Kan ta seg til sin åttende finale

Liverpool har vunnet FA Youth Cup fire ganger. I kveld kan klubbens juniorlag sørge for at de røde tar seg til sin åttende finale.

I 2019 vant Liverpool prestisjetunge FA Youth Cup for fjerde og foreløpig siste gang. I kveld spiller de røde semifinale i årets turnering mot Ipswich Town. Med seier på Portman Road vil de røde være klare for sin åttende juniorfinale siden turneringen ble arrangert for første gang i 1952. 

Den første seieren

Liverpool var tapende finalist i 1962-63 da West Ham vant 6-5. Også i 1971-72 var de helrøde nest best, og tapte 5-2 mot Aston Villa.

På tredje forsøk lykkes det endelig for de unge røde. West Ham var motstander, og sesongen var 1995-96. Dette var et oppgjør med flere store navn på begge sider av banen.

Liverpool-laget besto av spillere som Michael Owen, Jamie Carragher, David Thompson og Jon Newby.

Michael Owen scoret 158 mål på 297 kamper for Liverpool. Jamie Carragher ble en klubblegende med 737 kamper, mens David Thompson spilte 56 kamper for klubben før han fikk en bra karriere i Swindon, Coventry, Blackburn, Wigan, Portsmouth og Bolton.

Newby fikk én kamp for de helrøde, i ligacupen mot Hull City. Han hadde en målgivende til Karl-Heinz Riedle foran The Kop. Han fortsatte karrieren i klubber som Bury, Sheffield United, Wrexham og Morecambe. 

For West Ham spilte spillere som Rio Ferdinand og Frank Lampard.

Liverpools lag: Naylor, Prior, Brazier, Carragher, Roberts, Quinn S., Quinn M., Thompson, Cassidy, Owen, Newby.

De helrøde vant 2-0 på Upton Park, og 2-1 på Anfield i returoppgjøret foran 20.000 tilskuere.

Vant to år på rad

I 2005-06-sesongen gikk Liverpool til finalen og møtte Manchester City. Den første kampen var på Anfield, der Liverpool vant 3-0. Returoppgjøret i Manchester ble tapt 0-2, og de helrøde vant 3-2 sammenlagt.

Det er ingen fra det Liverpool-laget fikk den helt store karrieren. Jay Spearing fikk 55 kamper for førstelaget, før han ble solgt til Bolton. Nå spiller han i Tranmere Rovers, etter at han også har vært innom Blackpool.

Miki Roque led en tragisk skjebne etter å ha returnert til Spania hvor han spilte for Betis. Han fikk kreft og døde i 2012, 23 år gammel.

Av Manchester Citys mannskap ble det en del Premier League-spillere. En viss Daniel Sturridge spilte på topp for City i de kampene. Spillere som Micah Richards, Ched Evans, Adam Clayton og Michael Johnson var også med for den tapende finalisten.

Liverpools lag:Roberts, Darby, Threlfall, Hobbs, Antwi, Barnett, Barratt, Flynn, Lindfield, Anderson, Hammill.

Benk: Mimms, Roque, Ryan, Spearing, Nardiello

I 2006-07 ble det nok en finale - og denne gang var det mot erkerival Manchester United. United hadde spillere som Danny Drinkwater, Danny Welbeck og James Chester i lagoppstillingen, og vant den første kampen på Anfield 2-1.

I returoppgjøret på Old Trafford var det Liverpool som stakk av med seieren, og oppgjøret ble avgjort på straffespark. Der brente Magnus Wolff Ekrem og Sam Hewson for United - mens Liverpool satte alle sine.

Heller ikke i dette Liverpool-laget var det spillere som fikk noen stor karriere for klubben. Spearing har vi allerede nevnt. 

Stephen Darby spilte for begge Liverpools vinnerlag midt på 2000-tallet. I september 2018 ble han tvunget til å legge fotballen på hylla på grunn av motonevronsyndrom. Den dødelige nervesykdommen gjorde at han måtte gi opp fotballkarrieren bare 29 år gammel. 

Liverpools lag: Robertson, Spearing, Threlfall, Darby, Burns, Ryan, Putteril, Flynn, Lindfield, Ajdarevic, Barnett.

Benk:Mimms, Irwin, Highdale, Personage, Woodward

Liverpool var tapende finalist i 2008/09-sesongen, da Arsenal ble for sterke. De helrøde tapte begge kampene mot London-klubben. 4-1 på Emirates Stadium, og 2-1 på Anfield. Det var et Arsenal-lag med flere profiler. Emmanuel Frimpong, Jack Wilshere, Francis Coquelin og Kyle Bartley spilte for «The Gunners».

Liverpool hadde et internasjonalt lag selv, med seks nasjonaliteter i startoppstillingen. Det er noen spillere fra 2008-09-laget som har fikk brukbare karrierer. Daniel Ayala, Andre Wisdom, Tom Ince  og Nathan Eccleston fikk alle førstelagskamper for Liverpool. Jack Robinson var i sin tid den yngste Liverpool-spilleren da han fikk sin debut for førstelaget 16 år og 250 dager gammel. Lauri Dalla Vale var lagets stjerne. Finnen hadde en fortid i Inter, og gikk videre til Fulham i 2010. 

Liverpools lag:Bouzanis, Clair, Buchtmann, Ayala, Kennedy, Wisdom, Amoo, Irwin, Dalla Valle, Ince, Kacaniklic

Benk: Chamberlain, Robinson, Cooper, Roberts, Eccleston.

Triumf nummer fire

I 2018/19 vant Liverpool FA Youth Cup for fjerde gang, ti år etter finaletapet for Arsenal. Kampen ble spilt på Manchester Citys Academy Stadium, og Pep Guardiola var blant tilskuerne.

City hadde ballen mest, men Liverpool hadde de største sjansene i den første omgangen. Like før dommeren skulle blåse av til pause scoret City, og Liverpool måtte jakte en utligning. De helrøde var det beste laget etter pause, og fem minutter før slutt fikk Bobby Duncan sjansen fra over 20 meter. Han banket til med venstrebeinet, og selv om målvakten burde ha holdt ballen ute, gikk den rett i mål. 

Det kom ingen mål i ekstraomgangene, der begge lag så ut til å være helt på felgen med kramper og skader. I straffekonkurransen var Liverpool feilfrie - fem strålende straffespark, og kaptein Paul Glatzel kunne løfte pokalen over hodet!

Liverpools lag: Jaros, N. Williams, Larouci, R. Williams, Boyes, Clarkson (Longstaff 78), Sharif, Cain (Bearne, 101), Glatzel, Duncan, Dixon-Bonner.

Du kan se semifinalen på norske skjermer

Liverpools unggutter har imponert stort i FA Youth Cup denne sesongen, og har slått ut Sutton United, Manchester United, Leicester og Arsenal på veien til semifinalen. I kveld er altså Ipswich motstander i semfinalen. 

Kampen på Portman Road har avspark klokken 19.00, og du kan du se den direkte på V Sport 3 og Viaplay.