– Så klart jeg gleder meg, dette er jo «Mølby-derbyet»!

Jan Mølby er en av fem tidligere Liverpool-spillere som har spilt både for Liverpool og Ajax.

Liverpool er ute etter å korrigere den svake starten på gruppespillet i Champions League når de møter Ajax tirsdag kveld. De røde tapte som kjent 4-1 i Napoli samme dag som Ajax vant 4-0 over Rangers. Derfor er kun seier godt nok for de røde når gruppelederen i gruppe A besøker Anfield i kveld. 

En som virkelig gleder seg til kampen, som han kaller for «Mølby-derbyet», er Jan Mølby. Dansken ble i sin tid hentet til Liverpool fra nettopp Ajax, og nå ser 59-åringen frem til å se sine to første profesjonelle klubber bryne seg på hverandre.

– Jeg gleder meg noe vanvittig, sier Mølby til Liverpool.no.

– Dette er jo «Mølby-derbyet», gliser dansken som spilte 292 kamper og gjorde 61 mål for Liverpool i perioden 1984-1995.

– Jeg tror dette blir en riktig spennende kamp, selv om Liverpool ikke har fått noen god start på sesongen. Jeg er sikker på at det blir veldig underholdende, legger han til.

FORTSATT POPULÆR: Det er over 27 år siden Jan Mølby spilte sin siste kamp for Liverpool, men dansken huskes fortsatt av supporterne.

FORTSATT POPULÆR: Det er over 27 år siden Jan Mølby spilte sin siste kamp for Liverpool, men dansken huskes fortsatt av supporterne.

Etter tre uavgjort og ett tap på de seks første ligakampene, har Liverpool gitt fra seg like mange poeng som de har sanket i sesonginnledningen. Det er en sesongstart langt under pari for Jürgen Klopps mannskap.

I kveld får de røde besøk av et Ajax proppfullt av selvtillit. Nederlenderne har vunnet sine sju siste kamper, og har holdt buret rent i fem kamper på rad. De har scoret 25 mål på disse kapene, og knuste altså Rangers i sin første kamp i Champions League i høst. Dermed topper de gruppe A foran dette oppgjøret.

– Det ligger an til en skikkelig god fotballkamp. Jeg håper og tror at Liverpool slår tilbake, men tør ikke spå utfallet, sier Mølby.

I selskap med Suarez, Babel, Litmanen og Poulsen

Dansken er slett ikke den eneste spilleren som har spilt for begge klubbene. Det har nemlig også Ryan Babel, Luis Suarez, Jari Litmanen og Christian Poulsen gjort.

Mølby er en av tre spillere som Liverpool har hentet direkte fra Ajax. Dansken ble kjøpt for 200 000 pund i august 1984.  De andre to er Suarez (i januar 2011) og Babel (i juli 2007). Litmanen dro til Ajax for sitt andre opphold i den nederlandske klubben da han forlot Liverpool i august 2002.

Suarez ble hentet til Liverpool fra Amsterdam-klubben for 22,8 millioner pund helt mot slutten av januarvinduet i 2011. Uruguayaneren erstattet Fernando Torres, som dro til Chelsea samme måned, og viste seg å bli en av klubbens beste spisser noensinne. Men disiplinærproblemer førte til at Liverpool valgte å selge den gode spissen til Barcelona for 65 millioner pund etter VM i 2014. Da hadde han havnet i en rasisme-storm etter en kommentar til Manchester Uniteds Patrice Evra, og han hadde også bitt Chelseas Branislav Ivanovic og Italias Giorgio Chiellini. Totalt gjorde Suarez 82 mål på 133 kamper for Liverpool.

Aldri noe tull med Litmanen

Litmanen var det på sin side aldri noe tull med. Finnen viste seg som en målscorer av rang i løpet av sine sju år i Ajax. Liverpool forsøkte å signere ham i 1998, og også senere, men hadde ikke hell i jakten den ettertraktede finnen. Litmanen valgte isteden å fortsette karrieren i Barcelona, og Liverpool fikk ikke sin mann før på tredje forsøk, da han ble signert av Gerard Houllier i 2001. 

Litmanen scoret viktige mål for Liverpool både i Premier League og i Europa, men stadige ankelproblemer gjorde at Liverpool-karrieren aldri tok helt av, og han gikk gratis til Ajax bare halvvannet år senere. Da hadde han notert seg for 9 mål på 43 kamper.

I SINE VELMAKTSDAGER: Jan Mølby i aksjon mot Arsenal i ligacupfinalen i 1987.

I SINE VELMAKTSDAGER: Jan Mølby i aksjon mot Arsenal i ligacupfinalen i 1987.

Ryan Babel kom til Liverpool som klubbens tredje dyreste kjøp noensinne, etter å ha fått sitt gjennombrudd i Ajax. Forventningene var høye til nederlenderen, og han scoret 10 mål fra sin posisjon på venstreflanken i løpet av sin første sesong på Merseyside. Men Babel klarte aldri å overbevise fansen og trenerne om at han var en mann å satse på, og han forlot Anfield samme måned som Suarez kom til klubben. Da signerte han for Hoffenheim i Tyskland, etter å ha gjort 22 mål på 146 kamper for Liverpool.

Christian Poulsens Liverpool-karriere ble for en fotnote å regne. Dansken hadde opparbeidet seg et godt rykte hos Schalke, Sevilla og Juventus før han kom til Liverpool. Anfield-klubben betalte under fem millioner pund for hans tjenester i august 2010, men på Merseyside var han bare en skygge av seg selv i sin dyptliggende rolle på midtbanen. Han taklet ikke tempoet i Premier League, spilte bare 21 kamper for de røde, og ble raskt solgt videre til Evian etter et vanskelig år på Merseyside. Etter en god sesong i Frankrike havnet så Poulsen i Ajax, hvor han vant Eredivisie to sesonger på rad på tampen av sin karriere.

Mølby den mest meritterte av Ajax-spillerne i Liverpool

Liverpool hentet også Jordy Brouwer fra Ajax for et ikke offentliggjort beløp i januar 2007, men unggutten fikk aldri førstelagskamper for Anfield-klubben.

Som vi ser er det Mølby som er den tidligere Ajax-spilleren som har spilt klart flest kamper for Liverpool. Ikke rart han kaller kveldens kamp for «Mølby-derbyet».

Mølby er også den av de tidligere Ajax-spillerne som har hatt størst sportslig suksess i Liverpool, med to ligamesterskap og to FA-cuptriumfer å vise til. Han var blant annet med på å vinne The Double i 1986.

Liverpool - Ajax spilles på Anfield tirsdag klokken 21.00, og blir vist direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.