Goliat mot Goliat - her snakker vi Klodenes kamp!

Duellen mellom Virgil van Dijk og Romelu Lukaku blir nesten like spennende som selve kampen.

Tanksenteren Romelu Lukaku er tilbake i Premier League etter at Chelsea betalte nesten 100 millioner pund for å hente ham tilbake til Londons vestkant. Belgieren takket for tilliten med en scoring mot Arsenal forrige helg, og nå vil den svære spissen jakte nye nettkjenninger på Anfield lørdag kveld. Mannen som skal forsøke å stoppe ham er slett ingen smågutt han heller. Han heter nemlig Virgil van Dijk. Dette blir en duell mellom to Goliater.

Med kjøpet av Lukaku kan Chelsea ha løst sitt største problem forrige sesong. Nemlig å score nok mål. Ingen blant topp sju gjorde færre mål enn fjerdeplasserte Chelsea. 58 nettkjenninger var for eksempel ti færre enn Liverpool på tredjeplass. Det var også fire scoringer færre enn et Leeds som havnet på niendeplass gjorde.

Tyske Timo Werner var ofte på rett plass, men sløste enormt med sjansene, og Thomas Tuchel stolte aldri helt på Tammy Abraham, som han siden har solgt til Roma.

Lykkes ikke i sin første periode i Chelsea

Lukaku var også i Chelsea i perioden 2011 til 2014, men da lykkes han aldri helt i den blå trøya. Tuchel håper at akkurat det skal inspirere den belgiske landslagsspilleren til å bite godt fra seg denne sesongen. Nylig fikk Chelseas tyske manager spørsmål om han ser Lukaku som den siste biten i sitt puslespill.

– Jeg håper det. Men samtidig skal vi forsøke å finne løsninger på alle utfordringer vi får i de kommende kampene, lød svaret.

– Vi ønsker å ha en sterk stall, for dette er et lagspill. Romelu er den type person og profil som vi har savnet på topp. Fra nå av er det vår jobb å få mest mulig ut av ham.

– Jeg mener han er unik, både fysisk og med tanke på hans evner når han får ballen med ryggen mot mål. For meg fremstår han som sterkest når han får halvsjanser. Da bruker han sin enorme hurtighet.

– Med sin fysikk, sin hurtighet, og sin måltørst har han egenskapene til en skikkelig målscorer. For meg er det en unik og ny erfaring å ha en slik spiller.

Lukakus spill mot Arsenal i helgen kan tyde på at Chelsea virkelig har funnet brikken de har manglet. Belgieren holdt lekestue med stakkars Pablo Mari på søndag, og fikk fyrt av åtte skudd på mål. Det får han neppe på Anfield, når midtstopperen han møter er av et helt annet kaliber. Han heter nemlig Virgil van Dijk, og regnes av mange som verdens beste midtstopper.

Det blir en duell mellom to kolosser. To kraftplugger. 

HODEDUELL: Virgil van Dijk mot Romelu Lukaku på Old Trafford den 24. februar 2019.

HODEDUELL: Virgil van Dijk mot Romelu Lukaku på Old Trafford den 24. februar 2019.

Som Lukaku ble også store Virgil hentet til sin klubb for å løse lagets mest opplagte problem. Liverpools vaklende midtforsvar kostet laget mange poeng i første del av 2017/18-sesongen. De ble knust 5-0 av Manchester City og ydmyket av Tottenham på Wembley, hvor de tapte 4-1. Et godt Liverpool-lag ble sviktet av sitt midtforsvar.

Så ble nederlenderen hentet fra Southampton for 75 millioner pund i januarvindet, og vipps så var forsvarsproblemene forsvunnet som dugg for solen. Siden har Liverpool vunnet både Premier League og Champions League, og mange mener at svære Virgil skal ha mye av æren for det.

Tidligere Liverpool-spiller Danny Murphy er imidlertid ikke sikker om Lukaku vil bli like viktig for Chelsea som nederlenderen er for Liverpool.

– Jeg tror kjøpet av Lukaku gjør Chelsea mer kapable til å vinne ligaen, men jeg tror fortsatt at det blir enten Liverpool eller Manchester City som går til topps denne sesongen, uttalte den tidligere midtbanespilleren til talkSPORT nylig.

