Røde menn under press

Så sviktet disiplene til Jürgen Klopp også på Anfield. Nå er det ikke bare snakk om en rask respons, men at det reageres slik at sesongen ikke ødelegges.

29. jan 2018 kl 11.49Torbjørn Flatintflatin

Det var tydelig at Jürgen Klopp slet veldig med å prøve å forklare hvordan hans toppede mannskap var blitt sendt ut av FA-Cupen mot West Bromwich, foran The Kop. Mot Swansea virket det lettere med en noenlunde rimelig begrunnelse, da hjemmelaget scoret på sin eneste og noe heldige sjanse, mens et rødt lag uten turboen på stanget mot en bastant forsvarsmur med et godt indre forsvar.

Denne gang virket det duket, i mitt hode, til en kjapp «revansje» mot Albion. Et lag som nylig har byttet manager, sliter helt i bunnen av Premier League, og du ville forvente hvilte vel så mange spillere som Liverpool en halv uke før neste ligarunde.

Jeg forventet definitivt ikke hva som ble en av de mest bisarre omganger jeg har sett på sørsiden av Stanley Park, med 3-1 til West Bromwich, mange sjanser inkludert misset straffespark, og videodømming.

Forsvar uten fokus

Salah og Firmino var igjen bra, om ikke glimrende. Sadio Mané sliter fortsatt med å finne tilbake til sin gamle rytme og Alex Oxlade-Chamberlain hadde sin dårligste dag på ganske lenge, men likevel scoret altså Liverpool et fint åpningsmål, brente et straffespark og hadde også noen andre sjanser.

Det burde vært nok, men bakover virket laget bare ikke fokusert. Dueller ble tapt, initiativ tatt for sent, samarbeid var nærmest fraværende. En kan hevde at forsvaret var nokså «nytt» med backene Alexander-Arnold og Moreno inn, i tillegg til keeper Mignolet, sammen med en nylig innkjøpt Virgil van Dijk, men det holder vel knapt som noe argument.

Jeg iler til med å si at jeg ikke hadde noen innvendinger mot laguttaket til Jürgen Klopp, da det i praksis var det beste han kunne stille med siden det er lite å skille mellom backalternativene pr. i dag.

Det eneste måtte være at med Simon Mignolet inn i mål, nå som «vikar», går det knapt an å få en mer kaotisk keepersituasjon. Hvem av Mignolet og Karius skal nå stå i Champions League? Jeg vil anta at Loris Karius er tiltenkt å spille resten av ligakampene, og en kan bare håpe at han vokser på det. Simon Mignolet var ikke direkte skyld i noen av beklengsmålene, men i et par situasjoner rett foran hans nesetipp så han ut som en pappfigur, uten mot, uten tiltak, uten selvtillit. Jeg tenker på den «scoringen» som ble annuller etter VAR, og ytterligere en gang i 2.omgang hvor det ble dømt angrep på keeper (tror jeg).

Videodømming

Jeg vil forvente at det kommer til å bli plenty av tid senere til å diskutere videodømming (VAR), da jeg er ganske så overbevist om at det er kommet for å bli. Personlig tror jeg også det er en nyvinning som vil vise seg å bli en suksess, men som med de fleste nye tiltak lønner det seg å trene på det først.

Det går ikke an å bruke så lang tid, og at det skal være så mye frem og tilbake, som det var på Anfield i 1.omgang. Personlig har jeg en tanke om å tilvenne et system som i tennis, hvor hver motstander har en begrenset rett til å få situasjoner vurdert om igjen, men uansett må det gjøres mer effektivt – noe jeg er overbevist om at det også vil bli etter hvert.

Jeg må innrømme at jeg med en viss undring registrerte at det var nokså mange på sosiale medier som heller ville ha noen gale dommeravgjørelser enn at spillet skulle bli stoppet på denne måten.

Hmmm, var det noen av de avgjørelsene som ble tatt etter VAR som var feil? Ikke i mine øyne, og vi hadde bare smilt av det etter at West Bromwich uten VAR feilaktig hadde fått godkjent en scoring av Dawson (til 3-1)? Det hadde også vært helt greit at vi ikke fikk straffe da Salah, etter min mening, helt klart ble dratt ned i feltet? Vel, jeg tillater meg å tvile…

Det mest bisarre med det var at det ble lagt til fire minutter i hver omgang, etter at de lange oppholdene før pause burde ha tilsagt minst det dobbelte.

Van Dijk som kaptein

Jürgen Klopp innrømmet selv etter kampen at hans lag er under press nå. Under press til å slå tilbake og prestere.

Allerede i morgen er det ny kamp i Huddersfield, før et antatt nøkkeloppgjør venter på søndag mot Tottenham. Ramaskriket vil bare bli større dersom det ikke blir full pott mot Huddersfield, og manageren i tillegg ikke bruker noen av de £142M som skal ligge på kistebunnen etter salget av Philippe Coutinho.

Det er blitt gjort et poeng av at managerens tre bytter med Jordan Henderson, James Milner og Danny Ings inn ikke vil ha skremt vannet av noen, men faktum var at det ble litt mer fasong over spillet den siste halve omgangen.

Å si at Klopp ikke har veldig mye å spille med må likevel være riktig. Alexander-Arnold og Moreno er bedre offensivt enn Gomez, og kanskje også Robertson, og var ikke et unaturlig valg mot West Bromwich. Jeg vil tro at Klopp gjør i hvert fall et nytt backbytte til morgendagens kamp.

På midtbanen har jeg en mistanke om at Jordan Henderson kan komme tilbake fra start. Lærkula gikk litt fortere på midtbanen da kapteinen kom innpå mot WBA, og at en av Gini Wijnaldum og Emre Can går ut.

Engelskmenn er veldig opptatt av hvem som er kaptein, og jeg har nevnt tidligere at Jürgen Klopp, og det gjelder kanskje tyskere generelt, ikke helt har den samme oppfatningen. Å la Emre Can få ha kapteinsbindet provoserer imidlertid en del, da Emre fortsatt ikke kan gi noe svar på om han blir på Anfield etter denne sesongen eller ikke. Hvis Jürgen med det prøver å «overtale» sin landsmann til å skrive en ny avtale vil jeg bli overrasket om det har noen avgjørende effekt, det fungerte i hvert fall ikke med Philippe Coutinho.

Fremover på banen må Klopp «spille med det han har», ikke minst med Adam Lallana ute. Danny Ings hadde tross alt et positivt innhopp synes jeg, og det ville vært et stort pluss om han i det minste ville blitt en innbytter som kunne bidratt de siste månedene av sesongen. Jeg forventer imidlertid at Oxlade-Chamberlain og Mané starter igjen.

Jürgen Klopp på sin side vil forvente at hans mannskap nå virkelig står opp og gjør en manns jobb mot Huddersfield, hvor hans gode venn David Wagner sitter i sulkyen. Hvis jeg hadde vært manager, og ville prøve å gi en «beskjed» før en uke som kan bli helt avgjørende for denne sesongen, ville jeg gitt Virgil van Dijk kapteinsbindet.

Det kunne vært et signal om at resten av sesongen starter nå, hvor det etter Huddersfield er hjemmemøte mot Tottenham, som kan bli det laget som Liverpool kommer til å kjempe med om en 4.plass. Det er også bare to uker til bortekamp mot Porto i Champions League.

Det er derfor behov for en umiddelbar og positiv respons fra de røde fra Anfield.