Transfervinduet, januar 2018:«Liverpool vil gjøre mye – men ikke nå»

Røde supportere må stole på Jürgen Klopp, og hva han kan få til framover, etter at salget av Philippe Coutinho har svekket troppen foran andre halvdel av sesongen 2017/18.

Overskriften er en liten omskriving av et sitat som Liverpool Echo brakte videre for et par dager siden, av Jürgen Klopp.

«In the long term, we will do a lot – in the short term, I don’t think so.»

Det var et svar på spørsmål om Liverpool kom til å gjøre innkjøp i slutten av transfervinduet, fra Klopp, og da spesielt myntet på at en med det ville prøve å erstatte tapet av Philippe Coutinho.

Januar ødela nesten sesongen

Hvis en skal summere opp transfervinduet januar 2018 for Liverpools del, er det som en langt mer dramatisk versjon av det måneds lange vinduet for et år siden.

Da Philippe Coutinho var skadet, Sadio Mané var opptatt med Afrikamesterskapet, mens Joel Matip også var utelukket i flere kamper som følge av omstridte regler angående det samme mesterskapet. Og Liverpool og Jürgen Klopp ikke gjorde noen verdens ting (annet enn å la stopperreserven Tiago Ilori gå til Reading).

En kamp av ni ble vunnet i januar 2017, og hvis vi «utvider» litt ble to kamper av 12 vunnet i månedene januar og februar. Det truet med å ødelegge hele sesongen, men takket være en hederlig avslutning på en sesong hvor de røde til nyttår var på 2.plass ble det topp fire et poeng foran Arsenal.

God sommer

Sist sommer signerte Liverpool fire spillere i Mo Salah, Andy Robertson, Dominic Solanke og Alex Oxlade-Chamberlain for i underkant av £100M. Ut av klubben ble det hentet inn i underkant av £50M i rene overgangssummer, hvor £26M for Mamadou Sakho var det klart mest profilerte salget.

De fleste røde supportere vil nok være enig at det var et godt vindu for Liverpool FC, men Salah en av toppscorerne i Premier League, Robertson i stadig fremgang på venstrebacken, Solanke et rimelig kompensasjonskjøp for fremtiden, og Oxlade-Chamberlain en annen som har blitt stadig bedre etter overgangen fra Arsenal. I tillegg ble det sikret en overgang for Naby Keita foran neste sesong.

Rekordoverganger

Det gjør nok at stemningen blant røde fans nok er noe varierende, om enn ganske så anspent og med frynsete nerver, når vi nå summerer opp denne vinterens overganger.

Det er ganske så fort gjort. Liverpool har kjøpt den dyreste spilleren i Virgil van Dijk for £75M, og gjennomført verdens tredje største overgang ved å la Philippe Coutinho gå for £142M.

Det øvrige dreier seg stort sett om unge spillere som klubben mener vil tjene best på å førstelagserfaring på utlån. Kanskje et unntak for noen angående Daniel Sturridge, hvor man mister en rutinert tidligere førstelagsspiller som bidro med tre mål og tre målgivende i første halvdel av sesongen, og hvor Liverpool nok håper at en spiller som håper at et utlån til West Bromwich kan bli et utstillingsvindu da angripere selv vil håpe på spilletid og en mulig sjanse til å komme til VM med England.

Forsuret stemningen

Det virker nesten som at Virgil van Dijk er glemt for noen. Klubben har altså kjøpt verdens dyreste forsvarsspiller for å rette på det som opplagt har vært lagets hemsko under Klopp, det at det slippes inn for mange mål. Starten har vært ujevn, må en si, men det kan være liten tvil om at forsvaret er blitt styrket i dette transfervinduet.

Det store spørsmålet er opplagt hvorfor Liverpool lot Philippe Coutinho gå nå i januar, og når først så skjedde hvorfor er det ikke kommet inn en eller flere spillere for å bøte på det tapet.

Som svar på det første vurderte opplagt Jürgen Norbert Klopp at Phil Coutinho nå var så oppsatt på å få gjennomført sin overgang til Barcelona at det å tvinge ham til å bli ville ha forsuret stemningen i troppen. Det til tross for at bl.a. spill i VM for Brasil nok ville ha sørget for at spilleren ville ha gjort sin innsats på banen. Slik tolker i hvert fall jeg det. En fikk en hint forleden da Klopp antydet at det ikke var noe problem å ha en spiller som Emre Can, som trolig forsvinner til sommeren da kontrakten går ut, «så lenge han oppfører seg som folk». Det virket på meg som et spark til Coutinho og hans følge.

Med tanke på sitatet lenger oppe i saken, svarer i realiteten Klopp på samme måten som tidligere. Vi har spillere på blokka, men de er ikke tilgjengelige nå og i hvert fall ikke til den prisen vi ønsker å betale. Vi handler heller våre førstevalg til sommeren, enn å foreta et kompromiss.

Det slår nok ikke helt igjennom. Hvis en ser på Liverpools rivaler blant topp seks er offensive spillere som Mkhitaryan, Aubameyang, Giroud, Lucas Moura og Sanchez blitt kjøpt i januar. Liverpool har altså solgt Coutinho og Sturridge.

Overskudd på kjøp/salg

Du føler at Jürgen tar en sjanse. Overgangene til van Dijk og Coutinho ble gjort tidlig i vinduet og det var mye tid til å prøve å finne en finne en løsning som ga bedre og flere alternativer for sistnevnte. Trolig prøvde LFC reelt å fremskyve overgangen til Naby Keita, men et Leipzig som kjemper om plass til neste års Champions League kviet seg naturlig nok for å slippe sin stjernespiller nå. Thomas Lemar virker utvilsomt å være på en liste som finnes på Melwood, men det er blitt hevdet at en pris på om lag 90 millioner euro fra Monaco skal ha mer enn Liverpool var villige til å betale og at markedet kan bli bedre ved sesongslutt.

Utover det virker det ikke som at Liverpool har prøvd veldig hardt på å finne en løsning. En kan undre seg over hvorfor det ikke kommer inn en spiller på lån, eller kanskje en mer kortsiktig løsning, men det er ikke slik Jürgen Klopp jobber. Jeg har nevnt Mkhitaryan, Aubameyang, Giroud og Sanchez, og de er i alderen 28-31 år, mens den store signeringen til Tottenham, Lucas Moura, er 25. Naby Keita og Thomas Lemar er begge 22 år.

Klopp vil heller arbeide med Dominic Solanke og Danny Ings som back up stjernerekka Salah, Firmino og Mané, og med alternativer som Adam Lallana og Alex Oxlade-Chamberlain i flere posisjoner.

En skade eller to på nøkkelspillere, bank i bordet at så ikke skjer, og redselen vil komme på Anfield blant supporterne. En redsel som fort sprer seg til eder og galle, til tross for en må si at troppen ser bedre og mer robust ut enn for et år siden.

Til syvende og sist må det stoles på at Jürgen Klopp får dette til å stemme. I realiteten har vi ikke noe valg. Da tar jeg det også for gitt at manageren snakker sant når han sier at det er plenty av transfermidler til rådighet, og at det ikke er noe snakk om at eierne FSG snører igjen noen pengesekk.

Så langt har Klopp brukt sine penger godt, i et scenario hvor han i en klubb som Liverpool faktisk har handlet for mindre enn hva han har fått inn på salg.

Når han nå sier at det vil skje mye, bare ikke i denne omgang, da velger jeg å tro ham igjen. Det kommer imidlertid ikke til å bli glemt.