Liverpool har ikke vunnet FA-cupen siden «Gerrard-finalen» i 2006, men med mållinjeteknologi kunne kanskje historien ha sett annerledes ut

Det er nesten 16 år siden forrige FA-cuptriumf for Liverpool. Nå er det på tide med nummer åtte.

Liverpool vant sin første FA-cupfinale i 1965. Det var deres tredje finale, og Bill Shankly var henrykt over å endelig kunne vinne den største cupen i England.

– Å tenke at et lag som Liverpool aldri har vunnet en FA-cup var utrolig, så mange hadde håpet at det skulle skje i alle disse årene, uten at det skjedde. Følelsen av å slå Leeds var uforglemmelig. Voksne menn gråt og det var den beste følelsen et menneske kunne oppleve, å se hva vi hadde oppnådd, sa Shankly i ettertid.

FA-cupens status er kanskje ikke det den en gang var. Det er nå ti år siden Liverpool sist var i en FA-cup-finale, og 16 år siden de rødkledde vant turneringen. Kanskje det er på tide med seier nummer åtte?

Forrige finale: Carrolls kontroversielle heading

Den 5. mai 2012 møttes Kenny Dalglishs Liverpool og Roberto Di Matteos Chelsea i den 131. FA-cupfinalen.

Noen måneder tidligere hadde Liverpool vunnet Ligacupen – klubbens første trofé siden FA-cup-finalen seks år tidligere. Noen uker tidligere hadde hele Merseyside reist sørover for å se semifinalen i Londons storstue hvor Liverpool slo Everton 2-1.

Gerrard hadde allerede vunnet FA-cupen to ganger – i 2001 og 2006 – og håpet å ta trofeet en tredje gang.

- Store finaler blir avgjort av små detaljer. Én kommer til å bli helt på kampdagen, men alle må bidra og spille sin rolle, sa Gerrard i et intervju med Liverpool Echo.

Den ene helten hadde dessverre på seg blå trøye denne lørdagen i hovedstaden.

Didier Drogba scoret i en FA-cupfinale for fjerde gang. Ivorianerens mål var Chelseas andre for dagen og kom i det 52. minuttet.

Da Chelsea doblet ledelsen tok Dalglish grep. Han tok av en Spearing som aldri klarte å komme inn i kampen, og erstattet ham med Andy Carroll som supporterne hadde ropt etter en god stund allerede.

Og fra da av handlet det meste om Liverpool.

Ti minutter senere fikk det full uttelling da Carroll satt ballen i mål fra kort hold. Det var fullt fyr i kampen og Liverpool fortsatte å komme til enorme sjanser. Ekstremt nære var de i det 82. minuttet da Carrolls glimrende heading gikk rett mot krysset. Petr Cech sto inne i målet og bokset ut. Med mållinjeteknologi kan det være at historien om FA-cupfinalen 2012 hadde blitt annerledes.

INGEN MÅLLINJETEKNOLOGI: Reprisene klarte aldri å vise sikkert om Andy Carrolls heading gikk over streken eller ei, men dommerne følte seg trygge i sitt valg. Liverpool fikk ikke sitt utligningsmål.

TRYGLET: Luis Suarez og Liverpools supportere på Wembley tryglet dommerne om å komme til en annen avgjørelse.

- Noen ganger går det med deg, andre ganger ikke. Denne gangen gikk det ikke i vår favør. Dersom dommerne gjorde rett, fortjener de all skryt de kan få, sa Dalglish.

Det ebbet ut uten flere mål, og Chelsea hadde til slutt mest å feire i hovedstaden.

– Vi var strålende den siste halvtimen men kampen varer i 90 minutter. Man kan ikke gi et lag av Chelseas kvalitet en 2-måls tjuvstart, sa Liverpool-manager Kenny Dalglish etter kampen.

Forrige seier: Gerrard-finalen

Tiden flyr. Det er nesten 16 år siden klassikeren på Millennium Stadium i Cardiff, den 13 mai 2006. Kampen kalles bare «Gerrard-finalen» da scouseren spilte hovedrollen i det elektriske oppgjøret mot West Ham United.

