For 25 år siden skrev de Liverpool-historie – hvor er de nå?

Jamie Carragher og hans tidligere lagkamerater møttes for en reunion på søndag.

3. jun 2021 kl 11.33Mari Lunde@mareylunde

På søndag delte Jamie Carragher et bilde på sosiale medier av seg selv og en gjeng mannfolk på pub. Det er ikke mange fjes man kjenner igjen, men dette var likevel ikke hvem som helst – dette var Liverpools første FA Youth Cup-vinnere.

Uka etter at Liverpools seniorlag hadde troppet opp på Wembley i sine ikoniske hvite dresser – bare for å tape mot et ikke veldig mye bedre kledd Manchester United i FA-cup-finalen i 1996 – kunne Anfields unggutter redde æren.

Det var Liverpools første seier i FA Youth Cup, og på laget fant man lovende talenter som Jamie Carragher, Michael Owen, David Thompson og Jon Newby. Liverpool møtte West Ham i en finale som ble spilt over to kamper. Liverpool ledet 2-0 etter første finale på Upton Park. 20 000 tilskuere møtte opp for å se returoppgjøret på Anfield den 17. mai 1996, hvor Liverpool vant 2-1. De røde vant altså 4-1 sammenlagt, og målene ble scoret av Jon Newby, David Larmour, Michael Owen og Stuart Quinn. En ung Frank Lampard scoret for Hammers.

Så hvordan gikk det med spillerne som gjorde laget som vant Liverpools første Youth Cup-tittel?

Klubbambassadør og TV-kommentatorer

Du har nok hørt om flere av dem. Jamie Carragher selv, blant annet. Carra spilte 737 for Liverpool – nest flest kamper i klubbens historie, bare slått av Ian Callaghan – og trenger ingen videre introduksjon.

16 år gamle Michael Owen scoret – ikke overraskende – i finalen på Anfield. Åtte år senere dro han fra Liverpool, etter 216 kamper og hele 118 mål. Owen dro til Real Madrid, uten at det ble noen stor suksess. Bare én sesong senere dro han til Newcastle i fire år før han gjorde det utenkelige – signerte for Manchester United. Owen avsluttet karrieren i Stoke. Nå er han ofte å se som ekspertkommentator på BT, og han har også fått jobb som klubbambassadør for Liverpool FC.

Midtbanespiller David Thompson fra Birkenhead fikk 59 ligakamper for Liverpool og scoret ti mål. Han var på utlån til Swindon Town i 1997/98-sesongen hvor han fikk ti kamper. I 2000 dro han til Coventry City, og så videre til Blackburn, Wigan, Portsmouth og Bolton Wanderers. Han fikk totalt 230 kamper på seniornivå, før han la opp på grunn av skadeproblemer. I dag er Thompson en del av fotball-teamet til BBC.

Tranmere-helter

Gareth Roberts er en annen spiller som gjorde det godt – bare ikke i Liverpool. Han forlot Anfield i 1999 uten å spille en eneste kamp for førstelaget. Han var innom åtte klubber før karrieren var over, og spilte ni landslagskamper for Wales. Lengst tid hadde han i Tranmere Rovers, hvor han var svært godt likt av supporterne.

Andy Parkinson fikk ingen proffkontrakt med Liverpool og dro dermed til naboklubben Tranmere. Der var han i seks år og spilte 164 ligakamper og scoret 18 mål. Etter Tranmere spilte han for åtte forskjellige klubber, og avsluttet sin spillende karriere i Prestatyn Town i 2015. Nå er han tilbake i Tranmere som en del av trenerteamet og har ansvar for ungdomslaget.

– Det store sjokket

Phil Brazier var lagets kaptein. I et intervju med The Guardian i 2009, sa han dette:

– Man tror man er bare et steg unna førstelaget. Så kommer det store sjokket, når de lar deg gå.

Etter bare 18 måneder med en seniorkontrakt ble Brazier oppmuntret av manager Roy Evans om å se seg om etter andre arbeidsgivere.

– Manageren til Vauxhall Motors spurte om jeg ville trene med dem. Der ble jeg i fire år.

Som 30-åring spilte Brazier for amatørklubben Marine FC som holder til i Crosby i Liverpool, samtidig som han jobbet for innenriksdepartementet. Han gikk også over til å trene Marine en periode.

