Jürgen Klopps fantastiske sju år på Anfield

I dag er det sju år siden Jürgen Klopp ble ansatt som Liverpools manager. Vi har tatt et tilbakeblikk på tyskerens sju fantastiske år i sjefsstolen.

Jürgen Klopp har ledet Liverpool til triumfer i Premier League, Champions League, FA-cupen, ligacupen, supercupen, klubb-VM og Community Shield, men dette forteller likevel ikke hele historien.

Klopp har vunnet de seks største trofeene som hans lag har muligheten til å vinne siden han fikk jobben i Liverpool den 8. oktober 2015. Han tok Liverpool til Champions League-triumf i 2019, og ledet de røde til seier i 26 av de første 27 kampene på veien til Premier League-tittelen året etter. Tyskeren var bare minutter unna en historisk kvadrupel forrige sesong.

Bobby med flest kamper - Mo med flest mål

I løpet av sine sju år i managerstolen har han benyttet 104 spillere. Roberto Firmino er den spilleren som har fått flest kamper under tyskerens ledelse, med 330. 

Klopp har sett 51 ulike spillere score for sitt lag. Mohamed Salah har gjort flest mål, med 161. 

Klopp har ledet Liverpool i 392 kamper. 244 av disse ble vunnet. Det er flere en noen annen Liverpool-manager som har ledet de røde i 400 kamper eller mer.

– I våre beste kamper kunne jeg ha vist dere situasjoner hvor vi kunne ha fått problemer, men vi fikk ikke det fordi vi la så mye press på motstanderen at de ikke klarte å finne rommene de trengte. Det er risikoen du tar. Så fort du ikke spiller på ditt toppnivå, vil ting slå sprekker, og motstanderen kan spille ballen gjennom dine lagdeler. Da ser det ut som de vet hvordan de skal spille mot oss, forklarte Klopp nylig.

Tyskeren sanket både 300, 400 og 500 ligapoeng på færre kamper enn noen annen manager i klubbens historie. 

En som har vært med Klopp hele veien er keepertrener John Achterberg.

– Han snakket til meg med en gang som om han hadde kjent meg i 10 år, sier nederlenderen til Liverpools offisielle nettside om sitt første møte med sin nye sjef.

Klopps Liverpool-lag har også scoret flere mål per kamp enn noen annen Liverpool-manager har klart med sine lag, med et snitt på 2,08. 

Den tidligere Borussia Dortmund-manageren har ledet Liverpool i 76 europacupkamper. Bare Rafael Benitez, med 85, kan skilte med flere. Spanjolen er bare tre foran tyskeren når det gjelder antall seiere på disse kampene. 

En utrolig rekord

Fra april 2017 til januar 2021 gikk Liverpool 1369 dager uten ligatap på Anfield. Det er klubbrekord. 

Liverpool gikk også 21 bortekamper på rad i ligaen uten tap fra januar 2019 til februar 2020.

Klopp har brynet seg på 70 ulike motstandere fra 18 forskjellige land i løpet av disse sju årene.

– Lag har funnet ut hvordan de kan spille mot oss når vi ikke er på vårt beste, innrømmet Klopp nylig. 

– Andre lag har funnet ut hvordan vi spiller for flere år siden, men har likevel ikke klart å stoppe oss fordi vi har vært eksepsjonelt gode på de tingene vi gjør, la han til.

Tok grep, og endret formasjon

Klopp har fått godt betalt for å ha spilt med høy risiko i en årrekke. Men denne sesongen, spesielt borte mot Napoli og i de første 20 minuttene mot Brighton, brøt systemet sammen, og virket nesten håpløst.

– Plutselig jobbet ikke et godt drillet mannskap sammen lenger, har Klopp sagt om den saken. 

Etter å ha sverget til 4-3-3 gjennom hele sin Liverpool-karriere endret plutselig tyskeren formasjon til 4-2-3-1, som tidvis så ut som et 4-2-4, mot Rangers i midtuken. 

– Det finnes ikke noe system i verden som ikke har svakheter. Alt handler om hvordan du presterer, lyder tyskerens kloke ord.

Klopp-æraen

2015-2016

I hans første sesong i Liverpool ledet Klopp Liverpool til to finaler, men begge ble dessverre tapt. Liverpool tapte ligacupfinalen på Wembley mot Manchester City på straffespark-konkurranse.  I Liverpools første europacupfinale siden 2007 ble det tapt 3-1 for Sevilla i Basel, i Europa League-finalen i mai. Liverpool ble nummer åtte i ligaen i tyskerens første sesong.

2016-2017

Liverpool kvalifiserte seg for Champions League for første gang siden 2014/15 den 21. mai 2017, etter å ha slått Middlesbrough 3-0 og blitt nummer fire i Premier League.

2017-2018

Klopps Liverpool ble nummer fire i Premier League også i 2017/18, og sikret seg dermed Champions League-deltakelse for andre sesong på rad. Tyskeren ledet samtidig de røde til sin første Champions League-finale siden 2007, men dessverre ble det tap 3-1 for Real Madrid i finalen i Kiev.

2018-2019

Denne sesongen fikk Liverpool den beste ligastarten i klubbens historie, der de vant sine seks første kamper, og Liverpool ledet ligaen med fire poengs margin da julen ble ringt inn. Klopps mannskap tapte bare en ligakamp hele sesongen, for ligamester Manchesterr City, og sanket hele 97 poeng. Da var det et fint plaster på såret at Champoions League-finalen mot Tottenham i Madrid ble vunnet 2-0. Klopp hadde vunnet sitt første trofé med Liverpool, og ledet klubben til dens sjette triumf i den gjeveste av europacupene.

2019-2020

Liverpool vant sitt første ligatrofé på 30 år og Premier League for aller første gang i denne historiske sesongen. Da gjorde det lite at sesongen ble innledet med et 5-4-tap for Manchester City i Community Shield på Wembley. Sesongens første trofé kom kort tid etter, da Champions League-vinner Liverpool slo Europa League-vinner Chelsea på straffespark i den europeiske supercupfinalen. Dette var Klopps trofé nummer to med Liverpool. Det tredje kom da brasilianske Flamengo ble slått i finalen i klubb-VM i desember. I en sesong avbrutt av koronapandemien sikret Liverpool seg ligatrofeet hele sju ligarunder før slutt, den 25. juni, noe som altså var Klopps fjerde trofé med Liverpool.

2020-2021

Enorme skadeproblemer preget 2020/21, men takket være en ubeseiret kamprekke i de ti siste ligakampene klarte Liverpool å sikre seg tredjeplassen i ligaen, og dermed spill i Champions League påfølgende sesong. 

2021-2022

Den 27. februar vant Liverpool sin første nasjonale finale siden 2016, da ligacupen ble vunnet 11-10 på straffespark-konkurranse mot Chelsea. Klopp ledet også laget til triumf i FA-cupen, nok en gang på straffespark-konkurranse mot samme motstander. En historisk kvadrupel gikk fløyten nærmest på mållinjen, da Liverpool ble nummer to i Premier League, som ble avgjort i siste ligarunde, samtidig som de tapte 1-0 for Real Madrid i Champions League-finalen i Paris.

2022-2023

Inneværende sesong fikk en flott start, med seier 3-1 over Manchester City i Community Shield.