Penger, ære, trofeer og mer penger i potten på lørdag

Vinnerne av Champions League får langt mer enn et trofé i premie.

Lørdag kveld får vi svaret på om det er Liverpool som skal ta sitt sjuende Champions League-trofé eller om Real Madrid innkasserer sitt trofé nummer 14. I potten i den gjeveste klubbkampen i fotballverden er imidlertid langt mer enn et trofé og heder og ære. 

Allerede har finalistene håvet inn enorme pengesummer i årets turnering. Mer skal det bli - og for vinneren blir det mer å glede seg til utover 2022, slik Liverpool fikk erfare etter at de vant finalen i 2019. 

Har bikket hundre millioner

Ifølge ekspert på fotballøkonomi, Swiss Ramble, har Liverpool allerede bikket hundre millioner pund i inntjening på årets Champions League. Ved å nå finalen har de røde hanket inn 117,6 millioner euro, som tilsvarer 102 millioner pund eller over 1,2 milliarder norske kroner. 

Aller mest har det kommet inn i premiepenger, som utbetales etter hvert som man kvalifiserer seg til neste runde i turneringen. Det blir også betalt ut premiepenger for hver seier eller uavgjort i gruppespillet, og Liverpool gjorde som kjent rent bord der denne sesongen.

Daily Mail skriver at Liverpool i fjor tjente 77 millioner pund på Champions League-deltakelsen da de nådde kvartfinalen, så denne sesongen har allerede vært langt mer lukrativ. Det kommer sannsynligvis også bare til å bli bedre i årene som kommer. 

Liverpool blir nemlig fremdeles straffet for å ha vært utenfor spill i Europa tre ganger i løpet av de siste ti årene, men etter hvert som vi beveger oss videre vil de rødes såkalte koeffisient bli bedre. For eksempel har lørdagens motstander Real Madrid tjent over ti millioner euro mer enn Liverpool på rene koeffisient-utbetalinger denne sesongen. 

Mer penger og flere trofeer å hente

I fjor skal Chelsea ha tjent 105 millioner pund da de vant Champions League. Liverpool vil få mer i år dersom de røde skulle vinne turneringen. 

Fire millioner pund går rett i klubbkassen dersom det blir seier i lørdagens finale, og da vil de røde være oppe i 106 millioner pund i inntjening på Champions League denne sesongen. Til sammenlikning vil vanligvis vinneren av Europa League kun få inn en femtedel av det beløpet. 

Men det stanser ikke der. Vinneren av Champions League skal møte vinneren av Europa League i UEFA Super Cup i starten av neste sesong. Vinner Liverpool den kampen, kan du plusse 3,9 millioner pund på de 106 de har tjent fra før. Tre millioner pund går til taperen av den finalen. 

Champions League-vinneren kvalifiserer seg også til VM for klubblag, som Liverpool vant i 2019. Der blir det vanligvis 4 millioner pund til vinneren, men FIFA har et ønske om å legge om formatet på verdensmesterskapet. De ønsker at flere lag skal være med og at turneringen skal arrangeres hvert fjerde år i stedet for hvert år, som nå. 

Innføring av det nye formatet ble utsatt som følge av pandemien, og foreløpig virker det som at planen er å gjennomføre VM for klubblag som vanlig i Qatar i november eller desember, med vinnere av de ulike kontinentale turneringene som deltakere. 

Går turneringen som planlagt og Liverpool vinner, er 114 millioner pund på plass rett i banken. 

Engelsk dominans i Europa

Vi er utvilsomt inne i en gullalder for Premier League og engelsk fotball i europeiske turneringer. Forrige sesong var det hel-engelsk finale som ble vunnet av Chelsea mot Manchester City, mens Manchester United var i finalen i Europa League og Arsenal var i semifinalen. I år er Liverpool i Champions League-finalen, mens City var i semien. I Europa League var West Ham i semifinalen, mens Leicester nådde samme bragd i European Conference League. 

Forrige sesong fikk engelske klubber totalt utbetalt 414 millioner pund fra UEFA-turneringer, ifølge Daily Mail. Spania fulgte nærmest med 351 millioner pund, mens Bundesliga, Serie A og Ligue 1 alle var et godt stykke unna. 

Ifølge klubbrangeringen til UEFA er Liverpool, City og Chelsea blant de fire beste i Europa for øyeblikket. Og kanskje er det ikke så rart, når vi ser på hvem som bruker mest penger. 

De seks lagene som brukte mest penger netto på overganger i pandemien var fra Premier League, ifølge CIES Football Observatory. 

Manchester United var aller mest ivrige med 187 millioner pund. Deretter fulgte Chelsea (£176M), Arsenal (£166,6M), Leeds (£160,6M), Tottenham (£152M) og Manchester City (£140,8M). 

Du ser kanskje hvem som mangler? Liverpool var ikke en gang topp ti på den listen, men er likevel klare for sin tredje finale på fem år. Med inntjeningene som følger av slike prestasjoner er det i det minste grunn til å tro at klubbøkonomien ikke er noe å bekymre seg for de neste årene.