Bobby Firmino er skapt for slike anledninger

Fem spillere fortjener en plass i laget, men kun tre får starte. En av dem bør være Roberto Firmino.

En av mange ting Pep Guardiola har mestret som manager er evnen til å rotere mellom stjernespillere på en perfekt måte. Det finnes de som bruker svindyre spillertropper proppfulle av kvalitet som argument mot spanjolen når man skal veie ulike managere opp mot hverandre, men det er neppe så lett som man tror å holde stjernespillere sultne og fornøyde samtidig. 

Pep er ikke bare en taktiker av rang, men også en motivator - og sjef med stor s. Jobben han har gjort i Manchester City er, tross alle milliardene som er brukt, imponerende. 

Også Jürgen Klopp har den siste perioden vist at han har evnen til å sjonglere mellom gode spillere. Bare gi han spillertroppen, så gjør han jobben. Søndag får han imidlertid sin største test hittil når det kommer til å velge riktig. 

Fredag sa han selv på pressekonferansen at erfaring fra storkamper er viktig når man skal ta ut laget til en slik batalje. Derfor er det vel bare rett og rimelig at Roberto Firmino skal lede angrepsrekken på Etihad.

Fem mann kjemper om tre plasser

De åtte plassene bakerst i banen bør det ikke være stor tvil om. Kaptein Jordan Henderson må selvsagt inn i laget, og det samme må Joel Matip, selv om Ibrahima Konaté har levert strålende så langt. Den eneste plassen som til nøds kan diskuteres er duellen mellom Thiago og Naby Keita. Men selv om Keita var veldig god mot Benfica, er Thiago det beste og tryggeste valget i en slik toppkamp. 

Det er i angrep de tøffe valgene må tas. 

Det finnes gode argumenter for alle fem som kjemper om de tre plassene i angrepsrekken. Mohamed Salahs tall taler for seg, formsvikt eller ei. Sadio Mané er stabiliteten selv. Bobby Firmino har den viktige evnen til å holde ballen i laget og sette standarden i Liverpools høye press. Diogo Jota scorer nesten alle de viktige målene. Luis Diaz er i fyr og flamme og blir en utfordring City-forsvaret ikke har møtt før i kamper mot Liverpool. 

Fem spillerbytter kommer til Premier League, men ikke tidsnok til søndagens kamp. Det betyr at minst to av tre av de som velges må levere. Men helst bør alle det, mot en motstander som er kapabel til å knekke deg før du rekker å omstille. 

Så langt må man si at Klopp har truffet perfekt på det aller meste når han har hatt en skadefri tropp å velge fra for første gang i sin managerkarriere. Salah, Mané og Diaz ble valgt i den første virkelig store testen i ligacupfinalen mot Chelsea. De leverte varene, selv om selve kampen endte 0-0. 

Borteseieren mot Arsenal ar et annet viktig øyeblikk i den fantastiske perioden Liverpool har levert de siste månedene. Da var det Mané, Jota og Diaz som spilte fra start, før Salah og Firmino kom inn ganske tidlig i andre omgang. 

Alle har fått prøvd seg litt hver, og de siste ukene har flere faktorer ført til at søndagens laguttak blir ekstra vanskelig for Klopp. 

Firmino - med Salah og Diaz ved siden av seg

For eksempel var Firmino ikke aktuell for spill i en hel måned mellom de to kampene mot Inter i Champions League. Brasilianeren vil alltid være savnet når han er borte, men de som var igjen er gode nok til å levere varene mot hvem som helst.

Nå er Bobby tilbake og varm i trøyen, og det finnes mange argumenter for at han bør starte når motstanderen er så god som City. Han har evnen til å holde på ball og være treffsikker på pasningene i det oppbyggende spill - en ekstremt viktig egenskap mot en motstander der man ikke har like mye ballbesittelse som normalt. 

Jota er ikke en like presis pasningsspiller som Firmino, men er mer effektiv foran mål. For to uker siden skrev vi en artikkel om at han knuser de andre angrepsspillerne når det kommer til å sette inn avgjørende scoringer. Nesten alle målene han scorer har betydning for om Liverpool får med seg poeng eller ikke. 

Fem spillere kjemper om de tre plassene i fronttrioen på Etihad på søndag.

Fem spillere kjemper om de tre plassene i fronttrioen på Etihad på søndag.

Når det gjelder Mané kan man argumentere for at han er den perfekte blandingen av Jota og Firmino i nierrollen. Han er også mer eksplosiv og uforutsigbar med ball enn de to andre er i den sentrale rollen, noe som også viser seg i tallene - han er den klart beste dribleren av de tre. 

Pasningsferdighetene, det smarte presset og rutinen til Firmino gjør at det likevel føles mest naturlig å velge han til denne kampen.

Salah er ikke inne i sin beste form, men han kommer fremdeles til sjanser, og det er bare et spørsmål om tid før de igjen sitter. Egypteren bør være selvskreven i laget mot en motstander han elsker å møte. 

På den andre kanten bør Diaz få fornyet tillit etter fyrverkeriet av en kamp han leverte på Estadio da Luz tirsdag. Argumentene som kan brukes mot colombianeren er at han spilte 90 minutter og kanskje har litt mindre saft i beina enn de andre, samt at han mangler erfaring i slike kamper, men nesten fem døgn med restitusjon må være mer enn nok. 

Firmino vs Jota - tall per 90 minutter i Premier League denne sesongen. Hentet fra Squawka.

Firmino vs Jota - tall per 90 minutter i Premier League denne sesongen. Hentet fra Squawka.

Mellom Salah og Diaz fortjener både Firmino, Mané og Jota å spille. Jeg går for førstnevnte, og dermed en trio bestående av Salah, Firmino og Diaz. Farten til de to kantspillerne kan skape mye trøbbel for City-forsvaret, mens Firmino er en mann å stole på i de største anledninger.

Men jeg kommer selvsagt til å gå god for hva enn Klopp lander på. Han pleier jo som regel å treffe.