Han la opp i 1973.

Etter spillerkarrieren var han manager for Motherwell og Portsmouth, og assistentmanager i Sheffield Wednesday og Coventry. I 1979 startet han en lang karriere på TV. Fra 1985 til 1992 hadde han programmet «Saint and Greavsie» sammen med Jimmy Greaves.

Hylles på sosiale medier

«The Saint» hylles nå på sosiale medier. Nåværende og tidligere Liverpool-spillere er blant de som skriver om den tidligere angriperen. Steven Gerrard snakket om klubblegenden på sin pressekonferanse før Rangers sin kamp mot Livingston onsdag kveld.