To sider - samme sak:Debatt: Roterte Klopp seg bort fra seier?

Supporterklubbens Tore Hansen og Arve Vassbotten argumenterer for hver sin side av Klopps valg mot Everton.

11. des 2017 kl 16.03[email protected]LFCSCN

Etter tre maktdemonstrasjoner mot Stoke (3-0), Brighton (5-1) og Spartak Moskva (7-0) endte Liverpools seiersrekke i 1-1 mot Everton.

Etter å ha gjort seks endringer på laget som knuste Spartak Moskva, er selvsagt Klopps laguttak noe som er blitt diskutert heftig både i TV-studioer og på sosiale medier i etterkant. Så også i Liverpool.no-redaksjonen. Her er daglig leder Tore Hansen og digital redaktør Arve Vassbottens synspunkter på laguttaket til Merseyside-derbyet.

Tore Hansen:

Derfor traff Klopp på laguttaket

VANSKELIGE VALG:
VANSKELIGE VALG:   «Med krystallkula foran seg skulle muligens ikke Salah blitt tatt ut, men den luksusen har ikke en manager.»

Da dommerens blåste av gikk ikke mine første tanker på at dette var managerens feil. Dette skulle de 11 utvalgte ha sikret med god margin. Slik fotballen likevel er, hver gang det ikke holder til seier, må manageren også svare for sitt.

Jeg så et Liverpoollag som gikk hardt ut fra start, vant «krigen» og presset Everton konstant igjennom nesten samtlige nitti minutter. Laget hadde god balanse, spilte med høy gjenvinning og leverte tidvis god angrepsfotball.

Med krystallkula foran seg skulle muligens ikke Salah blitt tatt ut, men den luksusen har ikke en manager. Faktum er at vi har fullstendig kontroll på dette, uavhengig av bytter, inntil dommer Pawson fikk en dårlig vinkel (min eneste forklaring) og dømte et feilaktig straffespark sent i dette oppgjøret.

Rullering er aldri populært for oss supportere, men vi må ha mer enn én tanke i hodet om gangen og ikke tenke sprint, men maraton.

I mitt hode har rotering og bytting på mannskapet blitt nødvendig utover sesongen. Troppen har fortsatt mangler, men har blitt klart forsterket i forhold til forrige sesong. I fjor lå vi helt i toppen nyttårsaften, men falt helt sammen de neste månedene.

Derfor må også mannskapet disponeres annerledes for å stå løpet ut frem til mai, og unngå skader på nøkkelspillere.

Vi får aldri helt vite hvor såre beina til Coutinho og Firmino var før kampen, men det var trolig en medvirkende årsak til at begge satt på benken. Muligens ville jeg ikke gjort det samme, men de som mener Liverpools manager «gamblet» med lagoppstillingen tror jeg likevel bommer fullstendig.

Vi spilte mot Everton – et lokaloppgjør, ja, men vi spilte ikke mot et topplag – og kampprogrammet vi er inne i er meget krevende. Rullering er aldri populært for oss supportere, men vi må ha mer enn én tanke i hodet om gangen og ikke tenke sprint, men maraton.

Liverpool har hatt en lei tendens til å ta mange poeng i toppkampene for deretter å gå på trynet mot Stoke og WBA like etterpå. Så kan man naturligvis argumentere for det endte med et kontroversielt 1-1 resultat og to poeng ut av vinduet mot et Everton-lag som feiret som en cupfinale. Bittert, brutalt og unødvendig, men sånn er av og til fotball.

Sånt skjer dessverre. Hvorfor Mané ikke serverte en enkel tap-in til en medspiller rett før pause, i stedet for å brenne muligheten, får vi heller aldri greie på.

For meg fungerte laguttaket til Jürgen Klopp, og jeg føler ikke det var derfor vi tapte to poeng mot et nesten hjelpeløst Everton-lag. En ting er sikkert; aldri vil vi få se en derbykamp så enveiskjørt igjen.

Arve Vassbotten:


Derfor bommet Klopp denne gangen

SIM SALAH BIM:
SIM SALAH BIM:  Momhamed Salah tryllet igjen Liverpool i ledelsen, men det holdt ikke inn.

«Du må jo vurdere det ut i fra hvordan vi spiller vel?» Sa Tore Hansen til meg da vi diskuterte Klopps laguttak etter Everton-kampen. Han har selvsagt et poeng. Ja, kampen var en maktdemonstrasjon spillemessig fra de røde, og ballinnehavet var på imponerende 79 prosent. Jeg fryder meg også over spillet i perioder, men den fryden blir raskt borte når det ender 1-1 i en kamp man totalt dominerer - og der en gyllen mulighet til å passere Chelsea ble misbrukt.

Seieren ble ødelagt av en tvilsom dommeravgjørelse - men også av ineffektivitet og dårlige avgjørelser både på banen og på sidelinjen.

Klopp kunne blitt genierklært om han vant med søndagens startoppstilling, men når han ikke gjør det er det naturlig å stille spørsmål ved laguttaket.

Selvsagt må spillere hviles til tider, men de store endringene som er gjort i så viktige kamper som mot Chelsea og Everton er for mange etter min smak. I begge kamper ble to av Liverpools utvilsomt viktige spillere spart. Det lugger for meg.

Er ikke hele poenget med rotasjonspolitikken å nettopp kunne spille med sine beste i de viktigste kampene? Kampene mot de beste lagene (Chelsea), kampene man må vinne (Spartak Moskva) og kampene med mest prestisje (Everton).

Er ikke hele poenget med rotasjonspolitikken å nettopp kunne spille med sine beste i de viktigste kampene?

Akkurat som jeg tror Barcelonas sjanser sist sesong var størst til å vinne med MSN (Messi, Surarez og Neymar) på banen samtidig, tror jeg Liverpools sjanser til å score er størst med flest mulig av «The Fab Four» (Coutinho, Salah, Mané og Firmino) på banen til samme tid. Firmino og Coutinho har scoret sju ganger til sammen på de siste to kampene. I går startet de på benken. Kvartetten kom fra å ha scoret 7 av 7 mål mot Spartak, fire av fem mål mot Brighton og 3 av tre mål mot Stoke - alle har fantastiske kvaliteter individuelt, men det er sammen de skaper magi.

Det hjelper lite å dominere i alle faser av spillet om man ikke scorer - og når man bare får tre avslutninger på mål. Jeg tror ikke sjansen for å score flere mål hadde vært noe mindre, eller kampen hadde vært mindre dominert, med Firmino og Coutinho fra start. At Salah ble tatt ut på 1-0 gjorde det ikke noe bedre, for er det noe vi har lært denne sesongen så er det at Liverpool ikke er et lag som klarer å ri inn en så liten ledelse.

Dette var sjansen til å virkelig bygge videre på momentumet fra de siste kampene, holde flyten og rytmen gående og ikke minst tilfredsstille fansen med seier mot byrivalen. En flyt og selvtillit, som også er viktig å ha med seg inn i juleperioden, ved siden av friske bein.

Man kan si det er etterpåklokskap, men i dette tilfellet tenkte nok flere enn meg allerede da man så laguttaket en time før avspark: «Hvorfor?»

Seks endringer åpner for kritikk når det ikke lykkes, slik er det bare. Det er slike laguttak som enten gjør deg til geni eller som biter deg i rumpa 90 minutter seinere. For selv med et billig straffespark var dette en kamp Liverpool skulle og burde ha vunnet, og noe av skylda for det må også laguttaket ta.

Rotasjonens natur handler om å ha friske bein og unngå skader og ha langtidsperspekt, men på tabellen koster to tapte poeng i desember like mye som to tapte poeng i mai.