Eierne av Liverpool og Manchester United har noen likheter – men flest ulikheter

Liverpools og Manchester Uniteds eiere har noen ting til felles, men bare ett lag har hatt gode grunner til voldsom protest og banestorming.

FSG og Glazer-familien er begge amerikanere med en lommebok de ønsker å feite opp gjennom engelsk fotball. Det var disse to partene som gikk nølende i bresjen for Project Big Picture i høst, og har nok også hatt en god innflytelse på The Super League.

I kjølvannet av fadesen hvor 12 lag brøt ut og ønsket å danne en europeisk superliga, har Liverpools supportere bedt om et møte med klubbens ledelse. Det møtet vil finne sted tirsdag. Der vil supporterunionen Spirit of Shankly sette seg ned med daglig leder Billy Hogan og forhåpentligvis finne en måte å forhindre at ting som Super League og andre ting som går imot supporternes ønsker, kan skje igjen.

I Manchester var reaksjonen ganske annerledes.

Helt siden Super League-nyheten slapp søndag for over to uker siden, har de rødkledde i nabobyen aksjonert høylytt mot sine eiere. Det kulminerte i banestorming og en utsatt kamp søndag ettermiddag. 

En amerikansk aksent er nesten det eneste som binder FSG og Glazer-familien sammen. De har styrt klubbene sine helt forskjellig.

Oppkjøpet

Da FSG, eller NESV (New England Sport Ventures) som de het på den tiden, tok over eierskapet over Liverpool fra landsmennene Hicks og Gillett i oktober 2010, gjorde de det med egne penger.

Glazer-familien handlet annerledes. De kjøpte Manchester United i mai 2005, og de gjorde det med lån og hedgefond. Gjelden på 540 millioner pund belastet de klubben med. Det ble første gang siden 1930-tallet at Manchester United hadde røde tall. Med renter og andre kostnader har lånet kostet United svimlende 1,5 milliarder pund. På det verste har gjelden ligget på 716 millioner pund. Det var i 2010. Nå sitter gjelden rundt 450 millioner pund.

Utbytte

FSG har enda ikke tatt ut personlige lønninger fra Liverpool Football Club. Det samme kan ikke Glazer-familien si om Manchester United.

De registrerte selskapet til skatteparadiset Cayman Islands, og la klubben på børsen i New York i 2012, og har tatt ut utbytte av klubben siden 2015. De skal personlig ha tjent rundt 200 millioner pund på Manchester United, samtidig som de holder klubben under en kjempegjeld.

Oppussing

I 2016 ble Liverpools nye Main Stand-tribune tatt i bruk. Den er storslått og hypermoderne, og økte Anfields kapasitet med rundt 8500 seter. De har også planer om å bygge ut Anfield Road End med 7000 seter. Går utbyggingen etter planen vil den nye tribunen stå ferdig sommeren 2023. FSG har også bygget et helt nytt treningsanlegg i Kirkby, da det tidligere anlegget på Melwood ble for lite.

Samtidig lekker det på Old Trafford. Den gamle storstua har stått nærmest uberørt siden Glazer-familien kom inn for 16 år siden. Regner det mye, klarer ikke taket å holde vannet ute. Stadion har hatt et problem med rotter. Klubben eier mye av området rundt stadion, men har tilsynelatende ingen planer om å gjøre noe med det.

Kommunikasjon

FSG ønsker kommunikasjon med supporterne. Etter Super League-fadesen skrev daglig leder Billy Hogan til supporterunionen Spirit of Shankly og ba om et møte. Det møtet skal finne sted tirsdag 4. mai. Det har alltid vært viktig for FSG at er det er en viss kommunikasjon mellom eiere og supportere, selv om det ikke alltid har blitt fulgt godt nok opp.

Forrige uke hadde Manchester United-supportere et virtuelt krisemøte med Ed Woodward om Super League. Joel Glazer skulle delta på møtet, men valgte å ikke bli med likevel.

Dette er et møte som skjer hvert kvartal hvor de diskuterer problemer med ledere i klubben. Likevel er avstanden stor mellom supporterne og eierne. I møtet skal smupporterunionen Must ha lest et brev. Der sto det blant annet:

«Den totale mangelen på kommunikasjon med fans, spillere og manageren er en grov feilbehandling som vi ikke kan tilgi. Det var et angrep på supportere og klubber i hele fotballen, og vi har rett og slett fått nok.»