Nå er det tre Premier League-managere med fortid på Liverpools akademi

Gary O’Neil skal lede Bournemouth i kveld.

Tirsdag fikk Scott Parker sparken som Bournemouth-manager. At sparkingen skjedde etter at laget hans hadde tapt 9-0 på Anfield var kanskje ikke så overraskende – men ifølge The Athletic handlet sparkingen mer om Parkers kommentarer etter kampen. 

Parker har ikke lagt skjul på at han er skuffet over manglende investeringer i spillerstallen denne sommeren.

Klubben har ikke vært like aktiv på overgangsmarkedet som de to andre nyopprykkede klubbene Fulham og Nottingham Forest. Denne sommeren har de kjøpt Marcos Senesi og Marcus Tavarnier, mens Joe Rothwell, Neto og Ryan Fredericks har kommet gratis.

Når Bournemouth tar imot Wolverhampton i kveld, er det Gary O’Neil som skal lede laget. 39-åringen har fått det midlertidige manageransvaret på Vitality Stadium.

Blir kastet rett ut i det

I august 2020 ble O’Neil ansatt som Barry Lewtas sin høyre hånd og assistent for klubbens U23-lag.

U23-ASSISTENT: Gary O'Neil var i et halvt år Barry Lewtas sin assistent for U23-laget.

U23-ASSISTENT: Gary O'Neil var i et halvt år Barry Lewtas sin assistent for U23-laget.

O'Neil har en aktiv karriere i Premier League bak seg, hvor han har spilt for klubber som Portsmouth, Middlesbrough og West Ham, mens han i sin siste sesong som aktiv ble kåret til årets spiller i Bolton Wanderers i Championship i 2018/19. Totalt spilte han over 500 kamper i Premier League og Championship, fordelt på ni ulike klubber.

– Garys kunnskaper, rutine og lidenskap for spillet vil ikke bare være til hjelp for spillerne han jobber med, men også staben, sa akademisjef Alex Inglethorpe da ansettelsen var klar.

Jobben på akademiet i Liverpool var hans første trenerjobb. Han ble ikke lenge i jobben, og i februar 2021 fikk han jobb i Bournemouth under Jonathan Woodgate, som fikk sparken etter sesongen. Han ble så med Parker videre som assistent da laget rykket opp forrige sesong.

Tre fra Liverpools akademi

Med O’Neil er det nå tre Premier League-managere som har en fortid på Liverpools akademi.

I januar 2017 tok Steven Gerrard turen tilbake til Liverpools akademi. Han ble ansatt som trener for Liverpools U18 etter å ha imponert både Klopp og akademisjef Alex Inglethorpe med sin arbeidsmoral og holdning. Etter bare én sesong som hovedtrener for U18 kom Rangers på banen. Han tok jobben, og ledet Rangers til ligagull. I november 2021 fikk han jobben i Aston Villa. Der har i sommer ansatt Neil Critchley som assistent – en annen mann med lang erfaring fra klubbens akademi.

TO TIL: Neil Critchley og Steven Gerrard har en fortid på Liverpools akademi.

TO TIL: Neil Critchley og Steven Gerrard har en fortid på Liverpools akademi.

Som så mange andre, ønsket Steve Cooper å slå gjennom som spiller. Det klarte han ikke helt. Da manageren hans i Wrexham anbefalte Cooper å gå trener-veien i stedet, lyttet han. Cooper fikk trenerlisens fra UEFA som 27-åring. Da han jobbet for lisensen tilbragte han blant annet en uke i Lyon samtidig som Gerard Houllier var manager der. Etter at han fikk pro-lisensen sin ble han rekruttert tilbake i Wrexham hvor han jobbet på akademiet, før han ble hentet av Liverpool. Der ble han trener på Liverpools U12-nivå i 2008. Han ble kjapt flyttet oppover i systemet og promotert til akademi-manager sommeren 2011. Der jobbet han med klubbens største ungdomstalenter, som Raheem Sterling og Trent Alexander-Arnold.

Han ble etterhvert trener for Englands U17-lag. Det ble en suksesshistorie. På laget hadde han spillere som Jadon Sancho, Phil Foden og Callum Hudson-Odoi, og de vant U17-VM i 2017. Han tok så Swansea helt til playoff-finalen – før han gjorde mirakelet med å ta Nottingham Forest fra bunnstrid i Championship til opprykk til Premier League forrige sesong.

I PREMIER LEAGUE: Steve Cooper er sjef for Nottingham Forest.

I PREMIER LEAGUE: Steve Cooper er sjef for Nottingham Forest.