Elliott har briljert - men har også vist sine svakheter som midtbanespiller

Harvey Elliott har vært et av sesongens lyspunkt, men unggutten har litt å jobbe med for å bli den komplette midtbanespiller.

Harvey Elliott har fått mye tillit så langt denne sesongen, slik han også gjorde i starten av den forrige - før den stygge skaden mot Leeds satte ham ut av spill i mange måneder. 

Takket være skadesituasjonen har 19-åringen fått ekstra mye ansvar så langt i 2022/23-sesongen, og han har startet seks av sju kamper. Ofte har han vært mannen Liverpool har sett til i jakten på scoringer i det som har vært en vanskelig periode for laget. 

Som vi så i kampen mot Newcastle på Anfield, der Elliott var banens beste spiller, har han evnen til å ta tak i kamper med ballen og skape farligheter for de røde. Men sesongen har også vist at han har mye å gå på i andre deler av spillet før han kan kalles en komplett midtbanespiller. 

Skapende kraft

La oss begynne med det positive. 

Det er Mohamed Salah som har vært den største sjanseskaperen for Liverpool så langt i sesongen, men Harvey Elliott er også høyt på listen.

Ifølge liverpool.com har han levert syv nøkkelpasninger, pasninger som fører til skudd, i ligaen. I tillegg har han vært involvert i nest flest situasjoner som har ført til en avslutning av lagets spillere denne sesongen. 

Han er også ivrig i presset, en del av spillet vi har sett Liverpool slite med denne sesongen. Han er den som har iverksatt fjerde flest press på ballfører i laget så langt, og er i tillegg glad i å drible, med 16 driblingsforsøk så langt. 

Vi har også sett den dødelige venstrefoten til 19-åringen, da han på vakkert vis scoret i 9-0-seieren over Bournemouth på Anfield. 

Sliter mer defensivt

Elliott har så langt i sin fotballkarriere fokusert mest på det offensive, og det er ikke før forrige sesong at Klopp begynte å se på ham som en indreløper. 

Selv om det betaler seg i form av kreativitet og teknikk, kan det også ha noen skumle følger. Elliott har naturligvis en vei å gå defensivt, og det viser seg i tallene. 

Han er den av Liverpools spillere som er driblet bort flest ganger denne sesongen, og han gjør også færre taklinger og brytninger enn sine indreløper-kolleger James Milner og Jordan Henderson. 

Dessuten har kun 18,2 prosent av taklingsforsøkene til unggutten vært vellykkede. 

At 19-åringen har mye å lære kan han ikke klandres for, og dette vil selvsagt bare bli bedre og bedre i årene som kommer.  

Balansen på midtbanen

En annen ting å merke seg er at Elliott på ingen måte ser ut som en midtbanespiller når vi ser på hans «heat map» for sesongen så langt. 

Kilde: Sofascore

Som vi har sett på i en tidligere artikkel sliter Liverpool med balansen på midtbanen denne sesongen, noe som har ført til en mengde brudd imot. Vi kan jo ta frem igjen et bilde fra kampen mot Crystal Palace, som viser hvor bredt i banen Elliott er og hvor åpen midtbanen er: 

Dette ser kanskje skrekkelig ut, men det er ikke Elliott sin feil - og kanskje heller ikke Fabinho sin feil, selv om det ser ut som han ruser. 

Som vi påpekte i en artikkel i fjor på denne tiden er det helt bevisst at Elliott ligger langt ute til høyre i banen for å gi plass til at Trent Alexander-Arnold kan komme inn sentralt i banen og kombinere med Mohamed Salah. Bare se på dette bildet fra kampen mot Chelsea på Anfield i fjor: 

Ser du forskjellen? Svaret er Thiago. Eller rettere sagt en venstre indreløper som holder igjen på midtbanen sammen med Fabinho for å stanse eventuelle brudd imot. 

I bildet fra kampen mot Crystal Palace er den venstre indreløperen, i dette tilfellet Milner, lagets fremste mann når bruddet kommer. 

Når ikke Thiago og Jordan Henderson er på banen virker Liverpool å mangle spillere som tar et lite steg tilbake når laget er i angrep. Og vi kan neppe gi skylden på Elliott for at laget er i ubalanse - han er bare der han får beskjed om å være. 

Får han øvd litt mer på det defensive kan det bli en riktig så komplett midtbanespiller ut av det til slutt.