Da Burnley slukket lyset på Anfield

De fleste har kanskje fortrengt minnene fra en dyster januarkveld på Anfield.

68 var det magiske tallet en utrolig rekke med hjemmekamper skulle stanse på. Det gikk nesten fire år fra Liverpool tapte mot Crystal Palace til Burnley stjal med seg alle tre poengene 21. januar i år. 

Liverpools formkrise var et faktum. Etter kampen mot Burnley stod de røde med null seiere, én scoring og tre poeng på de fem siste kampene i Premier League. Tittelhåpet forsvant, og man måtte nå konsentrere seg om å karre seg inn blant de fire beste. 

Verre skulle det bli

Kampen mot Burnley ble spilt en torsdagskveld, selvsagt foran et folketomt Anfield. Fire dager i forveien hadde det endt 0-0 mot Manchester United samme sted. Det så ut til å bli 0-0 også mot Burnley, etter at Liverpool hadde sløst voldsomt med sjansene. Blant annet kom Divock Origi alene med keeper i første omgang, men utrolig nok satte han ballen i tverrliggeren. 

Men det skulle ikke bli 0-0 igjen. Liverpool skulle få enda et slag i trynet like før slutt da bortelagets Ashley Barnes gikk meget enkelt i bakken og fikk straffespark. Han satte det i mål selv, og Burnley vant 1-0. Rekordrekken var brutt, men verre skulle det bli. 

Liverpool tapte utrolig nok de neste fem hjemmekampene i Premier League. Mot Brighton (0-1), Manchester City (1-4), Everton (0-2), Chelsea (0-1) og Fulham (0-1). De røde gikk fra en av tidenes beste kamprekker på Anfield til en av tidenes verste. Og man kunne ikke lenger skylde på verken skadekrise, tomme tribuner eller marginer mot. Selv om grunnen til de forferdelige resultatene var en kombinasjon av alt sammen.

Den eneste «hjemmekampen» som ble vunnet de neste snaue tre månedene var mot RB Leipzig i Champions League - og den kampen ble spilt i Budapest! I ligaen ble det ikke seier før Trent Alexander-Arnold senket Aston Villa på overtid 10. april. 

Mangel på selvtillit

Formduppen hadde startet allerede i romjulen med uavgjort mot West Bromwich, men krisen begynte da Burnley slukket lyset på Anfield og satte i gang en periode som om ikke annet bekreftet at fotball midt i en pandemi ikke er noe som passer Liverpool-supportere. 

Etter kampen mot Burnley ble Jürgen Klopp presset av journalistene, som ville vite om det skulle skje noe på overgangsmarkedet for å lette på situasjonen. Tyskeren var åpenbart selv frustrert over manglende aktivitet. Til slutt fikk han inn Ozan Kabak og Ben Davies, men det var klubbens egne helter, i form av blant andre Nat Phillips og Rhys Williams, som etter hvert skulle stå frem. 

I de engelske avisene begynte dessuten journalistene å stille spørsmål ved Klopps taktiske valg, og ikke minst sviktende spillere. 

SNUDDE: Klopp og Alisson var langt nede etter tapet mot Burnley. Begge to var deretter viktige brikker i å snu sesongen.

SNUDDE: Klopp og Alisson var langt nede etter tapet mot Burnley. Begge to var deretter viktige brikker i å snu sesongen.

«Forrige sesong klarte de å finne veien over målstreken i tøffe omstendigheter. Denne sesongen skaper de problemer for seg selv, og den mentale utmattelsen ser ut til å være et større problem enn den fysiske», skrev James Pearce i The Athletic.

«Det er vanskelig å se hvordan dette skal snu», skrev Paul Joyce i The Times.

Klopp var klar på at spillerne knapt hadde noe selvtillit igjen etter 0-1 mot defensive Burnley. 

– Vi kan spille mye bedre med denne spillergruppen, og det er min bekymring, sa Klopp og la til at spillerne manglet ti prosent av sitt normale jeg.

– Nå handler det om å fikse de ti prosentene. Vi må grave dypt for å få det tilbake, sier han.

James Pearce var klar på at 2020/21-sesongen etter den torsdagskvelden stod i fare for å rakne. På flere måter skulle den altså rakne også de neste ukene, men på utrolig vis klarte Liverpool likevel å løfte seg. 

En ny rekke er i gang

De ti siste kampene i sesongen endte med åtte seiere og to uavgjort. Inkludert i resultatrekken var en knallsterk 4-2-seier borte mot Manchester United, og Alisson Beckers mirakelmål mot West Bromwich. De fem siste kampene ble vunnet med Phillips og Williams på stopperplass, og Liverpool klarte å karre seg til en tredjeplass i Premier League. 

En sesong som hadde sporet av, hadde blitt reddet av heltemodig innsats fra spillere de fleste knapt hadde hørt om før sesongen, og et lag som ble lost gjennom den vanskelige perioden av manageren. 

Det er torsdag kveld og under to døgn til Burnley kommer på besøk, men denne gangen ser alt mye lysere ut enn sist «The Clarets» gjestet Anfield. Nå skal bortelaget få kjenne på lyden av et fullsatt Anfield, og de skal få møte et lag som nesten ikke har skadeproblemer. Kanskje er en ny rekke med hjemmekamper uten tap påbegynt? 

Burnley-manager Sean Dyche er klar over at de trolig må kjempe enda hardere om de skal vinne denne gangen.

– Forrige sesong hadde de noen skader, blant annet van Dijk som er en «Rolls Royce-spiller». Vi møtte dem da de hadde en tung periode og fortjente retten til å vinne kampen. Det er ingen garantier for at vi klarer det igjen, sier Dyche før lørdagens møte.

Liverpool - Burnley spilles lørdag klokken 13.30 og vi gir deg alt om kampen her på liverpool.no, både før, under og etter.