Store endringer fra 2024Skal være enighet om Champions Leagues fremtid

Klubbene skal ha gitt UEFA grønt lys. Mandag er det ventet at planene offentliggjøres.

16. apr 2021 kl 19.46Arild Skjævelandaskjaeveland

Etter lang tid med diskusjoner, skal det nå ha vært et gjennombrudd i forhandlingene mellom European Club Association (ECA) og UEFA, rapporterer The Telegraph. ECA representerer 232 europeiske klubber, og ledes av Juventus-sjef Andrea Angelli.

Det betyr at de europeiske storklubbene endelig har gått med på UEFA sine planer om å legge om Champions League-modellen fra og med 2024/25-sesongen. Og det er ikke små endringer som kommer.

Mandag i neste uke ventes det at UEFA går videre med planene om å øke antall lag i Champions League fra 32 til 36, og innfører et helt nytt system som erstatter gruppespillet i turneringen.

Det er ikke ukontroversielt, og flere supportergrupper har protestert.

Nytt system og 100 flere kamper

Gruppespillet slik vi er vant med, blir fjernet. I dagens Champions League har vi åtte grupper med fire lag i hver, som møter hverandre to ganger. Med åttendedels-, kvart-, semifinaler og finale, blir det 125 kamper totalt.

Det tallet skal opp, til 225 kamper. Det betyr at det kreves fire ekstra midtuker i tillegg til slik det er i dag – og at UEFA har langt flere TV-kamper å selge.

Istedenfor åtte grupper, blir alle lagene satt inn i én gruppe, der alle lagene spiller fem hjemmekamper, og fem bortekamper. Hvert lag blir seedet, og skal få motstandere etter hvordan det er seedet og ligger an. Det er kjent som «Swiss» eller Monrad-system

Lagene som er nummer 1-8 på tabellen, går direkte til åttendedelsfinalen. Lagene som ender på 9-24. plass skal spille en play-off om de siste åtte plassene i åttendedelsfinalen. Så går det sin gang videre med kvartfinale, semifinale og finale.

Ekstra plasser

Som tidligere, vil lagene kvalifisere seg til Champions League via ligaplassering eller som regjerende mester fra forrige sesong.

England, Tyskland, Spania og Italia har i dag fire plasser i turneringen. Økningen til 36 lag gjør at også den ligaen som er ranket som nummer fem i Europa får en ekstra plass. Per i dag er det franske Ligue 1. Én plass skal gis til den høyest rankede ligamesteren fra en av de mindre ligaene.

Det mest kontroversielle i omleggingen, er at de to siste plassene skal gis til de to klubbene med høyest UEFA-koeffisient, som er kvalifisert til en annen europacup.

Det vil bety at dersom Liverpool skulle komme på sjetteplass i Premier League, som kan skje denne sesongen, gir det kvalifisering til Europa League. Med modellen fra 2024/25, ville de røde blitt flyttet opp til Champions League på grunn av tidligere prestasjoner i Europa de fem siste årene.