Jürgen Klopp har hentet mange ulike midtstoppere til Liverpool

Steven Caulker, Ragnar Klavan, Ozan Kabak, Ben Davies og Nathan Phillips. Nå virker det som tyskeren endelig har funnet suksessformelen.

Under Jürgen Klopps tid i Liverpool har det vært en haug med Liverpool-stoppere inn og ut dørene. Inn mot denne sesongen, slik som i forrige, virker midtstopperkabalen lagt på forhånd, men tyskeren har hatt problemer med akkurat den posisjonen ved flere anledninger i sine syv år på Anfield.

Det har ikke bare vært mengden som har vært spesiell, men også hvilke type spillere tyskeren har brukt. Da Klopp ankom i 2015 var det syv ulike alternativer på stopperplassen i klubben. Det er bare Joe Gomez som er igjen av dem i dag, og de fleste forsvant de to første årene Liverpool-treneren satt i sjefsstolen.

Noen har vært mer suksessfulle enn andre naturligvis, men 16 midtstoppere har vært en del av førstelaget under Klopps ledelse. Det gir et snitt på litt over to nye spillere per sesong, noe som er usedvanlig høyt for en klubb som er kjent for å være veldig flinke på overgangsmarkedet. Tyskeren har også brukt spillere som Emre Can, Jordan Henderson og Fabinho i midtforsvaret. 

Dette er Liverpools midtstoppere fra 2015-2022:

Martin Skrtel - Forsvant til Fenerbahce i 2016

Kolo Tourè - Forsvant til Celtic i 2016

Mamadou Sakho - Forsvant til Crystal Palace i 2017

Tiago Ilori - Forsvant til Reading i 2017

Ragnar Klavan - Forsvant til Cagliari i 2018

Dejan Lovren - Forsvant til Zenit i 2020

Steven Caulker - På lån den siste halvdelen av 2015/2016-sesongen

Ozan Kabak - På lån den siste halvdelen av 2020/2021-sesongen

Joe Gomez - I Liverpool. Kontrakt til 2027

Ibrahima Konatè - I Liverpool. Kontrakt til 2026

Virgil Van Dijk - I Liverpool. Kontrakt til 2025

Joel Matip - I Liverpool. Kontrakt til 2024

Rhys Williams. I Liverpool. Kontrakt til 2026. Forsvinner sannsynligvis på lån den kommende sesongen

Nathan Phillips - I Liverpool. Kontrakt til 2025. Forsvinner sannsynligvis permanent før den kommende sesongen

Ben Davies - I Liverpool. Kontrakt til 2025. Forsvinner til Rangers i nærmeste fremtid

Sepp van den Berg - I Liverpool. Kontrakt til 2024. Forsvinner sannsynligvis på lån den kommende sesongen

UBESTRIDT ENER: Virgil Van Dijk ble hentet til Liverpool fra Southampton i 2018. Nederlenderen kostet de røde 76 millioner pund.

UBESTRIDT ENER: Virgil Van Dijk ble hentet til Liverpool fra Southampton i 2018. Nederlenderen kostet de røde 76 millioner pund.

Tok over et gjennomsnittlig lag

Jürgen Klopp tok over Mamadou Sakho, Dejan Lovren, Martin Skrtel, Joe Gomez og Kolo Toure fra Brendan Rodgers på høsten i 2015. I det påfølgende januarvinduet ble Steven Caulker hentet inn på lån, mens Tiago Ilori kom tilbake fra utlån. Foruten Joe Gomez og Dejan Lovren var det få av midtstopperne som levde lenge under tyskerens ledelse.

De røde slapp inn veldig mye mål i Klopps første sesong, og allerede på sommeren var Martin Skrtel og Kolo Toure sendt på dør. Et halvt år senere forsvant også Ilori og Sakho. Det var ingen tvil om at Klopp var misfornøyd med midtstopperne han tok over fra Rodgers, men spillere som Dejan Lovren og Joe Gomez hadde suksess under tyskeren. Sistnevnte har snart vært i klubben i ti år. 

