«De gule ubåtene» Villarreal har knyttet tette bånd til Liverpool

Kveldens motstander har et nært forhold til Beatles-låta.

Det første du tenker når du hører «Yellow Submarine», er nok på The Beatles. Som Liverpool-supporter går kanskje også tankene til Jamie Carragher, hvis sang fra the Kop gikk til melodien fra den store hiten. Men også kveldens motstander har et nært forhold til låta.

«Amarillo es el Villarreal»

«Yellow Submarine» ble gitt ut i 1966, men solgte bare rundt 30 000 plater i Spania. To år senere ble en coverversjon fra det spanske bandet Los Mustang gitt ut som gjorde det vesentlig bedre, og det samsvarte med at fotballaget Villarreal kjempet om opprykk til den spanske tredjedivisjonen. Under en kamp, sto det en liten guttegjeng med en batteridreven platespiller og spilte sangen. Refrenget spredte seg rundt stadion, og ble etterhvert skrevet om til å passe fotballaget. «Amarillo es el Villarreal/amarillo es/amarillo es» (Villarreal er gule, de er gule).

Opprykk ble sikret, og den vesle spanske byen med drøye 50 000 innbyggere kunne feire klubbens suksess. Låta gjorde det fortsatt godt på hitlistene i Spania, og ble en naturlig del av feiringen i industribyen nord for Valencia.

Tilfeldigvis gult

Siden den gang har Beatles-sangen blitt en stor del av klubbens image. En ubåt kalt Groguet er maskot. Til ære for sangen ble Villarreals drakter gjort helgule 2004/05 – frem til da hadde de spilt med gule trøyer og blå shorts, men nå ble selv sokkene gule.

At Villarreal spiller i gult er i utgangspunktet et resultat av en tilfeldighet. Da 1947/48-sesongen nærmet seg, ble sønnen til Villarreal-presidenten sendt på shoppingtur til Valencia. Der skulle han kjøpe nye trøyer til laget, som spilte i hvitt. Men da han kom til butikken der draktene skulle handles, hadde de ikke nok hvite drakter. Den eneste fargen tilgjengelig i det antallet han trengte, var nettopp gult.

Da han kom tilbake til Villarreal med de nye, gule trøyene, skal han ha fått en lunken mottakelse. Heldigvis tok det ikke lang tid før spillerne aksepterte det nye fargevalget og, vel, resten er historie.

Knyttet tette Liverpool-bånd

Villarreal møtte Liverpool i semifinalen av Europaligaen i 2015/16 og et enda nærmere bånd til byen der The Beatles kommer fra, ble knyttet. To dager før den første kampen i Spania kom dommen fra den to år lange Hillsborough-høringen som hadde foregått i Warrington. Juryen konkluderte med at de den gang 96 – nå 97 – ofrene var utsatt for uaktsomt drap, og at medsupporternes oppførsel på ingen måte bidro til tragedien. Politiorganiseringen, stadion og ambulansetjenesten på Hillsborough ble sterkt kritisert. Det var et sterkt, rørende øyeblikk i Liverpool da konklusjonen ble hørt. Villarreal-supporterne ønsket Liverpools supportere velkommen med et stort banner til ære for ofrene.

I returoppgjøret fikk spanjolene et nært møte med Cavern Club, The Beatles “fødested”. Selv en gruppe spillere besøkte nattklubben i Matthew Street for å se hvor klubbens kallenavn vokste frem.

Liverpool vant oppgjøret 3-1 sammenlagt og gikk videre til finalen, der de tapte for Sevilla ledet av Unai Emery – dagens Villarreal-manager.

De flotte Hillsborough-bannerne fra 2016 har Villarreals supportere tatt med seg videre. Da spillerne feiret avansement etter seieren over Juventus, var det blant annet med et Hillsborough-banner på banen.