Nå starter utslagsrundene i Champions League – med en veldig stor endring i regelverket

For første gang siden 1964/65-sesongen spilles turneringen uten bortemålsregelen.

Det er 57 år siden bortemålsregelen ble innført i europeisk fotball. Den ble innført helt tilbake på 60-tallet, med begrunnelsen at bortekamper var tøft, og at det enkleste var å legge seg bakpå og stenge igjen.

Verdien av et bortemål ville tvinge lag lenger frem, og det vil gi mer spenning og underholdende kamper. På våren i fjor, gikk Arsene Wenger i FIFA og flere andre ut og sa at bortemålene hadde fått en for stor verdi, og ønsket at regelen skulle bli fjernet.

24. juni kom meldingen fra UEFA om at regelen var fjernet med umiddelbar virkning, og at Champions League. Europa League og Europa Conference League skulle spilles uten bortemålsregelen i 2021/22-sesongen.

Nå har vi kommet til utslagsrundene i Champions League, som starter med Paris Saint-Germain - Real Madrid og Sporting - Manchester City tirsdag kveld. Liverpool skal til Milano for å møte Inter på onsdag. Dette blir da de første utslagsrundene uten regelen siden 1965/66-sesongen.

Fordel for favorittene?

UEFA-president Aleksander Ceferin sa i sommer at regelen har vært en viktig del av UEFAs turneringer siden 1965, men at den har vist seg å bli mer og mer utdatert. Den har vært gjenstand for kritikk av en rekke profilerte managere.

– Regelen virker nå mot sin hensikt fordi det fører til at hjemmelag, spesielt i første kamp, vegrer seg mot å angripe fordi de frykter at et baklengsmål vil gi en stor fordel til motstanderen. Det har også vært sagt at den er urettferdig, spesielt i ekstraomganger, fordi hjemmelaget må score to ganger hvis bortelaget scorer én gang, sier han.

Tallene skal ha vist at hjemmebanefordelen ikke er den samme som før.

– UEFAs klubbkomité har tatt riktig avgjørelse når de nå sier at et bortemål ikke bør være mer verdt enn et mål på hjemmebane, sier han.

Som gruppevinner, ble Liverpool trukket mot Inter som hadde kommet på andreplass i sin gruppe bak Real Madrid. De røde vil fortsatt få avslutte med hjemmekamp foran egen supportere på Anfield – men verdien av bortemål er ikke lenger større enn at en scoring er scoring. 

Miguel Delaney i The Independent er en av dem som mener at det vil være en fordel for de større lagene og favorittene at regelen nå fjernes:

«At de fjerner regelen kan nå passe et lag som Guardiolas City. Det gjør at kampene blir litt mer normale, og de engelske mesterne har kanskje vært det beste laget på kontinentet når ting er som normalt. Guardiola har i det minste en mindre komplisert faktor han må tenke på når han forbereder seg på disse kampene. Liverpool kan fortsette å kaste spillere i angrep med enda mindre risiko», skriver han.

Klopp likte regelen

Jürgen Klopp har holdt sin pressekonferanse før bortekampen mot Inter, og der var bortemålsregelen et av de første temaene som var oppe.

– Vi kan si mer om det etter disse to kampene, men jeg kan egentlig ikke huske en kamp der vi dro et sted og tenkte «okei, et mål ville i alle fall vært flott!» eller noe slikt. Vi drar dit for å få et resultat, uansett hva det betyr, sier Klopp.

FØR AVREISE: Jürgen Klopp på tirsdagens åpne treningsøkt på AXA Training Centre.

FØR AVREISE: Jürgen Klopp på tirsdagens åpne treningsøkt på AXA Training Centre.

Klopp er en av de som synes regelen var god som den var.

– Jeg vet ikke hva som er et godt resultat akkurat nå. En seier ville vært flott, og kanskje uavgjort er noe vi ville tatt. Vi får se på det. Først og fremst må vi spille kampen. Jeg likte faktisk regelen, selv da jeg var supporter før. Jeg har sett Champions League lenger enn jeg har tatt del i det, og jeg likte regelen, sier Klopp.

– Jeg vet ikke akkurat hvorfor de har gått bort fra den, men nå er den borte og det er greit. Vi skal håndtere det, men jeg tror ikke det vil få noen stor påvirkning på hvordan vi spiller, fordi vi drar ikke dit for å komme oss gjennom kampen på en eller annen måte – vi prøver å spille så godt vi kan for å være ærlig, og for å vinne den. Men det vil bli vanskelig.

Dersom Liverpool og Inter har scoret like mange mål etter 90 minutter på San Siro og 90 minutter på Anfield, skal kampen gå til ekstraomganger. Der kommer Liverpools fordel inn, med å ha hjemmepublikum i ryggen i 30 minutter mer.

Liverpool møter Inter på bortebane onsdag kl. 21.00. Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Åttendedelsfinalene i Champions League

Tirsdag 15. februar kl. 21.00

Sporting - Manchester City, TV 2 Sport 1
Paris Saint-Germain - Real Madrid, TV 2 Sport Premium

Onsdag 16. februar kl. 21.00

Inter - Liverpool, TV 2 Sport Premium
Salzburg - Bayern München, TV 2 Sport 1

Tirsdag 22. februar kl. 21.00

Chelsea - Lille, TV 2 Sport 1
Villarreal - Juventus, TV 2 Sport Premium

Onsdag 23. februar kl 21.00

Atletico Madrid - Manchester United, TV 2 Sport Premium
Benfica - Ajax, TV 2 Sport 1

Returoppgjørene

Her er ikke TV-kampene valgt foreløpig.

Tirsdag 8. mars kl 21.00

Bayern München - Salzburg
Liverpool - Inter

Onsdag 9. mars kl. 21.00

Real Madrid - Paris Saint-Germain
Manchester City - Sporting

Tirsdag 15. mars kl. 21.00

Manchester United - Atletico Madrid
Ajax - Benfica

Onsdag 16. mars kl. 21.00

Juventus - Villarreal
Lille - Chelsea