På lørdag får Roberto De Zerbi sin ilddåp i Premier League:Dette er den nye Brighton-manageren

Det er ti dager siden Brighton & Hove Albion bekreftet Roberto De Zerbi som Graham Potters etterfølger i managerstolen på Amex Stadium, men hvem er egentlig denne italieneren som skal bryne seg på Liverpool på Anfield i sin første kamp i Premier League?

Brighton tar lørdag fatt på en ny æra under ledelse av sin nye hovedtrener Roberto De Zerbi. Ilddåpen på britisk jord kommer på Anfield. 

Italieneren forlot sin rolle som trener for Shakhtar Donetsk i juli, etter ett år i den ukrainske klubben. Shakhtar-karrieren ble forkortet på grunn av Russlands invasjon i Ukraina. 

De Zerbi tar over et Brighton som ligger helt oppe på fjerdeplass i Premier League, etter en god sesongstart under den nye Chelsea-manageren, Potter. Sydkystklubben har sanket 13 poeng på sine seks første kamper, noe som er fire poeng mer enn Liverpool på åttendeplass. De har blant annet slått lag som Manchester United, West Ham, Leeds og Leicester.

43-åringen fra Brescia har med seg Andrea Maldera som assistent, i tillegg til Vincenzo Teresa og Marcattilio Marcattilii som fysiske trenere.

De Zerbi har en aktiv karriere i Serie A bak seg, hvor han spilte for Napoli. Han gikk gradene ved AC Milans akademi, men hans profesjonelle gjennombrudd kom i de lavere divisjoner, hvor han blant annet var en målscorende offensiv midtbanespiller for Foggia. Der gjorde han 17 mål på 56 kamper fra 2002 til 2004. Han var også innom Arezzo og Catania før han sluttet seg til Napoli i Serie A i 2006. Fire år senere signerte han for den rumenske klubben Cluj, og spilte for dem i Champions League. 

Opptatt av ballbesittelse

Den nye Brighton-manageren trives med at lagene hans holder ballen i laget, og med mye fokus på kantspillerne i sin 4-2-3-1-formasjon.  

– Når jeg ikke hadde ballen ble jeg nervøs. Det er noe jeg hele tiden har hatt i bakhodet som manager. Min fotballfilosofi er at laget mitt skal ha ballen så mye som mulig, har italieneren uttalt.

Han startet sin trenerkarriere i 2013, da han la fotballskoene på hylla.

Hans første trenerjobb var for amatørlaget Darfo Boario, før han returnerte til Foggia. Han ledet dem til triumf i Coppa Italia Lega Pro, en cupturnering for Serie C-klubber. Han var nær ved å føre Foggia opp i Serie B, men tapte 5-3 sammenlagt for Pisa i playoff.

De to årene som manager for Foggia endte med uenighet med styret, men De Zerbi hadde vist såpass mye i Foggia at han ble tilbudt en trenerrolle hos Palermo i Serie A i september 2016. Men før november var omme sto han uten jobb igjen, etter en rekke på sju strake hjemmetap samtidig som laget hans ble slått ut av Coppa Italia av Serie B-laget Spezia.

Litt under ett år senere fikk han toppjobben hos nyopprykkede Benevento i Serie A, men laget hans rykket rett ned til Serie B igjen. 

Produserte landslagsspillere 

De Zerbi svegtet til å spille en ballbesittende offensiv fotball selv om klubbene hans hadde lite ressurser sammenlignet med konkurrentene. Dette fikk han mange beundrere for, og han fikk managerjobben i Sassuolo, som han styrte til øvre halvdel av Serie A. Blant annet slo hans lag både Milan og Inter da Sassuolo endte på åttendeplass i Serie A både i De Zerbis andre og tredje sesong hos Emilia-Romagna-klubben.

Da han forlot Sassuolo etter 2020/21-sesongen var det for å ta over som manager for den ukrainske storklubben Shakhtar Donetsk. På det tidspunkt hadde Sassuolo leverte talenter som vingen Domenico Berardi og midtbanespilleren Manuel Locatelli til det italienske landslaget. De spilte begge for Roberto Mancinis lag som vant EM i 2020.

I Shakhtar vant De Zerbi sitt andre trofé i karrieren, da han ledet sitt lag til seier over Dynamo Kiev i den ukrainske supercupen i 2021. Laget hans endte imidlertid sist i sin Champions League-gruppe, hvor de møtte blant annet Real Madrid og Inter. Shakhtar ledet imidlertid serien i Ukraina da 2021/22-sesongen ble avbrutt på grunn av Russlands invasjon i landet.

En stor fan av Bielsa

De Zerbi sverger som nevnt til en 4-2-3-1-formasjon. Han liker at lagene hans bygger opp angrepene bakfra, og benytter seg av masse korte pasninger mellom spillerne i den bakre fireren og de to sentrale midtbanespillerne, for å lokke motstanderen til å presse, og så spille gjennom deres lagdeler.

Italieneren forsøker å skape overtall i angrepsoppbygningen, og skape rom for kantene og de sentrale angrepsspillerne. De Zerbi betrakter seg selv som en disippel og stor fan av tidligere Leeds-manager Marcelo Bielsa.

Liverpool - Brighton spilles på Anfield lørdag klokken 16.00, og blir sendt direkte på V Sport PL og Viaplay.