Rekordkjøpet som ble feilaktig dopingtatt og degradert til reservelaget

Mamadou Sakho ankom Liverpool til store forventninger, men nå vender han tilbake til Frankrike etter åtte år i Premier League.

Montpellier HSC har i dag annonsert at de signerer 31-årige Mamadou Sakho gratis, etter at kontrakten hans med Crystal Palace gikk ut.

Del av storhandling

Sakho kostet £18 millioner, og var en av tre midtstoppere som ble hentet til Brendan Rodgers lag sommeren 2013.

De to andre var Kolo Touré og Tiago Ilori, i det som var en aktiv sommer hvor Simon Mignolet, Aly Cissokho, Victor Moses, Iago Aspas og Luis Alberto også ankom Anfield.

Han spilte 17 ligakamper og scoret et mål i sesongen som nesten endte med gull, men slet med å danke ut spillere som Daniel Agger, Martin Škrtel og Dejan Lovren.

Senere, under Jürgen Klopps styre på Anfield, måtte han konkurrere med karer som Ragnar Klavan, Joe Gomez og Joël Matip.

Sommeren 2014 var han en del av troppen Didier Deschamps tok med seg til fotball-VM i Brasil.

FEIRER EVERTON-SCORINGEN: Lucas Leiva og Dejan Lovren smiler om kapp med målscoreren.

FEIRER EVERTON-SCORINGEN: Lucas Leiva og Dejan Lovren smiler om kapp med målscoreren.

Spør du supportere vil Sakho dele forsamlingene, men han levde ikke helt opp til forventningene med tanke på at han var klubbens dyreste midtstopper gjennom tidene da han ble kjøpt.

Liverpools rekordkjøp

Den gang ankom 23-åringen med en lovende CV. Blant annet hadde han blitt tidens yngste kaptein i den franske toppserien hvor han hadde vunnet alt, og han hadde representert Frankrike på U16, U17, U18, U19, U21 og på seniornivå.

Jamie Carragher hadde nylig lagt opp og Liverpool hadde behov for en ny forsvarssjef. 

Brendan Rodgers uttalte dette om storkjøpet: 

– Vi hadde en mulighet til å beskytte klubben for kanskje de neste 10 årene, og det er det vi har gjort.

TILBAKE MOT LIVERPOOL: Som Crystal Palace-spiller forsøker Mamadou Sakho å stoppe Sadio Mané.

TILBAKE MOT LIVERPOOL: Som Crystal Palace-spiller forsøker Mamadou Sakho å stoppe Sadio Mané.

Franskmannen hadde sine stunder i rødt. Han storspilte på Old Trafford da Manchester United ble slått ut av Europa League. Han scoret i storseiren mot byrival Everton, og nettet et i det sensasjonelle comebacket da Liverpool vendte 1-3 til 4-3 over Borussia Dortmund.

Dopingdom og starten på slutten

I april 2016 ble han utestengt i 30 dager, etter å ha feilet en dopingtest på grunn av en fettbrenner. For Sakhos del skal det nevnes at han i 2020 fikk erstatning fra WADA (Verdens antidopingbyrå) for uriktig straff i 2016. Men det var begynnelsen på slutten av tida hans på Anfield. 

Den sommeren ble han sendt hjem fra Liverpool preseason-tour i USA. Jürgen Klopp skal ha blitt rasende over at midtstopperen hadde vært sein til flyet, til en behandlingstime og til et måltid med laget. Som straff ble han sendt ned fra seniorlaget og spilte med reservene resten av sesongen.

I januar 2017 gikk han på lån til Crystal Palace. Tidligere lagkamerat på Anfield, Christian Benteke, skal ha vært sentral i avtalen.

Her fant han tonen med trener Sam Allardyce, og senere med tidligere Liverpool-trener Roy Hodgson, og Palace holdt buret rent da de slo West Bromwich og Watford. Sakho ble nominert til månedens spiller for mars i Premier League, og ble kåret til månedens spiller i Palace.

Sommeren 2017 skrev han under permanent for London-klubben. Liverpool solgte han for £24 millioner, med potensielle £2 millioner i ekstra klausuler. Han skrev under for fire år.

Nå har de fire årene gått og Sakho vender hjem til Frankrike.