Ajax har mistet treneren og solgt spillere for nesten 200 millioner pund i sommer. Likevel har de sin beste sesongstart siden 1997

Det er ikke mange spillere igjen fra det Ajax-laget Liverpool møtte for under to år siden.

Det siste halve året har det skjedd veldig mye i Ajax. I februar mistet de sin fotballdirektør Marc Overmars etter en metoo-skandale. Tidlig i sommer gikk manager Erik ten Hag til Manchester United – og etterhvert forlot stjernene klubben en etter en.

Nicolas Tagliafico, Noussair Mazraoui, André Onana, Perr Schuurs, Ryan Gravenberch, Sebastian Haller, Lisandro Martinez, Antony og Zakaria Labyad har alle forlatt Ajax i sommer.

Ifølge Transfermarkt har de fått inn 216 millioner euro i overgangssummer. Mot slutten av vinduet prøvde både Mohammed Kudus og Edson Alvarez komme seg til Premier League, der Everton og Chelsea viste stor interesse – men de to fikk ikke viljen sin og er fortsatt i Amsterdam-klubben.

Men til tross for de store utskiftningene – Ajax har ikke startet en sesong bedre på 25 år!

Sju av sju

For det er et skikkelig formlag som kommer til Anfield på tirsdag. Ajax har spilt sju kamper denne sesongen - det har endt med sju seire, 25 scorede mål og kun tre baklengsmål under deres nye manager Alfred Schreuder.

Han har tidligere vært assistentmanager under Ronald Koeman i Barcelona, men kom til Ajax i sommer etter å ha ledet Club Brugge til ligatittelen i Belgia i fjor.

Ajax har ikke bare solgt spillere, de har også kjøpt for 105 millioner euro ifølge Transfermarkt

Steven Bergwijn er kanskje det største navnet, men mange vil også huske Calvin Bassey som imponerte så stort for Rangers i Europa League forrige sesong. Brian Bobbey er tilbake fra RB Leipzig, Owen Wijndal er klubbens nye venstreback, og kom fra AZ Alkmaar. Han regnes som usikker mot Liverpool.

På mandagens pressekonferanse ble Schreuder spurt om de store utskiftningene i troppen.

– Det er et stort kompliment til folkene her at vi har en sterk stall igjen. Vi har kjøpt noen spillere, og det er noen nye unge spillere som har kommet, og det passer til Ajax sin filosofi. Det gir oss ny energi, og vi har spillere som ønsker å forbedre seg, sa manageren.

– De jobber veldig hardt for å forbedre seg hver dag. Det var ikke bra å miste Antony så sent, men det er en utfordring, og vi må videre. Vi har kommet oss videre, og hver kamp er en ny test, sa han videre.

Flere hundre Ajax-supportere hadde møtt opp for å se laget trene på Anfield mandag kveld.

SUPPORTERE: Det hadde kommet mange supportere for å se laget trene mandag kveld.

SUPPORTERE: Det hadde kommet mange supportere for å se laget trene mandag kveld.

Vil gjøre som Manchester United…

Schreuder forteller at han har hentet inspirasjon fra Erik ten Hag inn mot tirsdagens kamp. Ten Hag fikk sin første seier som Manchester United-manager mot Liverpool i august.

– Jeg har sett kampen, og hva de gjorde. Det er enkelte ting vi kan ta med oss fra Uniteds kamp mot Liverpool. Vi har et lagmøte i kveld, og da vil vi se på hva vi må gjøre, og hva vi må gjøre annerledes, sa manageren videre.

– Vi skal sette ut vårt beste lag på banen for å kunne utfordre dem i morgen.

Fire av 14 er igjen

Sist Liverpool møtte Ajax var i 2020/21-sesongen, da midtstopperkrisen var et faktum for de helrøde i desember 2020 – uten at det hadde begynt å rakne helt.

Det er kun fire av de 14 spillerne som var i aksjon for Ajax den kvelden som fortsatt er i klubben, og det er veteranene.

André Onana - gikk til Inter som Bosman-spiller i sommer

Noussair Mazraoui - gikk til Bayern som Bosman-spiller i sommer
Perr Schuurs - gikk til Torino for 11,3 millioner euro i sommer.
Daley Blind - fortsatt i Ajax
- Innbytter Lisandro Martinez - gikk til Manchester United for 67,3 millioner euro i sommer
Nicolás Tagliafico - gikk til Lyon for 4,2 millioner euro i sommer

Edson Alvarez - fortsatt i Ajax
- Innbytter Zakaria Labyad - frigitt i sommer
Davy Klaasen - fortsatt i Ajax
Ryan Gravenberch - gikk til Bayern München for 25 millioner euro i sommer

Antony - gikk til Manchester United for 95 millioner euro i sommer
Dusan Tadic - fortsatt i Ajax
David Neres - gikk til Shahktar Donetsk for 15 millioner euro i januar. Senere solgt til Benfica.
- Innbytter Lassina Traore - solgt til Shahktar Donetsk for 10 millioner euro sommeren 2021

Liverpool - Ajax spilles tirsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play