Under press for å ta bort omstridte «gratisplasser»

UEFA kan være i ferd med å snu i saken som har skapt furore i Fotball-Europa.

Skal storklubber som for eksempel Manchester United og Barcelona få anledning til å bli med i Champions League selv om de blir nummer fem i ligaen? 

Det kan bli realiteten når vi om drøye to år får se det nye formatet i Champions League bli innført. Med den såkalte sveitsiske modellen økes antall lag fra 32 til 36, dagens form for gruppespill blir historie og antall kamper i innledende runder økes fra seks til ti. 

Selve modellen har fått kritikk, men det er først og fremst når det kommer til utdelingen av de to ekstra plassene at UEFA har havnet i virkelig hardt vær. Enkelte har hevdet at klubbene som for et år siden forsøkte å etablere The Super League nå får det akkurat som de vil, og det har ført til at det europeiske forbundet kan snu i saken. Det melder UEFA-ekspert og journalist Martyn Ziegler i The Times.

Under press

Football Supporters Europe og European Leagues association er blant dem som går hardt ut mot UEFA i håp om å stanse planene. De har satt i gang en kampanje som de håper vil føre til at ekstraplassene går til ligavinnere fra lavere rangerte ligaer, heller enn til klubber som får «gratisplasser» basert på tidligere prestasjoner i Europa. 

To «koeffisientplasser» vil etter dagens planer gå til klubbene med høyest UEFA-ranking som ikke har klart å kvalifisere seg til Champions League gjennom prestasjonen i ligaen. Motstanderne frykter at dette vil føre til at de rikeste klubbene nærmest vil være garantert en plass i den gjeveste klubbturneringen på kontinentet.

UEFA er ifølge The Times klare på at ingenting er bestemt. De skal ha møter i komiteen for klubbturneringer i Wien neste uke for å diskutere saken videre. 

Avisen skriver at ting nå tyder på at forbundet er i ferd med å snu i saken og heller lytte til foreningene som kritiserer planene. 

Refser planer om «finaleuke»

Et annet omstridt Champions League-forslag som ligger på bordet handler om å slutte med dobbeltoppgjør i semifinaler og heller etablere en «finaleuke» der semifinale og finale spilles i samme by og på den måten danner en miniturnering.

Ronan Evain i Football Supporters Europe refser planene og mener de er umulig å gjennomføre.

– Det er allerede vanskelig nok for UEFA å finne nok hotellrom for to lag i Champions League-finalen. Det var veldig vanskelig for eksempel i Madrid. De organisatoriske og logistiske utfordringene vil være store, og det samme vil kostnaden være for supportere som må tilbringe opp mot en uke i en by avhengig av hvem som kommer til finalen, sier han.

– Det blir et mareritt for myndigheter og nødetater, og du fjerner også to av de største kampene i sesongen som supportere kan se på sin hjemmebane, sier Evian.