Fem ganger det har gått hett for seg mellom kamphanene Liverpool og Manchester City

Jamie Carragher kaller rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester City for det flotteste noen gang i engelsk fotball. Det er ikke bare på banen det slår gnister.

I sin spalte for The Telegraph fredag kalte tidligere Liverpool-midtstopper Jamie Carragher, oppgjørene mellom Liverpool og Manchester City for det flotteste rivaleriet vi har sett i engelsk fotball. For ikke bare er det er oppgjør mellom de to beste lagene i England, det er også et oppgiør mellom de to beste lagene i Europa, og Carragher mener at rivaliseringen tikker alle bokser. «De er blant de beste lagene som noen gang har spilt i England, ledet av legendariske trenere som er langt foran alle andre i dette landet. Pep Guardiola og Jürgen Klopp kan til og med settes over fortidens storheter for de har hevet listen når det gjelder hva som skal til for å vinne en ligatittel.»

Rivaliseringen har stort sett ført til glitrende fotball – men det har også gått en kule varmt utenfor banen.

Bussmøte i 2018

Tusenvis av Liverpool-supportere flokket til gatene for å ønske spillerne velkommen før Champions Leagues kvartfinale på Anfield i 2018. Motstander var Manchester City, som også fikk en velkomst de sent glemmer. Rød røyk fylte lufta i L4, så mange mennesker var i veien at bussjåførene måtte kjøre i sneglefart opp Arkles Lane og ned Anfield Road. Video fra innsiden av City-bussen viser at sjåførene så vidt har sikt, og bussen pepres med flasker og flares. Støtteapparatet til City på innsiden av bussen er rasende.

Det var kanskje en ugrei måte å ønske motstanderen velkommen på, men dæven så effektivt. Manchester Citys spillere virket rystet da de kom ut på Anfieldmatta til et voldsomt leven. Entusiasmen og fiendtligheten fra utsiden av stadion, hadde blitt tatt med inn, og det kunne bare bli én vinner. Liverpool. De rødkledde rev City i fillebiter og vant 3-0.

Guardiola var naturligvis ganske opprørt etter hendelsen, og sammenlignet det med det forsøkte bombeangrepet mot Borussia Dortmunds spillerbuss året før.

– Bussen er ødelagt og jeg hadde ikke forventet at en så stor klubb som Liverpool skulle gjøre noe sånt som dette. Dette er ikke Liverpool, det er et par tre individer, og forhåpentligvis skjer det ikke igjen.

TWICE

Pep Guardiola var en fortvilet mann på Anfield-sidelinjen i november 2019 og ble en umiddelbar meme. Liverpool hadde tatt en tidlig ledelse etter et Fabinho-skudd, men Guardiola og de lyseblå mente at målet burde blitt annullert for en hands på Trent Alexander-Arnold i Liverpools sekstenmeter i forkant. Dommer Michael Oliver var ikke interessert. Få minutter senere doblet Liverpool ledelsen. Da Sadio Mané la på til 3-0 tidlig i andre omgang føltes det som kampen var langt på vei done and dusted. City reduserte, og så kom situasjonen som fikk Guardiola til å se svart. I det 83. minuttet spilte Sterling ballen opp i hånda på Alexander-Arnold, men igjen lot Oliver spillet gå.

Guardiola mistet besinnelsen fullstendig. Han holdt opp to fingre og skrek til fjerdedommer Mike Dean gjentatte ganger, før han henvendte seg til høyere makter. City-manageren holdt to fingre opp mot himmelen og brølte TWICE.

Guardiola kunne klage og skrike så mye han ville, men det hjalp ikke. Liverpool vant 3-1.

Gomez mot Sterling

I sluttminuttene av kampen på Anfield i november 2019 røk Joe Gomez og Raheem Sterling i tottene på hverandre. Sterling, som som vanlig hadde blitt buet sønder og sammen fra Anfield-publikummet som fortsatt ikke har tilgitt ham for den bitre avskjeden sommeren 2015, ble kastet til side av en irritert og overlegen Gomez.

HETT: Sterling og Gomez røk i tottene på hverandre – og uenigheten fortsatte på England-trening dagen etter.

HETT: Sterling og Gomez røk i tottene på hverandre – og uenigheten fortsatte på England-trening dagen etter.

Supporterne elsket det de så, men Sterling ble provosert. Veldig provosert, og han tok med seg det sårede egoet på landslagssamling med England dagen etter. I England-kantinen mandagen, dagen etter, ble det en fysisk konfrontasjon mellom de to kamphanene. De måtte skilles fra hverandre av lagkamerater, og som en konsekvens ble Sterling trukket fra troppen som skulle møte Montenegro. Gomez selv ble avbildet med sår i ansiktet.

Allez Allez Allez

Premier League 2018/19 ble ikke avgjort før i ligaens aller siste runde, og det var Liverpool og City som knivet til siste stund. City hadde overtaket, og trengte “bare” å slå Brighton på sørkysten for å bli ligamestere. Det klarte de, men måten spillerne feiret på fikk Liverpools supportere til å se rødt.

Manchester Citys spillere og støtteapparat fløy hjem fra Brighton til Manchester, og videoer fra flyvningen viser at spillerne synger City sin versjon av Liverpool-sangen Allez Allez Allez. Det var en versjon som Citys supportere allerede hadde fått massiv kritikk for da de synger om at Liverpools supportere ble «banket i gatene». Det er en linje de fleste forbinder med angrepet på supporteren Sean Cox i forkant av Roma-kampen i 2018. Cox er bundet til rullestolen og vil aldri kunne gå eller prate igjen.

Sangen inneholder også en linje om at Liverpool er «victims» – en klar Hillsborough-referanse.

Guardiola måtte i ettertid beklage den usmakelige syngingen, og fortalte at det ikke var meningen å fornærme noen.

Plager Pep

Liverpool har kommet seg godt under huden på Manchester Citys manager, noe som ble tydelig for alle å se i TV-serien «All or Nothing» på Amazon Prime fra 2018. I en scene fra dokumentarserien ser man Guardiola i garderoben før Citys møte med Everton på Goodison Park. Men i stedet for å diskutere den nært forestående kampen mot Everton, er det Liverpools angrepstrio som plager ham og som han diskuterer med sine assistenter.

Guardiola innrømmet spøkefullt da han ble intervjuet på University of Liverpools årlige Peers Annual Lecture at han sliter med å lese bøker.

– Jeg elsker å lese, men jeg leser ikke. Jeg begynner å lese, og så starter jeg å tenke på Liverpool og Jürgen Klopp og jeg kan ikke fokusere.

Manchester City - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium.