Sesongens store lyspunkt har allerede scoret flere ligamål enn han gjorde hele forrige sesong

Det har vært langt mellom høydepunktene denne høsten, men Roberto Firminos form har vært den store positive overraskelsen.

I sommer måtte Liverpool ta et valg da de så på «supertrioen» som hadde vært så sentral i klubbens suksess de siste årene. Sadio Mané hadde akkurat fylt 30 år, Mohamed Salah skulle bli 30 til sommeren, og Roberto Firmino ble 31 år til høsten.

Klubben valgte å selge Mané, som var klar for nye utfordringer og hadde konkret interesse fra Bayern München, Salah ble gjort til klubbens desidert best betalte spiller gjennom tidene da han omsider signerte på en ny kontrakt, og Firmino ble værende – på sin gamle kontrakt som går ut til sommeren.

Av spillerne som er på utgående avtaler sommeren 2023, James Milner, Adrian, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og Roberto Firmino, har det kommet signaler om at de røde ønsker å forlenge med Keita – som selv har satt situasjonen på vent. For de tre andre er det forventet at klubben vil la dem gå til sommeren, men for Firmino har det vært veldig lite snakk om en ny avtale.

Det kommer til å snu raskt.

Bedre enn på flere år

Denne høsten har «Bobby», kanskje sammen med landsmann og kamerat Alisson Becker, vært Liverpools beste spiller. Han spiller på et nivå der en skulle tro at Liverpool som kollektiv også var blant de to beste lagene i England, og ikke nummer 10 på tabellen slik de faktisk er inn mot denne serierunden.

Firmino har scoret seks mål og har tre målgivende på sju kamper i Premier League denne sesongen. Med 467 minutter på banen går det under 78 minutter mellom hver scoring. Mellom hver scoring eller målgivende går det i underkant av 52 minutter.

Se scoringene her:

Det er ekstreme tall – for en spiller som også gjør så mye annet enn å være den som avslutter. I sin bok «Intensity» forklarer Pep Lijnders også styrken til Firmino i Liverpools press-spill. Han mener en av tingene som skiller Liverpool fra andre lag i press-spillet, på gode dager, er at de ikke bare presser, men jakter. «For eksempel er Firmino aldri egentlig utspilt», skriver Lijnders, med referanse til hvordan Firmino med en gang tar opp jakten om noen går forbi ham.

Faktisk er det bare Erling Braut Haaland (15) og Harry Kane (8) som har scoret flere mål i Premier League denne sesongen. Det går 50 minutter mellom hver Haaland-scoring, og 100 mellom hver gang Kane scorer. Firmino er den som har vært minst på banen av de tre så langt denne sesongen.

Og det er ikke bare i Premier League. Firmino har også to mål og én målgivende på de fire kampene han har fått spilletid i Champions League. Fire kamper – men kun 180 minutter på banen, to fulle kamper. Også der bidrar han med mål eller målgivende hvert 60. minutt.

Sesong

Kamper

Spilte minutter

Mål

Målgivende

Minutt mellom hvert måpoeng

2015/16

49

3326

11

11

151

2016/17

41

3463

12

11

150

2017/18

54

4188

27

17

95

2018/19

48

3406

16

8

142

2019/20

52

3921

12

13

156

2020/21

48

3372

9

9

187

2021/22

35

1804

11

5

112

2022/23

12

706

8

4

58


Veldig mye å spille for

Denne høsten har Firmino kommet inn igjen i den brasilianske landslagsvarmen, og det virker å ha gjort ham veldig godt, etter en periode ute i kulden. Det er mange om beinet for å komme med i Tites landslagstropp, men at han var i den forrige troppen og kun har fortsatt i samme spor etterpå lover godt. Brasil er bookmakernes store favoritt til å vinne mesterskapet i Qatar.

Firmino er ikke den spilleren vi hører mest fra, og fortsatt er han ikke helt komfortabel med å gi intervju på engelsk – men vi vet at 31-åringen har en veldig sentral rolle sosialt i spillergruppen.

Han og Darwin Nunez skal tidlig ha blitt gode venner, selv om de konkurrerer om samme posisjon på banen, og Nunez er åtte år yngre. Liverpools søramerikanske spillere er en sammensveiset gjeng, og der har «Bobby» en viktig rolle.

I FORM: Roberto Firmino har vært i strålende form så langt denne sesongen.

I FORM: Roberto Firmino har vært i strålende form så langt denne sesongen.


Det er lite som som har tydet på at han har lyst å forlate Liverpool, så sånn sett spiller han nå for fremtiden sin og for en ny kontrakt på Anfield. Femårskontrakten han signerte i 2018, var ifølge rapportene på den tiden verdt ni millioner pund i året – 180 000 pund i uka. 

Det hjelper så klart også at han er en spiller som virker tilfreds med rollen sin, og ikke vil surmule dersom Nunez eller Diogo Jota skulle slå ut i full blomst og spiller mer, og han fikk en rolle som innbytter i større grad. Med mulighet for fem bytter i alle turneringer vil det uansett bli mye spilletid.

Liverpool - Manchester City spilles søndag kl. 17.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.