Er det midtbanen som er problemet?

Liverpools målsnitt er kraftig ned sammenlignet med tidligere sesonger. Vi har sett på tallene.

8. mai 2021 kl 10.22Arild Skjævelandaskjaeveland

Mange mål er noe vi har blitt bortskjemt med under Jürgen Klopp – men denne sesongen har vært en stor nedgang.

De røde scoret 135 mål på 56 spilte kamper i 2017/18-sesongen, med et snitt på 2,41 i hver kamp.
I 2018/19-sesongen scoret de røde 115 mål på 53 kamper – et snitt på 2,16. Forrige sesong var tallet 114 mål på 55 kamper, og snitt på 2,07 scorede mål per kamp, ser vi på tall fra analyseverktøyet InStat.

Denne sesongen har Liverpool kun scoret 84 mål på 48 kamper – et snitt på 1,75 mål per kamp – når det gjenstår fem kamper. Når Mohamed Salah samtidig har en glimrende sesong individuelt, og har scoret 29 mål i alle turneringer, sier det mye om Liverpools problem.

Diogo Jota har levert bra, med 12 scoringer på de minuttene han har spilt, mens Roberto Firmino (seks mål) og Sadio Mané (tretten mål) har svakere sesonger enn vi har vært vant med. Takumi Minamino, som ble lånt ut i januarvinduet, er faktisk nummer fem på Liverpools toppscorerliste denne sesongen med fire scoringer, og han startet kun sju kamper før han ble lånt ut.

Er midtbanen problemet?

Curtis Jones er den midtbanespilleren som har scoret mest for Liverpool denne sesongen, og han ett mål i Premier League, ett i Champions League og to i ligacupen. Gini Wijnaldum har to Premier League-mål og én scoring i FA-cupen.

Jordan Henderson har vært mye skadet, men har kun én scoring i ligaen, mens Thiago Alcantara, Fabinho, James Milner, Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain fortsatt har til gode å score…

MESTSCORENDE: Curtis Jones er den midtbanespilleren som har scoret flest mål for Liverpool denne sesongen, med fire.

MESTSCORENDE: Curtis Jones er den midtbanespilleren som har scoret flest mål for Liverpool denne sesongen, med fire.

James Pearce i The Athletic viser til at Liverpools midtbanespillere scoret 20 mål og hadde 15 målgivende bare i Premier League forrige sesong. Sesongen de røde ble nummer to bak City, hadde Milner fem mål og fem målgivende, Xherdan Shaqiri seks mål og fire målgivende, mens Keita, Wijnaldum, Fabinho og Henderson til sammen bidro med sju mål og seks målgivende. Totalt 18 mål og 15 målgivende.

Denne sesongen er tallene rett og slett elendige: fire mål og fem målgivende, når fem kamper gjenstår. 

Det er ikke alle som er begeistret for «expected goals» (xG), men det er i det minste den beste statistikken vi har for å måle kvaliteten på sjansene som blir satt eller misbrukt, og viser hvor mange mål spillerne burde ha scoret ut fra sannsynligheten til scoring.

Dette er xG-tallene for Liverpools midtbanespillere i Premier League denne sesongen ifølge Opta:

Wijnaldum – 2,35
Jones - 1.71
Henderson - 1.21
Thiago - 0.62
Milner - 0.42
Keita 0.40
Oxlade-Chamberlain - 0.26
Fabinho 0.21

«Expected assists» (xA) sier oss en del om hvor store sjanser midtbanespillerne skaper for sine medspillere, og hvor mange målgivende de burde hatt. Der er Opta sine tall slik:

Henderson - 2.25
Wijnaldum - 1.74
Thiago - 1.65
Jones - 1.18
Milner - 0.97
Fabinho - 0.70
Keita - 0.63
Oxlade-Chamberlain - 0.28

Det må tas med at både Henderson og Fabinho har spilt mye av årets sesong på midtbanen, og at Thiago og Keita har hatt skadeproblemer.

FRA INSTAT: Dette er statistikken når vi ser på Liverpools midtbanespillere gjennom analyseverktøyet InStat. Tallene er fra alle turneringer.

FRA INSTAT: Dette er statistikken når vi ser på Liverpools midtbanespillere gjennom analyseverktøyet InStat. Tallene er fra alle turneringer.

Det er mye som har gått galt for Liverpool denne sesongen, og de røde har 35 (!) færre poeng enn de hadde på samme tidspunkt forrige sesong. Det sier seg selv at det må ha gått galt flere steder, både offensivt og defensivt.

Thiago skaper flest sjanser

Etter en glimrende debut da han kom inn borte mot Chelsea i september, ble Thiago satt ut av spill med koronaviruset. Han var tilbake mot Everton i derbyet, og var igjen strålende før Richarlison stupte inn på overtid og påførte ham en kneskade som gjorde at han ble satt ut av spill lenge.

Etter jul har Thiago vært tilbake, og spilt for et lag som har slitt veldig. Han har fått mye kritikk for spillet sitt på sosiale medier – etter at det var så store forventninger til ham etter overgangen fra Bayern München.

FÅR KRITIKK: Thiago Alcantara har fått mye kritikk på sosiale medier for prestasjonene sine denne sesongen.

FÅR KRITIKK: Thiago Alcantara har fått mye kritikk på sosiale medier for prestasjonene sine denne sesongen.

Spesielt antall mål og målgivende er noe som har blitt et stort tema i sosiale medier, men det har aldri vært dét den spanske landslagsspilleren har vært kjent for. Ifølge The Athletic er Thiago den midtbanespilleren i Liverpool som har skapt flest sjanser i Premier League denne sesongen, med 23.

Wijnaldum er nestemann på listen med 18, foran Henderson med 14, Milner 13, Jones 11, Keita 6, Fabinho 3 og Oxlade-Chamberlain 2.

– Mye mer i vente fra Thiago

Før lørdagens kamp mot Southampton har Klopp blitt spurt om Thiago. Han har store forventninger til 30-åringen, og tror vi får se det beste av ham neste sesong.

– Thiago har blitt en veldig viktig spiller for oss, i en veldig vanskelig sesong. Han startet veldig bra, og så fikk han en alvorlig skade. Det var en irriterende skade, for det tok så lang tid å komme tilbake, sier Klopp til The Times.

– Da han kom tilbake, var det for et lag som ikke fungerte. Som spiller, er det for det taktiske han er mest nyttig. Han var vant med ulike mønstre og ting fra München, og det er bare ikke et år der en nysignering skinner, spesielt på midtbanen. Når du skal skape ting, må forskjellige ting fungere samtidig. Derfor har det vært vanskelig for Thiago, men vi er veldig fornøyd med ham, sier Klopp videre.

– Jeg tror ikke vi har sett det beste fra ham så langt, men det er ikke noe problem. Vi er 100 prosent overbevist om at vi vil få ut det beste av ham, for han er en spiller i verdensklasse.

Liverpool - Southampton spilles lørdag kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium og Sumo.