Får slakt fra nesten alle hold - men VAR er kommet for å bli

VAR får stryk fra flere hold, men det er neppe håp for de som ønsker å bli kvitt systemet.

Den engelske supporterforeningen (FSA) har i en omfattende undersøkelse spurt hele 33.000 supportere hva de synes om bruken av VAR, og resultatene er nedslående for de som forsvarer bruken av videodømming. 

«Mer enn fire av ti supportere sier at de vil gå på færre kamper i fremtiden på grunn av effekten VAR har på spillet», skriver FSA i en pressemelding. 

VAR slaktes

Resultatene av undersøkelsen viser at VAR nærmest ikke har noe støtte blant fansen. 

95 prosent av de som har opplevd VAR på stadion mener det fører til at opplevelsen blir mindre hyggelig, mens 94 prosent av tv-seerne sier det samme. 

Verst av alt synes supporterne det er at VAR ødelegger den spontane gleden ved scoringer, mens 91 prosent av de som har vært på kamp på stadion sier VAR-avgjørelsene tar for lang tid. 86 prosent av tv-seerne sier det samme. 

Bare 26 prosent av de spurte sier de støtter bruken av VAR, og den mest nedslående meldingen av alle er denne:

44 prosent av de som regelmessig går på kamp sier at de nå vil gå på færre kamper som følge av VAR.

Ber om å bli hørt

Svarene fra undersøkelsen skal nå tas med til Premier League og dommerforeningen PGMOL. 

– Det er en klar følelse blant supporterne at VAR har ødelagt spontaniteten ved målfeiringer, og derfor har fjernet noe av det beste med å være på kamp, sier nestleder i FSA, Tom Greatrex. 

– At fire av ti sier at de vil gå på færre kamper som følge av VAR, håper vi fører til at Premier League og PGMOL vil lytte til fansen og ta store steg for å forbedre et system som ikke sørger for forståelige og åpenbare avgjørelser på stadion, sier Greatrex. 

Supporterne svarer nemlig at de støtter teknologi som fungerer - 97 prosent støtter bruken av mållinjeteknologi. 

FORVIRRENDE: For tv-seerne har det vært mye forvirring med VAR. Her er Martin Atkinson i ferd med å annullere et Liverpool-mål for hands mot Tottenham.

FORVIRRENDE: For tv-seerne har det vært mye forvirring med VAR. Her er Martin Atkinson i ferd med å annullere et Liverpool-mål for hands mot Tottenham.

– En av de største bekymringene som blir fremmet av supporterne er at VAR-avgjørelser tar for lang tid, og selv ikke da blir det kommunisert til fansen på stadion på en god måte, sier Steve Moulds i FSA sin VAR-komité. 

– Selv om det har vært del av spillet i flere år, er det fremdeles mye forvirring knyttet til nøyaktig hvordan VAR opererer, og det har en skadelig effekt på kampopplevelsen både for de som er på stadion og de som ser på tv, sier han. 

Har lovet handlingsplan

I mars ble det sendt ut en undersøkelse til kapteiner, managere og sportsdirektører i Premier League, der de ble bedt om å komme med sine synspunkter på VAR. De fikk samme spørsmål som supporterne, og svarene der skal ha vært lik de vi nå ser hos supporterne.

Ifølge The Times har dommersjefene lovet Premier League-klubbene å legge fram en handlingsplan for å endre og forbedre bruken av videodømming i Premier League neste sesong, etter at denne sesongen har vært full av kontroversielle avgjørelser. Planen skal legges frem i løpet av sommeren.

Planen skal i hovedsak sørge for at det blir mer konsekvente avgjørelser fra dommerne på ting som straffespark og røde kort. I tillegg skal man se på om noe kan gjøres med de ekstremt tette offside-avgjørelsene. 

Fra FIFAs side jobbes det intenst med å få innført en ny offside-teknologii fotballen. I tillegg gjøres det endringer på handsregelenfør neste sesong sparkes i gang.

Skulle gå mer til skjermen

For mange har det denne sesongen vært ekstra frustrerende med VAR-bruken i Premier League fordi dommerne i forkant hadde lovet at de skulle bruke «VAR-skjermen» på sidelinjen i større grad enn før.

