Torbjørn Flatin kommenterer:Snapp, snapp, og 16 ligakamper igjen

Jürgen Klopp har ikke hatt noen god uke. Med romslig kamp-program og toppet lag skal nå fasit på 2016/17 skrives framover.

31. jan 2017 kl 12.12Torbjørn Flatintflatin

Jeg synes ikke det har vært en god januar for Klopp, og da tenker jeg ikke bare på resultatene som kun har gitt en seier mot Plymouth. Jürgen Klopp vil fortsatt ha stor tillit, men det er ikke alt av agering og uttalelser som vil ha falt i god jord de siste dagene, og som ikke vil bli glemt med det aller første.

Han har begynt å snakke om at topp fire vil være noe å juble for i Premier League, og i tillegg passet på å minne om at det ble 8.plass forrige sesong. Da vet vi scenariet etter sesongslutt, manageren vil innby til å sprette champagnekorken ved 4.plass, og understreke at det har vært fremgang ved 6.plass.

Nå liker jeg Jürgen Klopp, og jeg hadde tatt topp fire før sesongen i Premier League, men jeg kommer ikke til å feire det. Innerst inne er jeg møkk lei av å snakke om at hvor viktig det er å komme til Champions League, selv om det utvilsomt vil kunne sies å være fremgang ut fra det som har skjedd over de foregående sesongene.

Jeg forstår hvor viktig det er, men jeg trodde Jürgen også forstod hvordan den røde fansen tenker etter 18 ligamesterskap, og med et har han fått meg til å tvile. Mange vil nok ta en 4.plass nå, slik Liverpool ligger pr. i øyeblikket, men ikke forvent at det blir oppfordret til at laget skal reise byen rundt i åpen buss etterpå.

Overvurdert spillere

Rotering er et ord som er kommet for å bli, ikke minst i engelsk toppfotball hvor det er en ekstra turnering. Jeg mener likevel at Jürgen Klopp gjorde en tabbe mot Wolves i FA-Cupen ved å stille med bortimot reservelaget. Det er sagt i etterkant, som alltid er lett, men jeg tror manageren selv også kom til den sluttsatsen. Det var ikke noe forsøk på å si at han måtte prioritere som han gjorde etter kampslutt. Han forstod at folk var forbannet.

En ting er å hvile de viktigste spillerne til en kommende kamp mot ligaleder Chelsea, noe annet er å gamble tre dager etter at du på eget gress er slått i en semifinale i den andre cupen du deltar i denne sesongen. Spillere som James Milner, Emre Can, Philippe Coutinho og Daniel Sturridge satt på benken, og de burde ha startet.

Det er noen lovende unggutter i Liverpool, men følelsen er at Jürgen også har overvurdert dem. Muligens i etterkant av å ha slått Tottenham i ligacupen i høst med et tilsvarende lag som mot Wolves, selv om det må legges til at gjestene fra London ved det tilfellet også hadde et ungt lag.

Ble utmanøvrert

Connor Randall og Lucas Leiva er ærlige spillere, og jeg hater å kritisere dem for mye, men få vil gråte om vi har sett dem spille sin siste kamp for Liverpool på henholdsvis høyre back og sentral midtbane. Det er også spillere jeg synes har vist at de kan fylle en rolle i et godt lag, men de greier ikke å stå fram hvis de selv skal være forgrunnsfigurer.

Jeg tenker for eksempel på Ragnar Klavan og Gini Wijnaldum, som var to av banens beste da Manchester City ble slått på nyttårsaften, men som ikke greide å dominere mot Wolves. Roberto Firmino og Divock Origi imponerte heller ikke, og er ikke typer som går fremst i krigen. Redusert lag til tross, det var nesten sjokkerende hvor lett Liverpool lot seg utmanøvrere av et lag fra nedre halvdel av Championship.

Så vidt jeg husker uttalte Klopp etter sommerens transfervindu, at han mente troppen kunne håndtere en sesong med engelsk liga og cup selv om det var blitt kjøpt for mindre beløp enn det ble solgt for. Nå var det et godt transfervindu for Liverpools del, men nei, det er ikke spillermateriell godt nok til å håndtere at flere nøkkelspillere er ute.

Mareritt i januar

Toppet startoppstilling er meget god, og forhåpentligvis er vi nærme det igjen. Nå er det 16 ligakamper igjen på drøyt 100 dager, litt avhengig av hvordan man tar med et landslagsopphold i mars.

Klopp har allerede kommet i forkjøpet om at det er nå sesongen fortsatt kan reddes, men både lag og manager har nå stilt seg i en posisjon hvor du føler at det også er tillit som må gjenvinnes.

Etter sjokktapet mot bunnlaget Swansea i ligaen kom det krigsrop fra Jürgen Klopp både foran Southampton og Wolves, men responsen var skuffende. Et lag som har hatt for vane å slå raskt tilbake gjorde det ikke lenger og ga et mareritt av en januar-måned.

Nå blir det god tid til å forberede seg med toppet lag, hele tiden, og ingen grunn til unnskyldninger.