AC Milan falt fra høyden – og har latt seg inspirere av Liverpool FC til å heise seg opp igjen

Kveldens motstander har lagt noen tøffe år bak seg.

AC Milan er en av de mest dekorerte klubbene i Europa, men etter to finale-møter med Liverpool, knakk Rossoneris sammen. For å komme seg tilbake i teten måtte de hente inspirasjon fra Anfield-klubben.

Dominerte Europa – tapte for Liverpool

«Liverpool har ikke sjans», var det nok mange som tenkte da de så de to lagoppstillingene før Champions League-finalen i 2005. Ved pause virket det bankers. AC Milan, med navn som Hernán Crespo, Andriy Shevchenko, Cafu, Paolo Maldini – man kan faktisk nevne hver eneste spiller, det var utelukkende verdensstjerner – rev Liverpool i fillebiter på Atatürk Stadion. I pausen sang de røde supporterne You’ll Never Walk Alone, og inspirerte et comeback vi sent vil glemme som resulterte i 3-2-seier på straffespark til Liverpool.

Kanskje tok de hvitkledde litt lett på det i andre omgang, eller kanskje var det lyden av minst 20 000 scousere som ga Liverpool superkrefter.

MØTTES I 2005: Andriy Shevchenko og AC Milan var et på papiret bedre lag enn Dietmar Hamann og Liverpool – men det var de rødkledde som vant til slutt.

MØTTES I 2005: Andriy Shevchenko og AC Milan var et på papiret bedre lag enn Dietmar Hamann og Liverpool – men det var de rødkledde som vant til slutt.

To år senere fikk Carlo Ancelotti og hans menn sin hevn, da de samme to lagene møttes i finalen i Athen. Det ble AC Milans syvende Europacup-tittel, men de har ikke vært i finalen siden 2007. Også Liverpool måtte vente lenge på en retur til den flotteste scenen i europeisk fotball, men i 2018 var de finalister og i 2019 vant de sitt sjette trofé.

AC Milan er en av Europas mestvinnende klubber – men i det siste har det vært lite å rope hurra for.

Hva skjedde egentlig med AC Milan i årene etter triumfen i Athen? De vant Serie A i 2010/11, og den neste sesongen endte de på en andreplass. Det ble en tredjeplass i 2012/13, så var de røde og svarte i fritt fall.

Berlusconis klubb

I februar 1986 kjøpte forretningsmann og entreprenør Silvio Berlusconi klubben og reddet den fra konkurs. Berlusconi pumpet penger inn i klubben. Laget fra 1989/90-sesongen har blitt kåret til det beste klubblaget noensinne i en kåring utført i World Soccer magazine – de kom på en fjerdeplass, bak landslagene til Brasil (1970), Ungarn (1953) og Nederland (1974).

Da Berlusconi valgte å skifte fokus mot politikken og stoppet å investere like mye i fotballklubben, begynte klubben å komme til kort. Den manglende investeringen resulterte i stor gjeld, og muligheten til å stadig blåse nytt liv i laget forsvant.

Fininvest, Berlusconi-familiens investeringsselskap som eier klubben, ble sterkt påvirket av finanskrisen. I 2013 registrerte de et driftstap på 428,4 millioner euro.

BERLUSCONIS: Barbara og Silvio Berlusconi fotografert 2014, i forbindelse med avdukingen av det nye hovedkvarteret, Casa Milan.

BERLUSCONIS: Barbara og Silvio Berlusconi fotografert 2014, i forbindelse med avdukingen av det nye hovedkvarteret, Casa Milan.

Samme år ble Berlusconis datter, Barbara, forfremmet til co-CEO etter å ha først blitt en del av styret i 2011. Barbara er sin fars datter, kontroversiell som få. Hun var blant annet i et forhold med Milan-spiss Alexandre Pato. Forholdet skal ha ført til dårlig stemning i garderoben, da brasilianeren stadig fikk spilletid til tross for dårlige presteringer, og medspillerne mistenkte at det hadde noe med Barbara Berlusconi å gjøre. Pato ble omsider solgt til en klubb i hjemlandet.

Dårlig investeringer

Klubben ønsket kjapp suksess i stedet for å tenke fremtidsrettet, og i 2011 kvittet de seg med to unge, lovende spillere i Sokratis Papasthathopoulos og Emerick Aubameyang. De solgte også en aldrende Pirlo og fikk totalt 5,8 millioner euro for de tre spillerne.

Den økonomiske situasjonen de fant seg i gjorde det umulig å erstatte gode spillere med noe mer enn middelmådigheter.

Samtidig som AC Milan-toget sakket farten, var det et nytt hurtigtog som hadde fått fart på sakene takket være økonomisk bensin. Carlo Ancelotti hadde forlatt AC Milan etter åtte år i 2009. Han tok to sesonger i Chelsea før han kom til Paris Saint-Germain i 2011. Sommeren 2012 hentet han både Thiago Silva og Zlatan Ibrahimovic fra gamleklubben.

BLE SOLGT: Zlatan Ibrahimovic var en av mange stjerner AC Milan måtte gi slipp på i 2012.

BLE SOLGT: Zlatan Ibrahimovic var en av mange stjerner AC Milan måtte gi slipp på i 2012.

Også Clarence Seedorf, Mark van Bommel, Alessandro Nesta, Inzaghi, Gianluca Zambrotta, Massimo Oddo og Gennaro Gattuso forlot San Siro samme sommer.

