Reservekeeperens trøblete Liverpool-karriere ble avbrutt på dramatisk vis

For ti år siden debuterte Alexander Doni i Liverpool-buret. Det holdt på å gå alvorlig galt da han gjennomgikk en legeundersøkelse noen måneder senere.

I dag er det ti år siden Alexander Doni fikk sin Liverpool-debut. Det ble ikke mange kampene for de rødkledde, men han har hjulpet Merseyside-klubben i senere tid.

Uheldig start

Liverpool hentet den erfarne brasilianske målvakten Alexander Doni sommeren 2011. Doni kom fra Roma, der han fra 2005-2008 hadde vært det italienske hovedstadslagets førstekeeper. Han hadde også voktet buret da Brasil vant Copa America i 2007.

CVen var god, og Liverpool håpet de endelig hadde funnet en god backup til Pepe Reina i 31-åringen. Men Reina ville ikke vike – og manager Kenny Dalglish brukte førstevalget også i de tidlige rundene av ligacupen og FA-cupen. Derfor ble debuten utsatt, frem til Reinas utvisning mot Newcastle i april 2012. Doni satt på innbytterbenken, men Liverpool hadde allerede gjort alle sine bytter og det var i stedet Jose Enrique som måtte ta på seg keeperhanskene.

I stedet kom debuten den 7. april 2012 mot Aston Villa. Han ble den første keeperen utenom Reina til å spille en Premier League-kamp for Liverpool siden Daniele Padelli i mai 2007. Debuten endte 1-1, og Doni drømte om å stå i mål for de rødkledde når de møtte Everton i FA-cupens semifinale på Wembley.

SOMMEREN 2011: Her er Kenny Dalglish med spillerne han signerte sommeren 2011: Jordan Henderson, Charlie Adam, Doni og Stewart Downing.

SOMMEREN 2011: Her er Kenny Dalglish med spillerne han signerte sommeren 2011: Jordan Henderson, Charlie Adam, Doni og Stewart Downing.

Slik skulle det ikke gå. I kampen før derbyet i London, ble Doni utvist i en berg-og-dal-bane av en fotballkamp mot Blackburn på Ewood Park. Dermed måtte både Doni og Reina sitte på tribunen og se at Brad Jones stilte seg mellom stolpene på Wembley.

Doni fikk to siste ligakamper for Liverpool den sesongen – et 1-0-tap for Fulham på Anfield, og et 1-0-tap for Swansea i Wales. Etter det, fikk vi aldri se Doni i Liverpool-drakt igjen. Og grunnen til det var høydramatisk.

Dramatisk helsesjekk

Den 3. juli 2012 gikk Doni gjennom en helsesjekk på Liverpools treningsanlegg, Melwood. Under undersøkelsen fikk han et hjerteinfarkt.

– Jeg var svært nær ved å dø. Jeg hadde hjertestans i 25 sekunder, fortalte Doni til Calciomercato en stund senere. Doni var ikke en del av troppen da 2012/13-sesongen ble sparket i gang, Jones overtok ansvaret som andrekeeper, men klubben var hemmelighetsfulle rundt Donis situasjon. Først syv måneder etter hendelsen ble det offentliggjort hva som var grunnen.

- Jeg har blitt behandlet av en av de beste legene i Europa, som tok godt vare på meg. Han ba meg kutte ut fotballen i noen måneder. Nå må jeg holde meg i ro til april. Da kan jeg begynne å trene igjen. Jeg ønsker å spille igjen i 2014, sa han.

Hjertestansen ble trolig forårsaket av en virussykdom som Doni hadde i sin barndom. Etter omfattende undersøkelser i London returnerte Doni til Brasil etter hendelsen i Liverpool, men dro senere til Italia hvor han ble behandlet av Professor Zeppilli ved Monzino-sykehuset i Milano.

Doni dro tilbake til Brasil for å være nær sin familie. Til tross for at han håpet å spille igjen i 2014, la han hanskene på hylla noen måneder senere på grunn av helseproblemene.

- Gud ønsker ikke at jeg skal spille mer. Jeg hadde ingen intensjoner om å fortsette til jeg ble 40. Fotball er veldig stressende, sa Doni til Estado.

Hjalp Liverpool

Til tross for at det bare ble med de fire kampene, har han spilt en liten rolle i Liverpools nyere historie. Brasilianeren skal ha hatt en finger med i spillet da hans tidligere klubb signerte hans landsmann, Alisson Becker, fra Roma i 2018.

Da Alisson spilte for Internacional i Brasil, la Doni merke til talentet hans og tok kontakt med Liverpools keepertrener John Achterberg, og ba ham holde øye med Becker.

– Da jeg så ham spille, anbefalte jeg han umiddelbart til John og forsøkte å få dem til å signere han, fortalte Doni til Liverpoolfc.com i 2019.

– Første gang jeg så han spille for Inter, visste jeg at han hadde det som trengs for å spille i Premier League.