STOD PÅ SITT: Everton fikk straffe på Anfield. Chris Kavanagh ble bedt om å ta en ekstra kikk på situasjonen, men for en sjelden gangs skyld stod dommeren på sitt - en merkelig avgjørelse, vil nok mange Liverpool-supportere si.

STOD PÅ SITT: Everton fikk straffe på Anfield. Chris Kavanagh ble bedt om å ta en ekstra kikk på situasjonen, men for en sjelden gangs skyld stod dommeren på sitt - en merkelig avgjørelse, vil nok mange Liverpool-supportere si.

Men tidlig ble det klart at det måtte en «clear and obvious error» til før dommerne ble bedt om å gå til skjermen. Og hva som er en klar og åpenbar feil, er basert på en subjektiv avgjørelse fra den aktuelle videodommeren. 

Bare fem ganger valgte hoveddommer å gå imot videodommer sin anbefaling da han gikk til skjermen, ifølge Dale Johnson i ESPN, mannen som kan mer om VAR enn de fleste.

Totalt involverte VAR seg 128 ganger i Premier League denne sesongen, skriver Johnson. 

Liverpool hardest straffet

Og som vi vet var det Liverpool som fikk flest avgjørelser mot seg denne sesongen. Totalt var det hele 20 VAR-avgjørelser i Liverpools kamper, og det førte til at de røde fikk hele syv mål færre enn de ville gjort uten VAR.

Liverpool fikk 13 VAR-avgjørelser mot seg - nærmest var Tottenham med 10, og Jürgen Klopps lag fikk syv VAR-avgjørelser i sin favør, ifølge Johnson. 

Den verste kampen var borte mot Brighton i november, da Liverpool fikk to mål annullert for offside av VAR, i tillegg til at videodommer ga Brighton et straffespark på overtid. 

De fleste vil nok også huske kampen mot Everton på Goodison Park en god stund fremover.

Tror ikke undersøkelse hjelper

Johnson har selv analysert hva som har gått galt med VAR i Premier League denne sesongen. I april sa han at bruken av videodømming definitivt har blitt verre. Etter hvert har vi blant annet sett flere røde kort som VAR har godkjent bli strøket i etterkant.

Han mener problemet ligger i at dommerne har mistet selvtilliten når de selv sitter bak skjermen.

«Det er en åpenbar mangel på selvtillit blant videodommerne når det gjelder hva som regnes som en klar og åpenbar feil», skrev han på Twitter.

«Den eneste måten man kan endre på dette er gjennom bedre veiledning og trening. En supporter-undersøkelse vil ikke fikse på verken prestasjonene eller forståelsen», skrev Johnson.

Han skrev videre at synet på VAR i England ikke blir bedre av at nærmest hver eneste avgjørelse blir kontroversiell og blåst opp i media. Johnson mener dette er unikt for England, selv om det også i andre land diskuteres mye rundt VAR.

OFFSIDE: Liverpools overtidsmål på Goodison Park ble annullert på grunn av denne.

OFFSIDE: Liverpools overtidsmål på Goodison Park ble annullert på grunn av denne.

Han mener dette fører til ekstra press på dommerne, og at saken ikke blir bedre av at dommerforeningen PGMOL nekter å uttale seg offentlig om VAR-avgjørelser.

«Ingen sjefer i PGMOL snakker offentlig. De gjør aldri intervjuer. Hvordan kan da oppfatningen bli endret?», skrev Johnson.

Kommet for å bli

Om du er en så stor motstander av VAR at du håper det forsvinner helt fra fotballen, er det neppe håp. FIFA-president Gianni Infantino gikk nylig ut og forsvarte systemet.

Blant annet synes han ikke det er noe problem at man må avvente feiring ved scoringer. 

– Jeg vil heller si at det gir litt ekstra adrenalin i spillet. Når det er tvil sjekkes det, og du venter, og får det adrenalinet som gjør fotball til sporten den er - å vente på et resultat, sier han ifølge The Guardian

– Jeg synes VAR sørger for mer rettferdighet i spillet. Det gjør spillet renere og det hjelper dommerne å ta riktig avgjørelse. Hvis det tar bort gleden fra noen, gir det glede til andre når avgjørelser endres. Gleden av å vinne kamper er fremdeles der. Du kommer ikke til å høre meg, si noe negativt om VAR. Rettferdighet er alt, sier Infantino.