Brukte tre år på å slå rivalen. Nå har Klopp virkelig fått overtaket

Det har blitt scoret flere mål i de fire siste kampene mellom Liverpool og Manchester United enn de tolv foregående under Jürgen Klopp.

Manchester United var lenge en motstander Jürgen Klopp slet med å få has på. De første årene under tyskerens ledelse var gjennomgangsmelodien målfattige poengdelinger, og det skulle ta tre år i sjefsstolen før han fikk sin første ligaseier over rivalene. 

De siste kampene har det imidlertid snudd fullstendig. Målene har rent inn og Liverpool har vunnet stort de siste tre gangene lagene har møttes. Mens United har slitt defensivt har Liverpool fyrt på alle sylindre fremover på banen. 

Det betyr at Klopp nå har fått en positiv statistikk mot rivalene som er inne i en svært tung periode i klubbens historie. Før mandagens møte er Liverpool soleklar favoritt til å vinne på Old Trafford, og det er sjelden man har sett et lag av Uniteds størrelse ha over 5 i odds for seier på eget gress. 

Startet trått

Nordvest-derbyet er nok det første mange ser etter på tabellen, og oppgjøret har vært gjenstand for både hundretimerssendinger på norsk tv og enorm oppmerksomhet rundt i verden. Men de første årene under Klopp levde duellen sjelden opp til forventningene. 

Hans første møte med United som Liverpool-manager kom i januar 2016, og da endte det med 1-0 til gjestene etter en sen scoring av Wayne Rooney. Revansjen kom noen måneder senere da Liverpool slo sine rivaler 3-1 sammenlagt i åttedelsfinalen av Europa League, der de røde til slutt tok seg helt til finalen.

Se alle resultatene nederst i saken. 

De neste ni møtene mellom lagene kom i Premier League, og en stund var det lite å juble for - for begge lag. 0-0 og 1-1 var fasit i 2016/17-sesongen, mens det året etterpå endte 0-0 på Anfield før United vant 2-1 på Old Trafford i det motsatte oppgjøret. 

Klopps første ligaseier mot United kom tre år etter han ble ansatt som Liverpool-manager. Åtte dager før jul i 2018 ble Xherdan Shaqiri helten da han som innbytter scoret to ganger og sørget for at Liverpool vant 3-1. Dagen etter fikk José Mourinho sparken.

Ubeseiret siden

Fra og med den kvelden har Klopp vært ubeseiret i ligaen mot Manchester United, og resultatene har vært langt penere for de røde. Riktignok endte det første møtet med Ole Gunnar Solskjær 0-0 på Old Trafford, men det var et resultat man kunne leve med mot høytflygende røde djevler. 

I 2019/20-sesongen ble det også uavgjort på Old Trafford etter en sen utlikning av Adam Lallana. Dette var eneste poengtap Liverpool gikk på i løpet av de 27 første serierundene! I den 23. serierunden møttes nemlig lagene på Anfield, og det ble et minneverdig øyeblikk da Mohamed Salah punkterte kampen i form av sin 2-0-scoring på overtid. 

Det gikk nesten et helt år til neste gang lagene møttes igjen, og kontrastene kunne ikke ha vært større. I januar 2020 var Liverpools formdupp i full gang og Jordan Henderson dannet midtstopperpar sammen med Fabinho. Kampen endte 0-0. 

Siden da har det plutselig eksplodert når det kommer til antall scoringer i oppgjøret. Der de tolv første kampene totalt ga 18 mål, har de fire siste gitt hele 20 mål - der Liverpool har stått for 15 av målene! Salah har scoret hele åtte ganger i løpet av de fire siste oppgjørene. 

Tre storseiere

En uke etter det målløse oppgjøret i ligaen møttes lagene igjen, denne gangen på Old Trafford for den fjerde runden av FA-cupen. United vant 3-2 og påførte Klopp hans tredje tap mot rivalene. 

Heldigvis snudde det da det var duket for bortekampen i ligaen i mai. Kampen som ble utsatt som følge av protester på Old Trafford endte med en sterk 4-2-seier for Liverpool, som karret seg til en tredjeplass i ligaen. 

Forrige sesong husker alle hvordan det endte. 5-0-seier på Old Trafford etter hattrick av Mohamed Salah føltes surrealistisk. I april var det mer som ventet da Liverpool vant 4-0 over rivalene på Anfield. 

Klopp har vunnet seks, spilt sju uavgjort og tapt tre av sine 16 oppgjør mot Manchester United. Han har opplevd å møte fire forskjellige Manchester United-managere i løpet av sin tid i Liverpool - Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick. Mandag blir Erik Ten Hag den femte. 

Klopps resultater mot Manchester United: 

17.1.16: LFC - United 0-1, Premier League (Rooney)
10.3.16: LFC - United 2-0, Europa League (Sturridge, Firmino)
17.3.16: United - LFC 1-1, Europa League (Martial - Coutinho)
17.10.16: LFC - United 0-0, Premier League
15.1.17: United - LFC 1-1, Premier League (Ibrahimovic - Milner)
14.10.17: LFC - United 0-0, Premier League
10.3.18: United - LFC 2-1, Premier League (Rashford 2 - Bailly sm.)
16.12.18: LFC - United 3-1, Premier League (Mané, Shaqiri 2 - Lingard)
24.2.19: United - LFC 0-0, Premier League
20.10.19: United - LFC 1-1, Premier League (Rashford - Lallana)
19.1.20: LFC - United 2-0, Premier League (van Dijk, Salah)
17.1.21: LFC - United 0-0, Premier League
24.1.21: United - LFC 3-2, FA-cupen (Greenwood, Rashford, Fernandes - Salah 2)
13.5.21: United - LFC 2-4, Premier League (Fernandes, Rashford - Jota, Firmino 2, Salah)
24.10.21: United - LFC 0-5, Premier League (Keita, Jota, Salah 3)
19.4.22: LFC - United 4-0, Premier League (Diaz, Salah 2, Mané).