Fra innbytterbenken på Anfield til heltestatus på sørkysten

Dominic Solanke har virkelig fått fart på karrieren i Bournemouth.

Den store stjerna i Bournemouth er tidligere Liverpool-spiller Dominic Solanke.

Solanke hadde storspilt for Chelsea på aldersbestemte lag da Liverpool signerte han sommeren 2017. Han var bare Liverpool-spiller i 20 måneder og fikk 27 kamper, og scoret bare ett mål. Foran seg i køen om spissplassen hadde han Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah i storform, så det ble ikke mye med spilletid.

I 2019 ble han hentet til Bournemouth for hele 19 millioner pund – nok et godt salg fra Michael Edwards. Han scoret kun tre mål for Bournemouth den sesongen de rykket ned, men fant formen i Championship. I 2021/21-sesongen gjorde han 15 mål på 40 ligakamper for sydkystklubben.

Solankes Premier League-mål for Bournemouth i nedrykkssesongen

Etter at Scott Parker kom inn, fikk Solanke beskjed om å bygge muskler og å spille mer direkte, og manageren var fornøyd med det han fikk i retur. Solanke startet han i hver eneste ligakamp i fjor.

Hans prestasjoner gjorde at han fikk plass på «årets lag» i Championship forrige sesong. På 46 ligakamper har han scoret 29 mål, noe som plasserte han på andreplass på toppscorerlisten bak Fulhams Aleksandar Mitrovic.

Totalt står den tidligere Liverpool-spilleren nå bokført med 50 mål på 139 kamper i alle turneringer for Bournemouth.

Solanke har bare spilt en kamp i Premier League så langt denne sesongen på grunn av en ankelskade, nemlig ligaåpningen mot Aston Villa. Men nå er han skadefri og tilbake i trening, og kan rekke oppgjøret på Anfield.

Edwards solgte tre unggutter til Bournemouth

Solanke er ikke den eneste Liverpool-reserven som Edwards klarte å selge til Bournemouth og få rimelig godt betalt for. Liverpool aksepterte et bud på 15 millioner pund fra Bournemouth for Jordon Ibe i 2016. Ibe hadde fått førstelagsdebuten sin allerede i 2012/13-sesongen, og ble av mange spådd å være mannen som skulle ta over etter Raheem Sterling da han ble solgt til Manchester City sommeren 2015.

15 millioner pund var ny overgangsrekord for Bournemouth den gangen. En overgangsrekord de senere har slått flere ganger, blant annet da de kjøpte Solanke.

Ibe spilte 26 kamper i sin første sesong for Bournemouth, uten å tegne seg for en eneste scoring eller målgivende. I 2017/18-sesongen hadde han sin beste sesong, med to mål og seks målgivende på 38 kamper i alle turneringer.

I 2018/19 var han inn og ut av laget, og endte opp med tre mål og én målgivende på 24 kamper. I 2019 ble han dømt for å ha kjørt videre etter å ha kræsjet med sin Bentley, og mistet sertifikatet i 16 måneder. 2019/20-sesongen var spesielt vanskelig sportslig, med kun fire kamper, der kun to av dem var i Premier League.

Foran 2020/21-sesongen returnerte han til Derby, der han hadde hatt et godt låneopphold i 2014/15-sesongen med fem mål på 20 kamper. Han signerte en toårskontrakt med The Rams, men spilte kun tre minutter før Derby, før han ble frigitt i fjor sommer. Etter det brakk han foten, og har siden ikke klart å komme tilbake på banen. Han har vært åpen om at han sliter med depresjon. 

Smith spiller i USA

Den unge venstrebacken Brad Smith ble også solgt til Bournemouth samme år som Ibe. Sydkystklubben betalte tre millioner pund for australieren, som aldri klarte å etablere seg i Liverpool.

Venstrebacken har noe så sjeldent som landskamper for to nasjoner, nemlig England og Australia. 27-åringen representerte England på både U17-, U19- og U20-nivå, før han byttet over til The Socceroos.

Smith er født i lille Penrith i New South Wales i Australia, men kom til England som 14-åring. Her fikk han raskt plass på Liverpools akademi.

Sammen med midtbanespiller Jordan Rossiter ble han hentet opp til førstelaget, og 26. desember 2013 satt han på benken mot Manchester City. Tre dager senere fikk han sin seniordebut da han erstattet en skadet Joe Allen, borte mot Chelsea på Stamford Bridge.

I utgangspunktet var han back, men han ble også testet på venstrekanten. 

Han ble i august 2014 lånt ut til Swindon Town i League One, før han i 2016 altså ble solgt til Bournemouth og fikk flere minutter i Premier League. Han ble med tiden lånt ut til Seattle Sounders og deretter Cardiff, før han gikk til Seattle permanent på gratisovergang i september 2020. Nå spiller han for DC United i MLS.