Fabinho utfordrer Milner og Salah om rollen som klubbens faste straffeskytter

Fabinho har vært svært sikker fra ellevemetersmerket de to gangene han har tatt straffespark i Mohamed Salahs fravær i januar.

Mens Mohamed Salah har vært opptatt med Afrikamesterskapet dennne måneden, har Fabinho vikariert som straffeskytter når visekaptein James Milner ikke har vært på banen.

Jürgen Klopp uttalte i romjulen 2020 at Milner fortsatt var Liverpools straffeskytter, men da veteranen har vært mindre og mindre på banen, har Salah stort sett fått den oppgaven de siste årene. Milner har faktisk ikke tatt et straffespark for Liverpool på over to år. Siste gangen var mot Leicester i romjulen 2019.

Siden den gang har Salah tatt 13 straffespark og bommet på to, mens Fabinho altså har tatt to og scoret på begge.

Brasilianeren har vist seg som en svært sikker herremann fra ellevemetersmerket gjennom hele karrieren.

Da Shrewsbury ble slått 4-1 i FA-cupen satte han straffesparket like før pause kontant nede til venstre, og da Crystal Palace ble slått 3-1 på Selhurst Park satte han spikeren i Palace-kista like før slutt, med å sette straffesparket like kontant og sikkert nede til høyre.

HAR VARIERT: Illustrasjonen fra INSTAT viser hvor Fabnho har satt sine to straffespark i januar.

HAR VARIERT: Illustrasjonen fra INSTAT viser hvor Fabnho har satt sine to straffespark i januar.

Dette er de to eneste straffesparkene som Fabinho har tatt for Liverpool, om vi ser bort fra straffespark-konkurranser.

Midtbanespilleren scoret imidlertid på sitt førsøk fra ellevemeteren i straffespark-konkurransen mot Arsenal i Community Shield-kampen på Wembley foran forrige sesong. En straffespark-konkurranse Liverpol tapte 5-4.

Fabinho scoret også i straffespark-konkurransen mot Chelsea da Liverpool vant supercupen i august 2019. Også den straffespark-konkurransen vant Liverpool 5-4. Brasilianeren tok Liverpools andre straffespark i begge disse straffespark-konkurransene. 

Ved tre av straffesparkene har keeper gått feil vei, mens Chelsea-keeper Kepa ble stående midt i målet i supercupfinalen. 

Straffesparkene mot Arsenal og Shrewsbury var veldig like, og det var også straffesparkene mot Palace og Chelsea.

TO I HVERT HJØRNE: Dette er alle fire straffesparkene Fabinho har tatt for Liverpool.

TO I HVERT HJØRNE: Dette er alle fire straffesparkene Fabinho har tatt for Liverpool.

Skjøt utenfor mot Dortmund

Før han kom til Anfield-klubben var brasilianeren fast straffeskytter for Monaco. For klubben fra fyrstedømmet scoret han på 21 straffespark, og bommet på bare ett. 

Statistikken til Transfermarkt viser at han scoret på åtte av åtte straffespark i 2015/16-sesongen. Seks av disse var i Ligue 1 og to i den franske cupen.

I 2016/17 tok han 10 straffespark, og bommet på ett, i en Champions League-kamp mot Borussia Dortmund som Monaco likevel vant 3-2 på bortebane.

To av de ni straffemålene hans den sesongen kom i Champions League-kvalifiseringen, mens de sju øvrige kom i Ligue 1.

I 2017/18, som var Fabinhos siste sesong i Monaco, scoret han på fire av fire mulige straffespark. Tre i Ligue 1 og ett i den franske cupen.

Ser vi på de totalt 26 straffesparkene som Fabinho har tatt for Liverpool og Monaco, om vi regner med straffespark-konkurranser, så ser vi at elleve er satt nede til høyre. Ni er satt nede til venstre, hvor den eneste bommen kom. Fem er satt oppe til venstre, og to midt i mål.

FRA ELLEVE METER: Fabinho er god til å variere sine straffespark.

FRA ELLEVE METER: Fabinho er god til å variere sine straffespark.

Sammenligner vi med Mohamed Salah, så har egypteren tatt seks straffespark for Liverpool denne sesongen, og bommet på to av dem, mot Leicester og AC Milan. Begge gangene han bommet satte Salah straffesparkene nede til venstre, og keeper gikk riktig vei og reddet.

DENNE SESONGEN: Mohamed Salah har bommet på to av seks straffespark.

DENNE SESONGEN: Mohamed Salah har bommet på to av seks straffespark.

Totalt i Liverpool-karrieren har Salah bommet på fem av 30 straffespark, men to av straffesparkene han har misset på har vært for landslaget. To av straffesparkene han har bommet på er satt nede til høyre og tre nede til venstre.

For klubblaget har han bommet på tre av 22 straffespark, mens han har scoret på 19.

FEM BOM: Mohamed Salah har bommet på en sjettedel av straffesparkene han har tatt for Liverpool og Egypt.

FEM BOM: Mohamed Salah har bommet på en sjettedel av straffesparkene han har tatt for Liverpool og Egypt.

De tørre tall viser dermed at Salah har bommet på 13,6 prosent av straffesparkene han har tatt for Liverpool.

Fabinho har til sammenligning bommet på ett av 26 straffespark for Liverpol og Monaco, noe som tilsvarer bare 3,85 prosent, mens James Milner har bommet på to av 21 straffespark for Liverpool, noe som tilsvarer 9,52 prosent.

Det hører med til historien at Fabinho bommet på et straffespark for Liverpool i en treningskamp mot Torino den 7. august 2018, men den straffemissen teller ikke i statistikkene siden det ikke var snakk om noen offisiell kamp. Også den gangen skjøt brasilianeren utenfor, omtrent på eksakt samme sted som da han bommet mot Borussia Dortmund da han var Monaco-spiller.