West Ham tok ledelsen i første omgang da Jamie Carragher scoret selvmål. Ikke lenge etter doblet de ledelsen, og det ble klart at Liverpool igjen trengte et Istanbul-aktig comeback ett år etter Champions League-triumfen. Djibril Cissé reduserte. Stillingen var 2-1 ved pause.

– Det er helt utenkelig at Liverpool er like dårlige i andre omgang som de var i 20 minutter i førsteomgang, sa Alan Hansen som kommenterte kampen for BBC den dagen.

Andreomgang startet grusomt for Liverpools del som holdt på å slippe inn et tredje mål for dagen men i det 54. minuttet var comebacket et faktum. Steven Gerrard satt ballen i krysset på en nydelig volley.

Men Londonlaget var ikke ferdig. Ti minutter etter utligningen var det Paul Konchesky som noe underlig fant nettveggen da innlegget hans fløyt over Pepe Reina og i krysset. Det var som om øvrige makter virkelig ville at West Ham skulle komme seirende ut av oppgjøret.

Liverpools spillere så utslitte ut, krampa tok flere og flere av dem, og Gerrard hadde bein av gele da kampen gikk inn i sine siste ti offisielle spilleminutter. Men så, i det 90. minutt, la han dynamitt i skoen og drælte inn nok en volley fra nesten 30 meter og i mål.

- Bare sekunder før jeg gjorde 3-3 hadde jeg tatt et frispark, og det var elendig. Føttene mine var helt skjelvne, så jeg vet ikke helt hvor jeg tok energien fra. Jeg er henrykt over å ha fått til en slikt skudd på overtid i ordinær tid. Jeg skal ikke si at jeg mente å plassere skuddet der, men jeg visste med en gang jeg traff ballen at det var et godt skudd. Jeg prøvde å treffe ballen rent, og å treffe mål, fortalte han etter kampen.

Rent og pent var det. Men jobben var ikke gjort. 3-3 ved ordinær tid, og kampen gikk til ekstraomganger.

UFORGLEMMELIG: Steven Gerrard scorer 3-3-målet som har brent seg fast i de fleste fotballminner.

– West Ham hadde fortjent en seier. De har vært bedre men uheldigvis for dem har Liverpool en spiller som heter Steven Gerrard, sa Hansen mens de ventet på at ekstraomgangene skulle sparkes i gang.

De rødkledde fortsatte å falle som fluer til krampa. Ved halvspilte ekstraomganger slet Gerrard, Momo Sissoko, Djibril Cisse, Steve Finnan og Jamie Carragher. Men de kjempet på.

- Vi avsluttet kampen praktisk talt med bare fem mann på banen. Folk lå strødd med krampe over hele banen, etter at vi hadde gitt alt. Vi visste at Reina var god på straffespark, og så måtte vi finne fem mann som kunne ta straffene våre, sa Gerrard.

Ekstraomgangene endte målløst og kampen skulle avgjøres på straffespark.

Dietman Hamann scoret Liverpools første. Pepe Reina reddet Bobby Zamoras forsøk.

Sami Hyypia sitt forsøk ble reddet av Shaka Hislop, og Teddy Sheringham scoret for West Ham.

1-1 etter de to første rundene.

Gerrard scoret for Liverpool, Reina reddet Koncheskys dårlige forsøk.

2-1.

John Arne Riise scoret også, og på stillingen 3-1 til Liverpool, måtte West Ham score.

Men Reina er på Anton Ferdinands forsøk.

Etter noen store tabber i kampen, ble spanjolen i Liverpools mål helten på straffespark og Liverpool vant sitt syvende FA-cup-trofé. Men det var Gerrards fortjeneste.

«Hva mer kan man si om Kaptein Marvel?» spurte David Maddock da han ga Gerrard ti av ti mulige på spillerbørsen i The Mirror. «Det var hans rene viljestyrke som ene og alene dro Liverpool opp fra de døde.»

Kampen mellom Liverpool og Cardiff har avspark kl. 13.00, og vises på V4 og Viaplay.