Jota returnerer til byen han er født, og skal møte gamleklubben

I kveld møter Diogo Jota tidligere bekjente, for første gang siden han selv spilte der for fem år siden.

Før 2016/2017 sesongen meldte Diogo Jota overgang fra Atletico til Porto på lån. Fem år senere spiller han for Liverpool, og han skal nå møte sin gamleklubb for første gang siden han selv spilte på Estádio do Drogão i Portugal.  

På mandagens pressekonferanse mimret han tilbake til en stadion hvor det er vanskelig å spille som bortelag. 

– Når du spiller på Dragão er det vanligvis ikke enkelt for bortelagene, så jeg vet at dersom vi kommer dit og tenker på resultatene (Champions League-kampene i 2018 og 2019) vil vi slite, sa Jota.  

DEN GANG DA: Sist gang Liverpool gjestet Porto endte det i en komfortabel 4-1 seier for Sadio Mané og co.

DEN GANG DA: Sist gang Liverpool gjestet Porto endte det i en komfortabel 4-1 seier for Sadio Mané og co.

Stadig på flyttefot

Diogo Jota er født i Porto. Hans senior-karriere startet i den portugisiske klubben Pacos Ferreira, før han i 2016 gikk til Diego Simeone og Atletico Madrid. Samme sommeren som han ble hentet til den spanske storklubben ble han sendt på utlån til nettopp Porto. 

I Porto ble det åtte mål og syv målgivende på 27 kamper, noe som vekket interesse hos Wolverhampton, som akkurat hadde startet å kjøpe en haug med portugisiske spillere. Nuno Espírito Santo, som var treneren til Jota i Porto, tok han med på flyttelasset til England. Han kom først på et utlån til oransjetrøyene før overgangen ble gjort permanent sommeren 2018.  

I Wolverhampton gjorde han sakene sine så bra at Jürgen Klopp og Liverpool hentet 24-åringen for 40 millioner pund i fjor høst. Han har siden vist seg å bli en kjempesignering. Det mener også Jürgen Klopp, som snakket varmt om Jota før møtet med Porto. 

– Eksepsjonell spiller. Jeg er veldig glad for at vi kjøpte ham. Han har en sterk personlighet, og det kan du ikke vite før du møter ham.  

– Han er en moden mann, og han er en glede å jobbe sammen med, sa Klopp. 

MØTER GAMLEKLUBBEN: Diogo Jota vender tilbake til Porto, men denne gangen spiller han på bortelaget.

MØTER GAMLEKLUBBEN: Diogo Jota vender tilbake til Porto, men denne gangen spiller han på bortelaget.

Roser Klopp og laget

Jota avsluttet forrige sesong med 13 mål på 30 kamper, hvor flere av dem var som innbytter. De fleste av målene var avgjørende for sluttresultatet. Han er også blitt en mer komplett spiss, hvor de syv målene hans i 2021 har kommet på ganske ulike måter. Tre med hodet, tre med høyrefoten og en med venstrefoten. 

Nå virker det som at han for alvor har tatt plassen til Roberto Firmino som klubbens førstevalg på topp. Det var aldri hans plan da han kom. 

– Jeg visste åpenbart at de var en av de beste angrepstrioene i verden. Jeg tenkte ikke at jeg skulle komme og ta noens plass, sa Jota på pressekonferansen. 

Han roser også Jürgen Klopp og måten laget spiller på. 

– Med å spille under Jürgen og med dette laget, så hjelper det meg. Vi spiller offensiv fotball, og det drar jeg nytte av siden jeg alltid er rundt målet. 

– Jeg prøver alltid å gjøre mitt beste når jeg er på banen for å hjelpe lagkameratene mine. Det prøver jeg alltid på, slo Jota fast.  

TV 2s fotballekspert Kasper Wikestad er en av dem som har blitt imponert over Jotas hodespill.

Veldig fornøyd med Jota

Det er nå et år og en snau uke siden Jota for første gang tok på seg Liverpool-drakten. Han står med tre mål på syv kamper så langt. Klopp er mektig imponert av hva Jota har tilført laget siden han ankom Merseyside. 

– Han er som skapt for vår spillestil. Intens, teknisk god, veldig rask, god i lufta, god med begge bein. Det er en veldig interessant pakke, og jeg er glad for at vi hadde sett det og kunne få til overgangen. 

Det er heller ikke lett å komme til en klubb med så gode spillere i samtlige posisjoner. 

– Vi har snakket om det fra tid til annen, at det ikke er lett å forbedre oss, men Diogo har gjort det og scoret i flere kamper, sa Klopp om Jotas inntreden i laget. 

EN GOD KLEM: Jürgen Klopp er mektig imponert over hva Jota har fått til i den røde trøyen så langt.

EN GOD KLEM: Jürgen Klopp er mektig imponert over hva Jota har fått til i den røde trøyen så langt.

Følger med på gamleklubben

Nå venter Porto i neste kamp for Jota og Liverpool. Portugiseren bekrefter at han fortsatt følger med på klubben han spilte i for fem år siden, og er usikker på om resultatene fra 2018 og 2019 mellom lagene vil ha noen innvirkning på morgendagens kamp.  

– Det er vanskelig å si. Jeg følger Porto, og vet at de resultatene ikke var bra for Porto. De viste ikke den ekte forskjellen på lagene. 

Han er likevel klar på hva målet er i morgen kveld. 

– Det vi ønsker å gjøre er å vinne, konkluderte Jota med.  

Porto - Liverpool spilles i kveld kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.