– Da Virgil van Dijk og Alisson Becker kom til Liverpool var alle enige om at de to var brikkene som Liverpool manglet, og i aller størst grad Virgil. Det har vist seg å stemme, legger han til. 

Carra gleder seg

Jamie Carragher er en av mange som ser frem til lørdagens duell mellom de to kjempene. 

LØPEDUELL: Virgil van Dijk mot Romelu Lukaku på Old Trafford den 10. mars 2018.

LØPEDUELL: Virgil van Dijk mot Romelu Lukaku på Old Trafford den 10. mars 2018.

– Liverpool kommer ikke til å forandre spillestil for å tilpasse seg Chelsea. Virgil van Dijk er den eneste spilleren i Premier League som vil tro at han skal klare å hamle opp med Lukaku, uttalte den tidligere Liverpool-spilleren under Sky Sports-sendingen Monday Night Football.

– Det blir en enorm duell mellom de to, men jeg er sikker på at Liverpool uansett vil sette linja ved midtstreken.

– Det vi så Lukaku gjøre mot Arsenal vil han ikke gjøre mot alle forsvarsspillere. Arsenal-forsvaret var dårlig organisert. Lukaku er en håndfull. Han er en topp spiss, og han vil score mange mål, men mange av Arsenals problemer var selvforskyldt.

Lukaku har aldri scoret mot Virgil

Tidligere møter mellom Lukaku og Virgil van Dijk gir nederlenderen et psykisk overtak i forkant av helgens duell.

De to kjempene har møtt hverandre fire ganger i Premier League, og Lukaku har fortsatt til gode å score mål mot den svære Liverpool-stopperen. Lukaku var på det vinnende laget i en av de fire kampene, da Manchester United slo Liverpool 2-1 i mars 2018. Men han har også måttet bokføre to tap og et uavgjort resultat. 

TAKKER FOR KAMPEN: Virgil van Dijk for Southampton mot Romelu Lukaku i Everton på St Mary's den 27. november 2016.

TAKKER FOR KAMPEN: Virgil van Dijk for Southampton mot Romelu Lukaku i Everton på St Mary's den 27. november 2016.

I november 2016 vant Virgil van Dijks Southampton 1-0 over Romelu Lukakus Everton, mens nederlenderen har møtt Lukaku tre ganger som Liverpool-spiller. Jürgen Klopps menn slo Manchester United 3-1 i desember 2018, mens kampen mellom de to lagene i februar 2019 endte uten scoringer.

I en privatlandskamp mellom Nederland og Belgia i november 2016 endte duellen også uten Lukaku-scoring. Kampen endte uavgjort 1-1. 

En ny og forbedret utgave

Men den Lukaku som Chelsea har signert er ikke den samme som spilte i Manchester United. I Inter utviklet han seg til en målgarantist og tittelvinner. En forandring som skjedde takket være en ny diett og taktisk klokskap tilført fra Antonio Conte. Nå fremstår belgieren derfor som en langt bedre spiller.

– Du kan se forbedringen. Han er i utrolig god fysisk form. Han var definitivt god i Manchester United. Han var ikke ute av form, men han var litt større og hadde litt mer fett på kroppen, uttalte tidligere Premier League-spiss Dean Ashton til talkSPORT nylig.

PRIVATLANDSKAMP: Virgil van Dijk i aksjon for Nederland mot Romelu Lukaku og Beliga i en privatlandskamp i Amsterdam den 9. november 2016 som endte uavgjort 1-1.

PRIVATLANDSKAMP: Virgil van Dijk i aksjon for Nederland mot Romelu Lukaku og Beliga i en privatlandskamp i Amsterdam den 9. november 2016 som endte uavgjort 1-1.

Det samme har den belgiske landslagssjefen, Roberto Martinez, antydet.

– Lukaku er ikke bare en målscorer, han er en ekspesjonell målscorer. Det har alltid vært i hans DNA. Han kan bidra med mye i begge straffefeltene. Nå har han tatt sitt spill til et nytt nivå. Et nivå der han gjør alt for å vinne kamper og titler. 

Lørdag kveld får vi altså se den nye og forbedrede Lukaku mot en fortsatt litt kamprusten, men likevel solid, Virgil van Dijk. Det blir en spennende duell mellom to giganter i fotballsammenheng.

Liverpool v Chelsea spilles på Anfield lørdag klokken 18.30. Kampen ser du på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.