En tilsynelatende desperat storhet flakset med armene og lette forgjeves etter en enkel vei opp fra grøftekanten. Etter at Massimilliano Allegri fikk sparken i januar 2014 byttet de manager seks ganger på to år. To av de som fikk prøve seg var de tidligere spillerne Clarence Seedorf og Filippo Inzaghi. Begge manglet tidligere manager-erfaring på seniornivå og fikk den vanskelige oppgaven med å ta AC Milan tilbake til toppen, og begge mislyktes.

Mellom 2013/14 og 2019/20-sesongen var deres høyeste plassering en femteplass i 2018/19. De kom til finalen i Coppa Italia i både 2016 og 2018 men gikk tapende ut. De fikk sin revansje i Supercopa Italiana i 2017 men ellers har det vært lite å rope hurra for for San Siro-klubben siden de vant Serie A i 2011.

Eierbytte og Financial Fairplay-straff

I 2017 var det slutt for Silvio Berlusconi og AC Milan, klubben den tidligere statsministeren hadde holdt med siden han var gutt og altså eid i over 30 år.

– Etter over 30 år gir jeg nå fra meg eierskap i Milan og trekker meg som president. Jeg er trist og berørt, men er klar over at moderne fotball krever investeringer som en enkelt familie ikke kan stå for på egenhand, sa Berlusconi ifølge Reuters.

Den kinesiske forretningsmannen Li Yonghong kjøpte klubben i 2017 med løfter om stor investering. Han brukte over 190 millioner euro på overganger, men eierskapet varte ikke lenge. Li klarte ikke å betale lånet sitt, og bare ett år etter ble klubben tatt over av Elliot Management Corporation som har sittet som eiere siden 2018, og Paolo Scaroni ble klubbpresident.

Li og Elliot Management var overivrig og etter å ha brukt for mye penger på overganger, ble klubben dømt for brudd på Financial FairPlay-reglene og utestengt fra Europaligaen i 2019/20.

Inspirert av Liverpool

På tampen av 2018 hentet AC Milan Ivan Gazidis fra Arsenal som administrerende direktør. Gazidis satt i gang med å utforme en plan for å gjenopplive den tradisjonsrike klubben, for en gradvis forbedring i stedet for resultater umiddelbart, og Gazidis har Liverpool som sin store inspirasjon.

INN I SYSTEMET: Klubblegende Paolo Maldini (t.v.) og tidligere Arsenal-mann Ivan Gazidis, som ser til Liverpool når han skal bygge opp AC Milan igjen.

INN I SYSTEMET: Klubblegende Paolo Maldini (t.v.) og tidligere Arsenal-mann Ivan Gazidis, som ser til Liverpool når han skal bygge opp AC Milan igjen.

– Liverpool hadde ni år i en posisjon tilsvarende vår, sa Gazidis til Gazzetta dello Sport.

– Da Klopp kom, sa han at han ville få skeptikerne til å tro; ingen hadde troa i starten, ikke engang supporterne. Nå ser vi hva Liverpool er. Snart vil man se hva Milan er.

Under Gazidis sin kontroll ville Milan kopiere Liverpools smarte rekrutteringsarbeid og pengebruk etter store salg, med salget av Philippe Coutinho – som førte til signeringen av Virgil van Dijk – som det beste eksemplet.

Ved siden av Gazidi finner man blant annet klubblegende Paolo Maldini som teknisk direktør, og Frederic Massara som sportsdirektør. Hendrik Almstadt fikk jobben med å passe på klubbens budsjetter, og Geoffrey Moncada er sjef over speidingen.

Ny suksess

Nåværende manager Stefano Pioli tok over ansvaret den 9. oktober 2019 og har etterhvert fått fart på sakene med sin «høy risiko – høy avkastning»-strategi – selv om han lenge så ut til å bli byttet ut med Ralf Rangnick. Resultatene etter første lockdown tvang derimot styret til å gi ham fornyet tillit. Det angrer de neppe på. Fra januar 2020 til sesongen var ferdig i august 2020 var det kun Bayern München og Real Madrid i Europas fem beste ligaer som tok flere poeng per kamp.

I 2020/21 havnet de på en andreplass, som betydde kvalifikasjon til Champions League for første gang på syv sesongen. Drahjelp har de fått av Zlatan Ibrahimovic, som varslet en retur til San Siro i 2020. Den nå 39 år gamle svensken ble Milans toppscorer forrige sesong med 17 nettkjenninger. Ibrahimovic scoret blant annet 15 mål på 19 Serie A-kamper og til tross for at han er langt over gjennomsnittsalderen til en profesjonell fotballspiller kan han fortsatt stoles på.

FORTSATT MÅLSCORER: Zlatan kom tilbake, og fortsetter å score mål selv om han nærmer seg 40 år. Her feirer han med de unge lagkameratene, 24 år gamle Franck Kessie og 22 år gamle Rafael Leao.

FORTSATT MÅLSCORER: Zlatan kom tilbake, og fortsetter å score mål selv om han nærmer seg 40 år. Her feirer han med de unge lagkameratene, 24 år gamle Franck Kessie og 22 år gamle Rafael Leao.

Og til tross for Ibrahimovic sin alder, AC Milan satser ungt – med en av de yngste troppene i Serie A. I likhet med Liverpool har de offensive backer i Theo Hernández og Davide Calabria, og på midtbanen finner man boks-til-boks-spiller Franck Kessie som er en av lagets viktigste spillere. Den ivorianske 24-åringen ble kjapt en suksess da han kom til Milan på lån fra Atalanta. Han var faktisk linket til Liverpool i 2017.

På tre Serie A-kamper så langt i 2021/22-sesongen har de tatt alle poengene, og det er en fotballklubb på vei oppover som kommer til Anfield i kveld.