For halvannet år siden stoppet de kampen - nå skal Manchester United-supporterne demonstrere igjen

Det er liten tvil om at Manchester United-supporterne hater klubbens eiere - Glazer-familien.

Da Liverpool skulle spille Premier League-kamp på Old Trafford i mai 2021 måtte kampen utsettes på grunn av ekstreme demonstrasjoner fra Manchester Uniteds supportere. Tusenvis av United-supportere møtte opp foran stadion og spillerhotellet. Kampen skulle spilles for lukkede dører på grunn av koronapandemien, men hundrevis av supportere tok seg inn på stadion og også ut på gressmatta for å protestere mot hvordan klubben blir drevet.

Demonstrasjonene var rettet mot klubbens eiere, Glazer-familien, som tok over klubben i 2005.

– United-fans er forbi bristepunktet med hvordan Glazers på parasittisk vis nærer seg av klubben vår. Det mislykkede Super League-forsøket viser bare hvor mye forakt de har for fansen, at vi ikke fortjener konsultasjon på hvordan klubben styres og er ubetydelige for klubben, i deres øyne, sa Manchester-poet og United-supporter Dave Scott til Liverpool.no noen dager etter at United-supporterne klarte å stoppe Liverpool-kampen den gangen.

I TV-studioene har kommentatorer og tidligere spillere kommet med sine meninger om demonstrasjonene, og spesielt Graeme Souness har terget på seg United-supporterne. Liverpool-legenden har blant annet sagt at supporternes aggresjon har med manglende resultater å gjøre. 

– Noen pundits har feilaktig hevdet at dette foregår fordi vi ikke vinner like mye som før, men det kunne ikke være lengre fra sannheten, sier Scott.

– Mange av klubbene har utenlandske eiere som ikke bryr seg om kulturen og som bruker klubbene for å tjene penger på oss når supporterne er sjela til disse institusjonene, legger han til.

Demonstrasjonen for halvannet år siden var en stort sett fredelig demonstrasjon, men etter hvert klarte noen supportere å ta seg inn på banen. Der var det én mann som ble sett kaste kamerautstyr. Seks politifolk skal også ha fått skader i protestene. Én supporter ble arrestert.

At kampen skulle bli utsatt var kanskje ikke en del av planen i utgangspunktet, men Scott er glad den ble det.

– Jeg tror det var ordentlig viktig for det viste at supportermakt eksisterer utenfor å bare synge sanger. Men om kampen hadde blitt utsatt hvis folk ikke trengte seg inn på banen, det vet jeg ikke.

Nå har United-fansen altså varslet nye demonstrasjoner foran mandagens kamp mot Liverpool. Om de blir like omfattende som for halvannet år siden gjenstår å se.

United-supporterne er blitt oppfordret til å møte ved The Tollgate pub i nærheten av Old Trafford klokken 17.30 lokal tid, og demonstrantene planlegger å marsjere mot Old Trafford klokken 19.00, som er en time før avspark, hvor de vil samles ved statuen av George Best, Dennis Law og Sir Bobby Charlton rett ved stadion.

Manchester United har hatt sin dårligste sesongstart på flere tiår, og Erik ten Hag har fått en marerittstart som ny United-manager. United har gått på ydmykende smeller mot Brighton og Brentford, og supporterne er også forbannet over klubbens aktivitet på overgangsmarkedet. 

Vil vise verden sin misnøye med Glazer-familien

«I dag offentliggjør vi våre planer for Liverpool-kampen», heter det i pressemeldingen fra The 1958.

«En kamp som vil ha verdens øyne rettet mot seg. En kamp hvor United-fans kan stå samlet og vise verden vår dype misnøye med disse elendige eierne.»

«Eiere som systematisk utarmer og dreper den største fotballinstitusjonen i verden, med sin griskhet. Vi kan ikke tillate at dette fortsetter lenger! Dette handler ikke om splittelse, men om å stå sammen. Alle United-fans er i sin fulle rett til å protestere sammen med The 1958 eller individuelt. Dette handler ikke om konfrontasjon. Alt annet vil spille rett inn i Glazers hender.»

«Som vi har sagt tidligere, vi må legge våre uenigheter til side og stå sammen. Slutt dere til marsjen fra klokken 19.00. Protesten finner sted i forgården. Vi vil plante våre flagg der, for alle å se. Vær høylytte, vær stolte, stå sammen!»

«Vi vet det kommer til å bli sterke følelser i sving. Vi må holde dette innenfor loven, og vi må gjøre det på en fredelig måte.»