100 år siden Billy Liddell ble fødtHan var så god at Liverpool FC ble omdøpt etter ham

I sine velmaktsdager bar han laget på sine skuldre i en slik grad at Liverpool ble omdøpt til «Liddellpool».

Billy Liddell er en av de beste spillerne som noen gang har båret en Liverpool-drakt. Han gjorde utrolige 228 mål på 534 kamper for Liverpool i alle turneringer.

I dag er det 100 år siden han ble født i Townhill i Skottland.

Liddell signerte for klubben allerede i 1939, men på grunn av andre verdenskrig fikk han ikke debuten sin før i januar 1946. Men det var først på 1950-tallet, etter at Liverpool hadde rykket ned fra toppdivisjonen, at vingen gjorde seg virkelig bemerket. 

EN GENTLEMAN: Billy Liddell avbildet i september 1951.

EN GENTLEMAN: Billy Liddell avbildet i september 1951.

I en svak periode for klubben var det lite annet Liverpool FC hadde å skrive hjem om enn William Beveridge Liddell. Skotten sørget alene for at publikum flokket il Anfield i tusentall. Uten Liddell på laget kunne Liverpool fort ha rykket ned i tredjedivisjon.

Liddell kom til Merseyside som 17-åring i 1938, og Anfield-klubben kan takke Manchester United-legenden Matt Busby for at Liddell ble Liverpool-spiller. Han tipset speider Johnny Dougary om det unge talentet som spilte for Lochgelly Violet. 

Liddell var god med begge bein, rask, direkte, og god til å skyte. 

Ett ligamesterskap

Medaljesamlingen til Liddell er kanskje ikke så imponerende. Han vant bare ett ligamesterskap, i 1946/47, men han ble likevel en Liverpool-legende. 

To ganger ble han valgt til å representere Storbritannia, og det er det kun legenden Stanley Mathews som kan matche. 

Som andre spillere av sin generasjon led fotballkarrieren til Liddell som følge av krigen. Han scoret for Liverpool i debuten, i en uoffisiell kamp under krigen, og var klar for spill for førstelaget da krigen var slutt. 

Den raske skottens offisielle ligadebut kom i en 7-4 thriller mot Chelsea på Anfield, hvor Liddell gjorde to av målene. Det ene direkte på en corner. Det var starten på en sesong hvor Liverpool altså ble kronet som de første ligamestrene etter krigen.

Dessverre klarte ikke George Kay sitt mannskap å bygge videre på den suksessen, men Liddell fortsatte å prestere på høyt nivå. I 1950 var han toneangivende da Liverpool nådde sin første FA-cupfinale, men i finalen mot Arsenal ble han sparket fullstendig ut av kampen, og The Gunners vant 2-0.

Fikk tilbud om spill i Sør-Amerika

Året etter kunne han ha blitt utenlandsproff. Liddell ble nemlig tilbudt 2000 pund for å spille i Colombia! Det var mye penger den gangen, og Liddell vurderte tilbudet seriøst. Men som far til to unge tvillinger valgte skotten å takke nei, og ble værende i Liverpool.

På banen var Liverpool en klubb i fritt fall, og i 1954 rykket Anfield-klubben ned i andredivisjon. 

Liddell forble likevel lojal til klubben, og forlot ikke den synkende skuta. Skotten var så allsidig at han faktsik spilte for Liverpool i samtlige posisjoner utenom keeper i løpet av karrieren. Men det var i angrepet han trivdes best. Han ble omskolert til spiss, og det gjorde at han scoret 33 mål i 1955/56-sesongen. Det ville ha vært 34 hadde det ikke vært for dommer Mervyn Jones sin svært kontroversielle annullering av et sent utligningsmål i en omkamp i FA-cupen mot Manchester City.

En gentleman

Liddell var en gentleman. Han fikk ikke en eneste advarsel i løpet av sin karriere, og gikk foran som et godt eksempel som Liverpools kaptein. Han var den perfekte rollemodell for klubbens yngre spillere. Han var religiøs, verken drakk, røkte eller bannet. Han gjorde masse arbeid for veldedighet, og hjalp også lokale guttelag. 

Liddell fortsatte å score på bestilling, men Liverpool klarte likevel ikke å rykke opp igjen. 

I november 1957 passerte Liddell keeperlegenden Elisha Scott i antall kamper for Liverpool. Men påfølgende sesong ble han vraket foran Liverpools ydmykende tap for amatørklubben Worcester City i tredje runde i FA-cupen. Det var begynnelsen på slutten for den aldrende Liddell.

Han var fortsatt populær blant fansen, som ropte om å få ham tilbake på laget. Men den 31. august 1960 representerte Billy Liddell Liverpools førstelag for siste gang. Ingen hadde spilt flere kamper for Liverpool på det tidspunktet, selv om Ian Callaghan overtok den rekorden takket være sin 18 år lange karriere på 1960- og 70-tallet. 

Nesten 40 000 møtte opp da Liddell fikk sin fortjente testimonial-kamp. 

På sine eldre dager led Liddell av Alzheimer, og han gikk bort 3. juli 2001.