Tilbake på Liverpool-akademiet

Jon Newby var spiss og scoret ett av målene i finalen, og fikk spille én ligakamp for Liverpools førstelag. Han fikk også tre cupkamper for seniorene. Men han ble sendt på utlån til fire forskjellige klubber, og det ene lånet – til Bury – ble permanent. Der fikk han 100 førstelagskamper før han dro til Huddersfield. Han dro tilbake til Bury, var innom York City, Wrexham og Kidderminster. Lista er lang, og fotballkarrieren strakk seg til 2014 da han la skoene på hylla i hjembyen Warrington Town. Han var også spillende manager to sesonger i Colwyn Bay.

Newby kom tilbake til Liverpool-akademiet i 2014 og jobbet med U9 og U12. Nå er han Liverpools Manchester-baserte speider i aldersgruppen 9-13 år.

Målvakt Ian Dunbavin satt på benken. Huyton-gutten fikk ingen kamper for Liverpools seniorlag og dro til Shrewsbury Town i 2000. Der fikk han over 100 kamper, før han dro til Halifax Town fire år senere. Han var også innom Scarboroguh og Accrington Stanley. I 2009 ble han arrestert etter det kjente bar-slagsmålet hvor også Steven Gerrard var involvert, og dømt til 18 uker i fengsel.

JON NEWBY: Newby jobber på Liverpools akademi.

JON NEWBY: Newby jobber på Liverpools akademi.

IAN DUNBAVIN: Dunbavin er målvakt-trener på akademiet.

IAN DUNBAVIN: Dunbavin er målvakt-trener på akademiet.

Han er Gerrards bestevenn, og er gift med Sophie Fairclough – datteren til David Fairclough. Nå jobber han på Liverpools akademi som trener for målvaktene.

Skadene ødela en lovende Liverpool-karriere

Jamie Cassidy hadde vært en fast Liverpool-spiller hadde det ikke vært for skadeproblemene. Det skrev Jamie Carragher i sin biografi fra 2008. Midtbanespilleren fikk proffkontrakt og ble gitt draktnummer 22, men ble løslatt fra kontrakten i 1999 uten å ha spilt en eneste førstelagskamp. Det nærmeste han kom var som ubenyttet innbytter i hjemmekampen mot Sheffield Wednesday 7. desember 1996. I stedet gikk veien til Cambridge United hvor han ikke fikk en eneste førstelagskamp, og så til amatørfotballen hvor han spilte for Cambridge City, Northwich Victoria og Burscough.

Spissen Davy Larmour var en av målscorerne i den første finalekampen og be benket til fordel Michael Owen i kampen på Anfield. Han fikk ingen seniorkamper for Liverpool, og dro heller til Doncaster Rovers etter 1995/96-sesongen. Det ble ingen stor suksess og han reiste heller hjem til Nord-Irland og Linfield. Der ble han værende i ni år, fikk 237 kamper og 94 mål og har en stor stjerne. Han avsluttet karrieren i Harland & Wolff Welders FC i 2013.

Målvakt Roy Naylor fikk ikke noen kamper for Liverpools førstelag. Han forlot klubben på slutten av 1997/98-sesongen og sluttet seg til Clydebank FC i Skottland. Der fikk han én kamp for førstelaget.

Forsvarsspiller Lee Prior ble tilbudt proffkontrakt fra klubben etter kampen, men dro 18 måneder senere. Han dro heller til semi-proffe klubber som Prescot Cables, Runcorn Linnets og Newton.

Stuart Quinn scoret ett av målene i finalen. Han dro fra Liverpool ett år senere til Altrincham. Der fikk han ingen førstelagskamper. Deretter gikk veien til Southport hvor han blant annet spilte to FA-cupkamper.

Eddie Turkington er det ikke mye informasjon å hente om, men han dro fra Liverpool ett år etter finalen og sluttet seg til Stockport, og så videre til Altrincham og til slutt Leigh.

Paul Proctor er det heller ikke mye informasjon å finne om men han satt på benken. En artikkel i Lancashire Telegraph fra 17. juli 1996 nevner at Liverpool-spiller Paul Proctor var på lån i Burnley, etter anbefaling av Sammy Lee, men hvordan det gikk har vi ikke klart å finne ut av.

Mark Quinn er vi også usikre på hvor ble av. Han deler navn med en av Englands mest ettersøkte menn i forbindelse med narkotikakriminalitet, noe som forstyrrer søkeresultatene noe. En Reddit-bruker hevder å ha funnet Quinn på LinkedIn hvor det står at Quinn jobbet for logistikkselskapet Eddie Stobbart etter at han sluttet med fotball tidlig, og at han nå er sjef på et lager.