Historien bak Diogo Jota-sangen: Oh, his name is Diogo

Diogo Jota var i fyr og flamme mot Arsenal torsdag, og nå har han fått sangen han fortjener. Det kan løfte Liverpool.

Det er alltid et magisk øyeblikk når en ny sang endelig griper tribunene. Når the Kop og the Travelling Kop ikke klarer å slutte, men synger Allez Allez Allez om igjen og om igjen til sangen bruser gjennom blodet til spillerne og gir dem det lille ekstra til å rive Manchester City og Roma i fillebiter.

Hver eneste gode Liverpool-sesong har en sang eller to som har fulgt de røde helt over målstreken, som har skapt glede og engasjement på tribunene, som har gitt ekstra krefter til de elleve utvalgte på banen. De siste par månedene har det vært ganske stille fra the Kop som til tider har virket uinspirert. Etterhvert som Manchester City har dratt ifra, har ropene om «The Reds have got no money, but we’ll still win the league» stilnet.

I fraværet av Mo Salah og Sadio Mané trodde nok mange at man skulle falle enda lengre bak, men det har ikke skjedd, mye takket være Diogo Jota sine bidrag. Og nå har portugiseren, som har vist at han var verdt enda mer enn de 41 millioner pundene Liverpool måtte gi for hans tjenester, fått betalt i form av en hyllest fra røde supportere.

«Better than Figo don’t you know»

Faktisk har Jota fått mange sanger det siste døgnet, men det er én sang som virkelig har blitt omfavnet av supporterne. Sangen dukket først opp på buss på vei til en bortekamp (det er omtrent alltid i denne sammenhengen nye låter blir til) i desember, men det var først mot Arsenal at en større gruppe supportere plukket den opp og sang så høyt de kunne.

Videoer fra Emirates torsdag viser borteseksjonen i strålende humør der de synger om sin portugisiske favoritt. Dersom du synes det er litt vanskelig å tolke teksten, kan du lese den her:

Oh, he wears the number 20,

He will take us to victory,

And when he’s running down the left wing,

He’ll cut inside and score for LFC.

He’s a lad from Portugal,

Better than Figo don’t you know,

Oh, his name is Diogo!

Liverpool FC, og Anfield, trenger dette. En sang som løfter supporterne, vil løfte spillerne, og det trenger man denne sesongen hvor man fortsatt kjemper om Ligacup, FA-cup, Champions League og, så vidt det er, Premier League.

Som sagt, dette er ikke den eneste sangen som har blitt sunget om Jota de siste dagene. Også denne ble hørt på Emirates:

Argentinsk innflytelse

Nok en gang har man sett til Sør-Amerika for inspirasjon. Eventuelt California. Sangen går til melodien til Bad Moon Rising av rockebandet Creedence Clearwater Revival fra nettopp California, men det er nok mer sannsynlig at Liverpoolsupporterne har sett til fotballfans i Sør-Amerika og deres tolkning av klassikeren. Det er en tribuneslager spesielt i Argentina.

Under VM i Brasil i 2014 var det en versjon som ertet erkerival, Brasil, som virkelig slo an. «Brasil, desime quo se siente» (Brasil, fortell meg, hvordan føles det?) ble det argentinske landslagets uoffisielle VM-sang og skapte fenomenal stemning på tribunene. I sangen referer man til Argentinas seier over Brasil i VM i Italia i 1990 – en seier de aldri glemmer – og sier at Maradona er bedre enn Pele. At Liverpools supportere synger at Jota er bedre enn Figo følger med andre ord oppsettet til sangen.

Men Liverpool er ikke det første laget som tar sangen til engelsk fotball. Faktisk har Manchester City-supporterne en versjon der de hyller sine argentinske spillere, som på et tidspunkt var så mange som seks. Også Manchester United har en versjon kalt «Stretford End Arising» og hadde en sang til Ander Herrera til samme melodi. Naturligvis er det ingen av dem som kan måle seg med Diogo Jotas sang.