FA-cupenFra jubelscener til snørr og tårer på Wembley

Siden 2007/08-sesongen har semifinalene i FA-cupen blitt spilt på Wembley. Liverpool har vært involvert i to slike semifinaler.

FA-cupen er verdens eldste fotballturnering, og tradisjonene i den turneringen er ikke noe engelskmenn tar lett på. Derfor vakte det oppsikt da det engelske fotballforbundet i 2003 bestemte at semifinalene i turneringen skulle spilles på Wembley fra og med 2007/08-sesongen. Dette skjedde i forbindelse med byggingen av den ny nasjonalarenaen.

Tradisjonen før det var at det var kun finalen som skulle spilles på nasjonalarenaen, mens semifinalene ble spilt på nøytral bane et annet sted i landet. Old Trafford, Hillsborough og Villa Park var mye brukte semifinalearenaer.

Avgjørelsen til det engelske fotballforbundet om å benytte nye Wembley også til semifinaler var definitivt økonomisk motivert. Fotballforbundet ville sikre seg nok inntekter til at de kunne betale for sin nye nasjonalarena, som det kostet rundt 789 millioner pund å bygge.

Med en kapasitet på 90 000 tilskuere tjener fotballforbundet mye mer penger på billettsalg til semifinaler på Wembley enn de ville ha gjort om semifinalene hadde blitt spilt på nøytrale baner andre steder i landet, slik tradisjonen altså hadde vært frem til 2007/08-sesongen.

Seier over Everton og tap for Aston Villa

De første FA-cupsemifinalene som ble spilt på nye Wembley var Portsmouth mot West Bromwich og Cardiff mot Barnsley i april 2008. Kun Portsmouth av disse lagene spilte i Premier League på den tiden. De tre andre var Championship-klubber.

Første gangen Liverpool spilte en FA-cupsemifinale på Wembley var den 14. april 2012. Dette var intet mindre enn et rent Merseyside-oppgjør, der Liverpool slo byrival Everton 2-1 i en spennende kamp der Andy Carroll ble matchvinner tre minutter før slutt.

Nikica Jelavic ga blåtrøyene ledelsen midtveis i første omgang, før Luis Suarez utlignet etter en drøy time.

Dessverre tapte Liverpool finalen 2-1 for Chelsea det året, i en match der Ramires og Didier Drogba sendte London-laget foran, før Andy Carroll satte inn et reduseringsmål midtveis i annen omgang.

Liverpools andre FA-cupsemifinale på Wembley, den 19. april 2015, altså tre år senere, fikk ikke noe lykkelig utfall.

Brendan Rodgers sine disipler spilte en svak kamp mot Aston Villa, og tapte 2-1 selv om Philippe Coutinho sendte Merseyside-laget foran etter en halvtimes spill. Christian Benteke utlignet for Villa bare seks minutter etterpå, og Fabian Delph ble matchvinner med en scoring ni minutter ut i annen omgang.

Protester

Avgjørelsen om å spille alle semifinalene på Wembley førte til sterke protester fra hele fotball-England, men Nick Barron, som var talsmann for FA på den tiden, sa at det var tvingende nødvedig for å finansiere byggingen av nye Wembley.

– De som er opptatt av tradisjoner vil være oppbrakt over tanken på at semifinalene skal spilles på Wembley. Fans av enkelte klubber vil måtte reise langt for å komme til London, og vi skjønner det ikke er ideelt for dem. Men det er tvingende nødvendig finansielt for at vi skal klare å betale for vår nye nasjonalarena. Og fordelen er at flere fans får mulighet til å se kampen fra tribuneplass, sa Barron den gangen.

Det er verdt å påpeke at det også ble spilt noen semifinaler på gamle Wembley på 1990-tallet. Den første av disse var mellom London-rivalene Arsenal og Tottenham i 1991.

Etter 14 år med alle semifinalene på Wembley er det nå krefter som ønsker at semifinalene skal flyttes bort fra nasjonalarenaen igjen, for å gjøre finalen på nasjonalarenaen mer eksklusiv. 

Tidligere daglig leder i Aston Villa, Keith Wyness, er for eksempel en talsmann for at semifinalene skal spilles på Villa Park midt i landet.

– Semfinalene på Villa Park var alltid spesielle kamper, og jeg hadde likt å få de tilbake dit, sa Wyness til Mirror allerede i 2018.

Debatten om å flytte semifinalene bort fra Wembley tiltok i styrke denne vinteren, da det ble klart at det ikke gikk tog fra verken Liverpool eller Manchester til London i påskehelgen, i forbindelse med lørdagens semifinale mellom Liverpool og Manchester City.

Både Liverpool og Manchester City krevde at semifinalen ble flyttet til en annen arena, som for eksempel Old Trafford, men fotballforbundet vendte det døve øret til. Det engelske fotballforbundets svar på problemet ble å sette opp 100 gratisbusser fra Anfield og Etihad.