Fire forsvant den sesongen, men to kom også inn portene på Anfield. Det var ingen ringere enn Joel Matip på en gratisovergang og Ragnar Klavan, som etter hvert ble en liten kulthelt på Merseyside. Jürgen Klopp hadde truffet gull i Matip, men han fikk ikke vist hva som bodde i ham før senere. 

LENGE SIDEN: Jürgen Klopp brukte Martin Skrtel flittig i sin første sesong, men slovaken forsvant fort ut portene etter tyskerens ankomst.

LENGE SIDEN: Jürgen Klopp brukte Martin Skrtel flittig i sin første sesong, men slovaken forsvant fort ut portene etter tyskerens ankomst.

Van Dijk-æraen

I desember 2017 fikk alle Liverpool-supportere en skikkelig gavepakke av Klopp. Etter flere mislykkede forsøk på å hente nederlenderen på sommeren klarte endelig tyskeren å få tak i den han aller mest ville ha på stopperplass, Virgil Van Dijk. Ser man Klopps tid i Liverpool i et større bilde er det en av flere viktige milepæler å gå tilbake til.

31-åringen startet med et brak og allerede noen måneder senere var de røde å se i en Champions League-finale for første gang på over ti år. Pokalen skulle vente på seg, men det var ingen tvil om at nederlenderen hadde endret Liverpools forsvarsproblemer.

En Champions League-pokal og et Premier League-trofe ble fasiten for midtstopper-trioen Van Dijk, Matip og Lovren før sistnevnte prøvde lykken videre i Russland. En 17 år gammel Sepp Van den Berg ble hentet, men unggutten var bare ikke gamle karen.

Før 2020/2021-sesongen gikk dermed de røde inn i en ny sesong med tre klare førstelagsspillere på midtstopperplass i Van Dijk, Matip og Gomez. Det endte ikke bra, for allerede noen runder ut i sesongen fikk førstnevnte en sesonglang skade, og Matip og Gomez fulgte opp sine egne.

Inn portene kom Ozan Kabak og Ben Davies for å lette på krisen, men ingen av dem spilte en sentral rolle i å fikse fornyet Champions League-medlemskap. Det hele startet med å bruke Henderson og Fabinho i ukjente roller, men etter hvert forstod Klopp at det ikke ville fungere. Da letet han nedover i Liverpools system.

Nathan Phillips ble hentet tilbake fra lån og Rhys Williams fikk kanskje litt for mange minutter enn han burde. Likevel klarte de to å tette igjen forsvaret nok til å gi Liverpool en sluttspurt som endte i en 4. plass i Premier League.

KJENT DUO: Nathan Phillips og Rhys Williams blir nok aldri gode nok for Liverpool, men de spilte en viktig rolle i slutten av 2020/2021-sesongen.

KJENT DUO: Nathan Phillips og Rhys Williams blir nok aldri gode nok for Liverpool, men de spilte en viktig rolle i slutten av 2020/2021-sesongen.

Verdens beste firer? 

I fjor sommer ble Ibrahima Konatè hentet fra RB Leipzig. Franskmannen ble ikke ansett like høyt som sin stopperkollega i den tyske klubben, Dayot Upamecano, men 23-åringen har startet Liverpool-karrieren på fantastisk vis. I en firer med Matip, Van Dijk og Gomez har de røde kanskje verdens beste dekning på stopperplass for øyeblikket.

I fjor kunne det endt i fire trofeer, men med litt uflaks og udyktighet endte det med to trofeer og to andreplasser. Det er en bragd få andre har klart, og etter Gomez sin kontraktsforlengelse virker stopperplassen å være godt ivaretatt de neste årene.

Hva kan fireren få til? Champions League og Premier League røk på målstreken i fjor, men med seier i begge de engelske cupturneringene virket det ikke som et ekstremt stort nederlag. Van Dijk og Matip er blitt 31 år, men virker ikke å ha vært bedre enn de er akkurat nå. Gomez og Konatè, med Van den Berg luskende i bakgrunnen, har mange år igjen og det er veldig overraskende om Liverpools tyske trener må på midtstopperjakt igjen de neste årene.