Slik aksjonerte Liverpools supportere mot sine eiere

Det er ikke bare Manchester Uniteds supportere som har gått aktivt til grep for å kvitte seg med klubbeierne.

I februar 2007 ble Tom Hicks og George Gillett sitt bud på Liverpool FC godtatt. To år tidligere hadde Glazer-familien trådd inn i Manchester og dyttet en voldsom gjeld på Manchester United. Nå var Liverpool-supporterne redde for at amerikanerne skulle gjøre det samme på Anfield, men det skulle de ikke. Det lovet Tom Hicks på den første pressekonferansen.

George Gillett lovet også at etter 60 dager skal en spade i jorda, i Stanley Park, hvor Liverpool ønsket å bygge en ny stadion på den tiden.

Tribuneprotester

Ett år senere ble Englands første supporterunion, Spirit of Shankly, stiftet på puben The Sandon. Ti dager tidligere hadde supporterne på the Kop sunget «You lying bastards, get out of our club» i en ligakamp mot Aston Villa. De var rasende over nyheten om at Tom Hicks og George Gillett forsøkte å refinansiere lånet sitt ved å putte 350 millioner pund i gjeld på Liverpool FC.

En av SOS sine første organiserte protester kom etter en kamp mot Middlesbrough i februar 2008, da det ble klart at Tom Hicks Jr skulle være til stede på kampen. Supportere ble stående igjen i 15 minutter etter at kampen var over og sang sine protestsanger. «You greedy bastards, get out of our club» ljomet det fra the Kop.

En time etter kampen vandret Junior inn på puben, the Sandon, hvor hundrevis av supportere var samlet. «You lying bastard, get out of our pub,» sang de. Livvaktene måtte hjelpe han ut og i en bil som tok han langt vekk fra Anfield.

Tidligere i år ga vi ut en podcast-dokumentar om Roy Hodgson sin tid i Liverpool, som handler mye om supporternes kamp mot Hicks og Gillett og oppstarten til Spirit of Shankly. Hør den her:

Før kampen mot Manchester United i september 2008 gikk rundt 4000 supportere i demonstrasjonstog fra Liverpool FC Supporters’ Club, nedover Lower Breck Road og til stadion. Meldingen var klokkeklar: «get out of our club.»

George Gillett var til stede på stadion og arrangerte et møte med noen få medlemmer av SOS. Der insisterte Gillett på at klubben ikke slet økonomisk, i hvert fall ikke noe mer enn andre fotballklubber.

STORT ENGASJEMENT: Demonstrasjonene mot eierne skapte et voldsomt engasjement. Her går supportere i demonstrasjonstog før kampen mot Manchester United oktober 2009.

STORT ENGASJEMENT: Demonstrasjonene mot eierne skapte et voldsomt engasjement. Her går supportere i demonstrasjonstog før kampen mot Manchester United oktober 2009.

Det var ikke siste gang supporterne sang om eierne. Protester under og etter kampene fortsatte frem til Hicks og Gillett forlot klubben i oktober 2010.

«Spade i jorda»

Den 21 april 2008 ble en melding delt på Liverpool-relaterte fanforum og nettsider. «Da de kom til Liverpool fortalte de oss at de skulle ha en spade i jorda innen 60 dager. Det er helt sikkert en rimelig forklaring for hvorfor det ikke har skjedd,» sto det i den spydige teksten forfattet av medlemmer fra SOS. De ville hjelpe til. Rundt 50 menn møtte opp med spader, hakker, trillebårer, bannere og refleksvester. ITV Sport var til stede og dokumenterte den sarkastiske gravingen.

Supporterne hang også opp store plakater langs de største innfartsårene til sentrum. «Tom & George: Debt. Lies. Cowboys. Not Welcome here.»

E-post-gerilja

Da det ble klarte at eierne ønsket å øke lånet sitt hos Royal Bank of Scotland, ble e-post-innboksen til flere av de bankansatte oversvømt med tusenvis av e-poster fra supportere som ville stoppe lånet.

IKKE VELKOMMEN: En supporter viser sin misnøye med Hicks og Gillett.

IKKE VELKOMMEN: En supporter viser sin misnøye med Hicks og Gillett.

Premier League-sjef Richard Scudamore fikk også en full innboks da supporterne ble oppmuntret til å sende han en mail hvor de forklarte hvorfor Hicks og Gillett ikke var «fit and proper» til å eie en fotballklubb. (Før en klubb bytter hender, foretar Premier League en undersøkelse av den potensielle kjøperen for å se om de er «fit and proper» til å overta en fotballklubb i den øverste divisjonen.)

En av de mer oppsiktsvekkende hendelsene som skjedde på internett var da et SOS-medlem sendte en mail til Hicks, Gillett og teamet rundt dem. I mailen hadde han med sitater fra en kritisk artikkel han hadde lest i Liverpool Echo. Og han fikk svar, fra Tom Hicks Jr:

«Idiot.»

Den sjokkerte supporteren svarte, og ba om en kommentar til artikkelen. Da mistet Hicks Jr fatningen og svarte med det smått ikoniske:

«Blow me, fuck face. Go to hell. I’m sick of you.»

Det ble store oppslag i engelsk presse. Kort tid etter måtte Tom Hicks Jr si fra seg sin plass i styret.

UPOPULÆRE: George Gillett og Tom Hicks var i en periode de mest hatede mennene på Merseyside.

UPOPULÆRE: George Gillett og Tom Hicks var i en periode de mest hatede mennene på Merseyside.

Tom Hicks fortsatte å lete etter nye refinansieringsmuligheter. Da supporterne fikk nyss om at Hicks var på nippet til å inngå en avtale om å låne penger av Blackstone/GSO til å betale gjelden og refinansiere, aksjonerte de igjen. Dagen etter at avtalen ble kjent traff 14 000 e-mailer innboksene til Blackstone-ansatte.

«Hvis Blackstone Group/GSO Capital Partners slår seg sammen med Tom Hicks i å voldta og plyndre Liverpool Football Club vil dere få en veldig mektig fiende. Dere har blitt advart».

«Vi har tatt lidenskapen og engasjementet til Liverpool-supportere til etterretning og jeg ønsker dere alt godt med kampanjen deres,» sa en ansatt i selskapet da det ble bekreftet at det ikke var noen penger å hente hos Blackstone Group. De 14 000 epostene hadde kræsjet hele systemet til investeringsselskapet.

Budskapet gikk til slutt gjennom. Martin Broughton ble ansatt som uavhengig styreformann, mannen som fikk i oppgave å finne nye eiere til klubben. I oktober 2010 – etter én uke i retten – skiftet Liverpool Football Club hender fra Hicks og Gillett til New England Sport Ventures, som i dag heter Fenway Sports Group.